2000-09

Historikk

2000

TV2 sender 3. finalekamp direkte fra Haukelandshallen. Basketligaen (BLNO) opprettes 29.april. Gunnar J. Knudsen blir igjen leder i DK.

DK holder dommersamling i Oslo, og inviterer FIBA-instruktør Jan Holmin fra Sverige til å foreta gjennomgang av FIBAs regelendringer. Andreas Lind gjennomfører, og består (!) den obligatoriske løpetesten i sandaler etter å ha glemt joggeskoene hjemme.

John Hammervoll og Siv Therese Underland deltar på Alan Richardsons dommercamp i England.

Oslo Spektrum 7.10.2000: 4.500 tilskuere ser Kings-EaglesBasketligaen åpner 7. oktober med stort show og kamp mellom Oslo Kings og Ulriken Eagles i Oslo Spektrum. Kampen går direkte på TV2 i beste sendetid lørdag kveld.

Dommere i det historiske oppgjøret er to av våre internasjonale dommere; Tor Christian Bakken og Inge Braathen. DK etablerer observatørkorp i samarbeid med BLNO.

Inge Braathen og Tor Chr. BakkenInternasjonalt vekker det oppsikt når en rekke storklubber over hele Europa bryter ut av FIBAs Suproleague, og danner sin egen Euroleague. Foreningen ULEB rekrutterer 51 dommere fra hele Europa og innfører det nye 3-dommersystemet.

Tre svenske dommere får kontrakt med ULEB, men blir boikottet både av FIBA og SBBF.

Mufrid Krilic og Linda Evensen fra Trondheim autoriseres som forbundsdommere. Evensen blir dermed den andre kvinnelige forbundsdommeren i norsk basketballs historie.

Inge Braathen har en rekordsesong internasjonalt med 8 herrekamper i europacupene og EM-kvalifiseringsspill i løpet av høsten.

Siv Therese UnderlandSiv Therese Underland fra Trondheim dømmer 8-dels finale i Norgescupen for menn mellom Tromsø og Harstad, og senere sin første kamp i BLNO i kampen mellom BV Bees og KB Pirates. Dette markerer første gang en kvinnelig forbundsdommer får oppdrag i mennenes liga BLNO.

Hun blir også nominert av NBBF/DK som medfølgende dommer i Nordisk mesterskap for Junior Menn i Danmark der hun i romjulen dømmer finaleoppgjøret mellom Danmark og Finland. I februar 2001 dømmer Underland også bronsefinalen i Norgescupen for menn mellom KB Pirates og Hop Bulldogs.

Den økte medieinteressen for BLNO fører til sterk fokus på flere saker der lagledere og representanter for dommerne står steilt mot hverandre. Flere saker blir rapportert til, og bestraffet av, NBBF. Usportslige utfall mot dommere og krass kritikk av enkeltpersoner preger mye av nyhetsbildet i desember.

Sanden og Hammervoll i diskusjon med coach VeledarSpesiell oppmerksomhet får David Swans e-post til DKs leder, en handling som fører til en personlig bot på 5.000,- for usportslige uttalelser. Swan nekter å betale, men boten blir senere betalt av Ulriken Eagles etter at Swan blir truet med karantene.

Tromsø Storms protestaksjon før hjemmekampen mot Oslo Kings skaper også debatt. Uenighet omkring dommer Bakkens habilitet er årsaken, til tross for at dette spørsmålet er formelt avklart allerede i august.

FIBA innfører 4x10 minutters spilletid, 24-sekunders skuddklokke med 8-sekundersregel for passering av midtlinjen. Usportslig teknisk foul fjernes til fordel for ett straffekast og innkast fra midtlinjen som bestrafning for teknisk foul på spiller.

 

2001

Dommerkomiteen avholder samling for ligadommerne i Kristiansand under sluttspillet i Norgescupen for menn.

FIBA-dommer Inge Braathen blir som første nordmann nominert som dommer i prestisjetunge Suproleague. I februar dømte Braathen oppgjøret mellom svenske Plannja Basket og Scavolini Pallacanestro fra Italia.  Braathen blir også kåret til Årets dommer både på dommerweben og av coachene i BLNO. Han nomineres også som nøytral dommer i EM-sluttspillet for Kadetter i Latvia i siste halvdel av juli, og til en EM-kvalifiseringskamp mellom Irland og Island.

