Flere fouls i Norge?

Sesongen fikk en uventet bråstopp for de fleste og fokus ble rettet mot andre ting en basketball. NBBFs dommerkomite har nå brukt ledig tid til å se på antall fouls i kampene. Vi har nå foretatt litt tallknusing med offisiell statistikk fra seks europeiske ligaer, inkludert noen av våre naboland, og sammenliknet med tallene fra BLNO. 

Mot slutten av årets grunnserie og i kvartfinalerunden ble det noen kamper med over 40 fouls, et par kamper endte på 47-48 fouls, og kritikken lot ikke vente på seg. Flere indignerte innlegg på Facebook og Twitter pekte alle i samme retning:

Norske dommere pirker og blåser altfor mange foul, langt flere enn i resten av Europa og det skyldes markeringsbehov og liten evne til å få flyt i kampen. Og hvem kommer på kamp for å se på "NM i straffekast"?

Men er det virkelig slik? Har norske dommere en annen måte å bruke reglene på enn sine europeiske kollegaer? Bruker NBBF en annen regelbok enn FIBA? Dommer norske FIBA-dommere på en annen måte hjemme enn i utlandet?

Mytene er mange og synsingen er stor, men selvfølgelig stemmer ikke dette.

NBBFs dommerkomite og dommerne i BLNO bruker samme regler, tolkninger og tilnærming til praktisk regelanvendelse som i resten av verden. Norske FIBA-dommere dømmer etter de samme prinsippene i enhver kamp, hjemme i Norge, i europacupkamper i Polen og VM-kamper i Thailand.

Retningsgivende for alle er er FIBA Official Basketball Rules og FIBA Official Interpretations, begge oversatt til norsk og tilgjengelige fra vår nedlastingsside.

Selvfølgelig vil det være kamper, både i Norge og i alle land, der det er flere fouls enn i andre kamper, det ligger i spillets natur og i utfordringen for tre dommere som må håndtere og kontrollere de ulike taktiske elementene i en kamp, spillernes temperament og coachenes forsøk på å påvirke dem m.m. Valg av forsvarstaktikk er ikke minst med på å avgjøre hvor mange fouls det kan bli.

Hva så med noen faktabaserte betraktninger rundt dette?

For å se hvordan lagene i BLNO Menn kom ut på antall fouls pr kamp (gjennomsnitt) tok vi for oss offisiell statistikk fra følgende seks ligaer/cuper i Europa :

  • Turkish Airlines Euroleague
  • FIBA Europe Cup
  • BLNO Menn (NOR)
  • Basketligan (SWE)
  • Basketligaen (DEN)
  • Dominosdeildin (ISL)

Og tallene vi fant var ganske overraskende.

I Norge var det kun ett lag som snittet på over 20 fouls pr. kamp, resten lå spredt mellom 20 og helt ned til kun 15 fouls i snitt pr kamp. Sammenlikningsvis hadde hele 13 lag i Euroleague og 5 i FIBA Europe Cup over 20 fouls pr kamp. Våre naboer i Danmark og Island hadde hhv kun 2 og 3 klubber med +20 fouls pr kamp.

Norge hadde altså lavest gjennomsnittstall av alle disse. Og dermed sier statistikken - rent matematisk - at norske dommere blåser færre fouls pr kamp enn dommerne i de andre ligaene i tallgrunnlaget.

Hvis vi sammenlikner alle de 70 lagene som utgjør disse seks ligaene, er Gimle helt oppe på 27. plass med sine 21,4 fouls pr kamp, Asker ligger "midt på treet" på en 46. plass med 19,3 fouls pr kamp. De resterende åtte lagene er alle blant de 20 lagene med færrest fouls pr kamp i dette tallgrunnlaget, og hele 7 norske lag er blant de 10 lagene med absolutt lavest antall fouls pr kamp.

Leker man litt med tallene for BLNO Menn vil f.eks. kamper mellom Gimle og Asker ha 41 fouls pr kamp mens Kongsberg mot Frøya ender på knappe 31 fouls pr kamp.

Tallene sier jo selvfølgelig ingenting om kvaliteten på de avgjørelsene som gjøres i den enkelte kamp eller om foulene var korrekte eller ikke, heller ikke nødvendigheten av å ha en dialog mellom coacher og NBBFs dommerkomite for å skape en bedre og felles forståelse av de kriteriene som ligger til grunn i spillereglene. Det arbeidet har fortsatt et forbedringspotensiale og NBBFs dommerkomite er åpen for gode forslag på hvordan man kan få til noe på dette punktet.

 

Tallmaterialet er tilgjengelig for nedlasting og kan studeres i detalj for de som liker litt fakta og statistikk fra vår idrett. Men tenk også litt på dette med fakta neste gang publiseringsfingeren verker etter å dytte ut synsing på din Facebook- eller Twitterkonto.

Det kan nemlig hende du tar helt feil.