NBA: Sesongstart med B-laget?

Torsdag starter NBA sine "preseason" åpningskamper, og ettersom det fortsatt ikke er noen løsning i den pågående konflikten mellom NBRA (dommernes union) og NBA blir det s.k. "replacements officials" som skal avvikle kampene. Hverken dommerne selv eller representanter for spillerne synes dette er noen god løsning.

For første gang siden 1995 er det altså en lockout igjen, men denne gangen tror NBA at det ikke vil resultere i så svak og inkonsekvent dømming som den gang.

Joel Litvin, NBA president of league and basketball operations, uttaler til media at de er klar over at NBAs faste dommere er de 60 beste, men dommerne som nå hentes inn fra rekrutteringsligaen NBDL er kanskje de 60 neste på listen:

"They're coming out of our pipeline. They've been trained by our supervisors," sa Litvin nylig og la til at det blir en mye strengere overvåking av disse dommernes innsats nå enn i 1995.

Den gang dømte erstatterne 267 kamper fra 3. november til 11. desember, og de var kun 2 dommere i hver kamp. Nå skal det benyttes rutinerte erstattere som dømmer med 3 dommere pr. kamp slik det snart er vanlig i resten av verden også.

Bill KennedyNBA-dommer Bill Kennedy i aksjonEn rekke uheldige episoder nevnes også etter 1995-sesongen; Houston Rockets Hakeem Olajuwon ble bøtelagt med $5.000,- etter å ha blir utvist da han dyttet en basketball i ansiktern på en vikardommer og 16 spillere ble ilagt karantene og bøter opp mot $80.000,-  for hendelser i kampen mellom Indiana Pacers og Sacramento Kings.

Dommerunionen NBRA har en enda lengre liste over uheldige sider ved å benytte vikarer, og hevder også at skadene på Shaquille O'Neal og Chris Webber kunne vært unngått den vinteren.

Et annet interessant moment i denne konflikten, i tillegg til at dommernes talsmann Lamell McMorris mandag trakk seg fra forhandlingene og overlot dem til general counsel Brian Lam, er at hele 17 av den faste dommergruppen har jobbet som vikar i NBA på et eller annet tidspunkt, og 12 av dem var faktisk med som "replcement officials" i 1995.

Blant disse 12 var Bill Kennedy (bildet) og Leon Wood. Veteranen Joe Crawford begynte selv i NBA under en streik i 1977. Profilerte dommere som Danny Crawford, Ken Mauer, Eddie F. Rush og Derrick Stafford kom alle inn under en lockout i 1983.

Så de faste dommerne er vel nå kanskje redd for at det kommer inn en rekke nye ansikter som faktisk vil klare jobben greit og dermed få mulighet for fast ansettelse når arbeidskonflikten på et eller annet tidspunkt løser seg.

Men om de umiddelbart får tilbud om medlemskap i NBRA, dommernes "fagforening", er vel kanskje mer tvilsomt.

 

Kilde: USAToday.com