Tor Chr. Bakken og Inge Braathen får nominasjoner i NEBL i forbindelse med Ulrikens kvalifiseringsforsøk. Bakken får også oppdrag i England som nøytral dommer i neste runde av kvalifiseringen. Korshavn får 2 kamper i NEBLs Challenge Cup i Luleå og ytterligere 2 kamper i den baltiske kvinneligaen BWBL.

FIBA og ULEB enes om forslag på felles europacup igjen fra høsten 2001, men forslaget forkastes senere, og Europa er igjen delt. NBA endrer reglene og fjerner viktige forskjeller mellom sine og FIBAs regler.

Hammervoll i aksjon på banenFor første gang dømmer et kvinnelig dommerpar en finale i Junior-NM. Siv Therese Underland og Linda Evensen, begge fra Trondheim, dømmer finalen for Junior Kvinner på Kongsberg i slutten av april.

John Hammervoll blir FIBA-dommer etter å ha deltatt på clinic i Ramat Gan i Israel. Andreas Lind og Joacim Holter deltar på Alan Richardsons Referee Camp i England i slutten av juli.

FIBA-dommer Inge Braathen blir invitert til å dømme i Euroleague, og blir i september tilbudt en 2-års kontrakt. I løpet av sesongen dømmer han en rekke kamper i den prestisjefylte ligaen.

Knut Myhre blir æresmedlem av NBU. Dommerkomiteen avholder samling for elitedommere i Asker.

2002

Inge Braathen blir kåret til årets ligadommer. Han deltar også på dommersamling i Euroleague. Jostein Syse blir autorisert som forbundsdommer. John Hammervoll deltar på FIBAs "refreshment clinic" i Hamburg.

Etter Tinget i april blir det full utskifting av dommerkomiteen. Ny leder blir Oscar Lindø, medlemmer Svein Arne Strøm og Morten Sandnæs.

Arnstein Gloppen deltar på Alan Richardsons dommercamp i England. Kjell Løvold og John Hammervoll er norske dommere under Polar Cup for menn (Nordisk Mesterskap) i Oslo.

Brødrene Sanden og NBA-dommerne NBUs styre blir gjenvalgt, og Frank Sanden fortsetter som President. Han reiser også til USA og har et privat møte med 3 dommere i NBA mens de forbereder seg på kveldens kamp.

På bildet er (fra v.) Scott Wall, Hue Hollins, Morten Sanden, Joe DeRosa og Frank Sanden på parketten før kampen mellom Philadelphia 76'ers og New York Knicks.

DK avholder dommersamling i Asker. Stein Moe autoriseres av FIBA som internasjonal kommissær. Både John Hammervoll og Inge Braathen har en rekke internasjonale dommeroppdrag, inkludert EM-kvalifisering. Siv Therese Underland velges ut til å reise på FIBAs dommerkurs i 2003.

2003

Inge Braathen blir nok en gang årets dommer i BLNO, og deltar på obligatoriske dommersamlinger i Euroleague. John Hammervoll dømmer EM-kvalifisering i Irland.

Dommerkomiteen avholder forbundsdommerkurs. Leder av DK, Oscar Lindø, autoriseres som forbundsdommer igjen etter en lengre pause fra dømming. Andreas Lind dømmer finale i Scania Cup. Per Magne Rønne og Arnstein Gloppen dømmer i Nordisk mesterskap for juniorlag. Jan Henrik Lunde deltar på dommercamp i England.

Siv Therese Underland deltar på FIBA-kurs i Amsterdam og godkjennes som internasjonal dommer i juli. Jan Korshavn deltar også for å bli testet, og blir igjen aktiv FIBA-dommer etter en tids pause. Han får et oppdrag på Island allerede samme høst, Keflavik-Ovarense i Europe Cup. En kamp som senere viser seg å være den siste som FIBA-dommer.

Jan H Lunde, Larry Bird og Andreas LindDK holder dommersamling under EM i Sverige, og bruker Alan Richardson som foreleser i Borås.

Under NBUs årsmøte velges Inge Braathen som President, Kjell Løvold og Jan Korshavn blir gjenvalgt som styremedlemmer.

Mange dommere er tilstede under sluttspillet i Stockholm, og noen traff også Larry Bird til Lunsj i Gamla Stan.

NBU forhandler fram utstyr og penger i to separate avtaler med Nortel Networks og Mobildatakjeden med en totalverdi på over 60.000,-. Avtalen inkluderer reklame på skjorter, nye bager og reisejakker, samt reklame på nettsidene.

Andreas Lind (v), Jan Korshavn og Jan Henrik Lunde i TromsøhallenFrank Sanden tar pause som dommer og flytter til Skottland pga ny jobb.

Joacim Holter er medfølgende dommer når våre seniorlandslag er i Luxemburg på turnering.

DK tester den nye 3-dommer-mekanikken i et antall kamper i BLNO og 1M.

Den 30. november dømmes den første BLNO-kampen med 3 dommere, oppgjøret mellom Tromsø Storm og Frøya Ambassadors markerer starten på en ny utvikling innen dommerteknikk. På banen er Korshavn, Lunde og Lind.

FIBA endrer 24-sekundersregelen igjen, spillet fortsetter dersom ballen treffer ringen etter signalet. Antall time-outs blir 5 fordel på 2 før pause og 3 etter pause. Hopp tas kun ved starten av 1. og 3. periode, ellers gis det innkast etter prinsippet om vekslende ballbesittelse (vises ved hjelp av en pil). Innfører bruk av 3 dommere i alle kamper fra 2004.

 

2004

Harstad Vikings og deres lagleder Robert Holm kommer med gjentatte angrep på hvilke dommere som benyttes i de ulike sluttspill-kampene. Et antall avisreportasjer i Harstad Tidende retter fokus på navngitte dommere. DK hemmeligholder finaleoppsettet for å gi dommerne ro. Robert Holm og Baard Stoller bøtelegges for sine uttalelser til avisene om dommere og NBBFs dommerkomite.

Inge Braathen i EuroleagueInge Braathen blir Årets Dommer i BLNO, deltar også på Euroleague-clinic i Amsterdam. Stein Moe deltar på clinic for kommissærer i Budapest og består obligatoriske tester. Per Magne Rønne deltar på Alan Richardsons camp i England.

Kjell Løvold gir seg etter 15 år som elitedommer, avslutter med 1M sluttspillet i Halden. Det benyttes 3-dommer-system i sluttspillet for EK, JNM og 1M. De fleste dommerne har nå fått prøvd systemet.

Etter Tinget i april blir Knut Myhre og Jan Korshavn valgt inn i DK som nye medlemmer, Morten Sandnæs blir gjenvalgt. Inge Braathen gir seg som dommer både internasjonalt og nasjonalt etter 14 år i nasjonale serier.

FIBA Europe starter med årlige dommerkurs, og holder 6 sammenhengende clinic'er på Gran Canaria. De innfører videoevaluering og egne websider for dommerene.

NBBF godkjenner den svenske Euroleaguedommeren Lars Klaar som norsk forbundsdommer og velger ham inn i ligadommergruppen. Greg Knudson og Pål Gjerde autoriseres som forbundsdommere.

Arnstein Gloppen blir ny president i NBU, får med seg Andreas Lind og Siv Therese Underland i styret.

FIBA endrer spillereglene igjen; bestrafningen for teknisk foul på spiller blir to straffekast og innkast fra midten, 12 spillere godtas på hvert lag, kun lagleder får forbli stående, ikke nye 8 sekunder ved overtredelse, bortvisning av spiller som får 2 usportslige fouls.

 

2005

Siv Therese Underland og John Hammervoll blir inviterte til en FIBA-clinic på Grand Canaria for yngre talentfulle dommere, og deltar sammen med 50 andre europeiske dommere.

Kjell Løvold gjør come-back som dommer i BLNO, mens Per Magne Rønne gir seg etter 10 år på nasjonalt nivå. Joacim Holter tar inntil videre permisjon fra dømmingen. Linda Evensen og Pål Gjerde deltar på Alan Richardsons camp i England.

NBBF holder dommersamling i Oslo der Alan Richardson igjen er invitert som foreleser for alle dommerne og coachene på nasjonalt nivå.

FIBA endrer spillereglene: Innbytte og time-out kan innvilges etter vanlig straffekast dersom siste kast er vellykket og etter straffekast som skal etterfølges av innkast fra midtlinjens forlengelse uavhengig av om siste kast var vellykket eller ikke. I tillegg skal innkast etter etter en time-out i kampens to siste minutter tas fra midtlinjens forlengelse dersom laget som var i forsvar skal spille inn ballen etter scoring eller fra sidelinjen.

 

2006

NBBF holder i forkant av sluttspillet en minisamling med fokus på dommermekanikk. Sluttspillet avvikles for første gang med 3 dommere. Foreleser er Lars Klaar som senere blir Årets Dommer i BLNO, denne gang deles æren med John Hammervoll.

Siv Therese Underland blir invitert til FIBA-clinic på Grand Canaria for yngre talentfulle dommere, og Tor Chr. Bakken deltar som nasjonal dommerinstruktør.

Hans Christian Ristad gir seg som dommere på nasjonalt nivå, og senere på året tar også Arnstein Gloppen en pause fra dømmingen. Joacim Holter er tilbake igjen etter en sesongs pause.

Tidligere landslagsspiller, og eneste nordmann med erfaring fra NBA, Torgeir Bryn, velges inn i dommerkomiteen og tar over etter Morten Sandnæs. Knut Myhre og Jan Korshavn blir gjenvalgt.

NBBF holder forbundsdommerkurs i Oslo med 13 aspiranter fra hele Norge. Kurset går over 2 helger og inneholder 40 leksjoner. Instruktører er Stein Moe og Jan Korshavn.

Deltakere er Eskil Lied, Dag Christensen, Marius Gavenas, Daniel Mekki, Fredrik Rasmussen, Josefin Winther, Martin Ånestad, Alexander Hanevold, Knut Jørgen Kopperud, Sturla Sand, Filip og Finn Szczesny, Torkild Rødsand og Per Kristian Larsen.

Tor Kristian Ervik og Per Chr. Babik deltar på sommercamp for dommere i England arrangert av Alan Richardson.

Knut Myhre (v.) overrekker Gullfløyten til dommer Kjell Løvold.NBBF holder igjen dommersamling på Rica Helsfyr i Oslo med felles seminar for cocher og dommere, gjesteforeleser er meritterte Alan Richardson. Kjell Løvold mottar NBBFs Gullfløyte for 25 år som basketballdommer. Lars Ryde blir ny president i NBU og får med seg Pål Gjerde og Tor Kr. Ervik i styret.

Bruk av 3 dommere blir også innført i BLNO denne sesongen, og i ca 75 % av kampene blir 3-dommermekanikken benyttet. NBBFs styre vedtar at det ikke skal benyttes 3 dommere i eliteserien for kvinner.

2007

Etter fjorårets forbundsdommerkurs autoriseres Per-Kristian Larsen, Marius Gavenas og Torkild Rødsand som forbundsdommere vinteren 2007. Like før påske består også Josefin Winther, Daniel Mekki, Dag Christensen, Eskild Lied og Alexander Hanevold I april består også Finn Szczesny, Finn Szczesny og Sturla B. Sand.

DK avholder minisamling for sluttspilldommere på Rica Helsfyr hotell, forelesere er Tor Chr. Bakken og Lars Klaar. Hovedtema er igjen 3-dommermekanikk.

Jan Korshavn blir for første gang "Årets dommer" i BLNO etter å ha vært blant "Top 3" siden ligaen startet. Senere samme år blir han også utnevnt til FIBA Honorary Referee.

Jan Henrik Lunde blir internasjonal dommer etter å ha deltatt på FIBA-kurs i Kroatia. Marius Gavenas og Per-Kristian Larsen deltar på dommercamp i England i juli. Lars Klaar forlater BLNO.

Alan Richardson i OsloNBBF holder dommersamling på Rica Helsfyr hotell, denne gang uten coacher. Forelesere er Tor Chr. Bakken og Tom Henning Øvrebø. Jan Ove Johansen mottar NBBFs Gullfløyte for 25 år som basketballdommer. Lars Ryde får med seg Per-Kristian Larsen som nytt styremedlem i NBU sammen med Tor Kr. Ervik som tar gjenvalg.

Torgeir Bryn gjør "come-back" som spiller i BLNO og trekker seg fra DK, og Tor Chr. Bakken går inn som medlem fram til Tinget i 2008.

FIBA presiserer tolkninger: Praktisering av usportslige fouls også for å hindre at kampuret starter, og kollektiv advarsel før teknisk foul for flopping presiseres for alle forbund. Ellers ingen endringer.

 

2008

DK og noen utvalgte dommere møter i januar samtlige coacher i BLNO for å snakke om regelpraktisering og ulike problemområder. NBBF holder i forkant av sluttspillet igjen en minisamling i Oslo med fokus på dommermekanikk.

Kjell Løvold blir valgt til "Årets dommer" i BLNO.

Per Tøien blir på Tinget valgt inn i dommerkomiteen for de to kommende årene. Knut Myhre og Jan Korshavn blir gjenvalgt.

Luigi LamonicaJohn Hammervoll og Jan Henrik Lunde deltar på FIBAs obligatoriske oppfriskningskurs i Tyskland. Tor Chr. Bakken deltar som nasjonal dommerinstruktør på FIBAs årlige clinic på Gran Canaria. Josefin Winther representerer Norge på en FIBA Camp i Slovenia for kvinnelige spillere og dommere, Torkild Rødsand deltar på Alan Richardsons Nationwide Basketball Officials Camp som denne gang går i Holland. Tvillingene Finn og Filip Szczesny og Sturla Sand deltar på internasjonal dommercamp i Polen.

DK arrangerer felles seminar for lagledere og dommere i Oslo, gjesteforeleser fra FIBA Europe er den italienske toppdommeren Luigi Lamonica som også gjennomgår de nye regelendringene.

Per Brunæs, Jan Korshavn og Rifat Serdarevic får NBBFs Gullfløyte for 25 års virksomhet som basketballdommer.

Lars Ryde blir gjenvalgt som president, og utgjør sammen med Tor Kr. Ervik og Per-Kristian Larsen styret i NBU det kommende året.

Joacim Holter gir seg inntil videre som dommere i nasjonale serier.

FIBA endrer reglene: To usportslige fouls medfører bortvisning, ikke lengre overtredelse dersom man sklir bortover gulvet mens man holder ballen, begge føtter og ballen må inn i angrepsfeltet for at ballen skal være brakt inn i angrepsfeltet av spiller som dribler, foul mot spiller som er alene med kurven skal være usportslig, kraftig svinging med albuene kan medføre teknisk foul.
Samtidig varsles omfattende endringer av banen de kommende årene; 3-poengslinjen flyttes lengre ut og 3-sekundersfeltet blir firkantet slik som i NBA.

 

2009

Josefin Winther debuterer som dommer i BLNO, tilsammen tre kvinnelig dommere er på dommeroppsettet denne sesongen. DK holder igjen minisamling i Oslo foran sluttspillet i BLNO. Kjell Løvold blir "Årets dommer" for andre sesong på rad. Jan Ove Johansen gir seg som forbundsdommer.

Tommy Nunez og Jan H LundeStein Moe deltar på obligatorisk kurs for internasjonale kommissærer i Zagreb. Andreas Lind og Torkild Rødsand deltar på internasjonalt dommerkurs for FIBA-aspiranter. Rødsand går videre til neste trinn i den nye utdanningsstigen til FIBA Europe.

DK arrangerer Forbundsdommerkurs i Oslo og Bergen med 11 deltakere. Disse er: Joakim Arroub, Nikola Bejat, Chriss Brohaug, Andreas Garbo, Magnus Herstad, Omar Lamin, Torstein Monsen, Simon Nordeide, Helge Reyes, Per Røgeberg og Sindre Østengen.

Tor Chr. Bakken og Jan Henrik Lunde deltar på FIBA Europes kurs på Gran Canaria. Blant mange internasjonale instruktører var også tidligere NBA-dommer, nå NBA Supervisor, Tommy Nunez (bildet).

DK arrangerer felles seminar for dommere og coacher på Lørenskog og har besøk av dommerinstruktør Will Jones fra Wales. NBBF innfører bruk av tre dommere også i Kvinneligaen KL.

John Hammervoll og Jan Henrik Lunde dømmer EM-kvalifisering for kvinner.

Dommernes nettportal, basketballdommer.com, relanseres med nytt design og moderne funksjoner. Historikkseksjonen oppgraderes med flere bilder og nye detaljer i samband med en rekke artikler som portretterer tidligere dommere.

 

1990-99

2010-19