Historiske sitater

Sitatene nedenfor er hentet fra diverse aviser og artikler skrevet i perioden 1964 - 1984.

basketballdommer.com tar ikke ansvar for om vedkommende person er sitert korrekt i nevnte publikasjon. Det får stå for den enkelte skribents/utgivers regning. 

Dommeromtaler fra sportens unge dager – sitert fra bl.a. avisutklipp i Tore Viks arkiv og Knut Myhres utklippsbok

 

januar 1965 ”innendørs-serien på Blindern” – også for damer:Banen var for smal, og det får ta skylden for at spillet ikke var helt godt. Dommerne var også i strengeste laget, noe som førte til at spillet ble revet mye opp.”

mars 1965 oppsummering av ”innendørs-serien på Blindern”:  ”Studentene på Blindern med Arne Stokke og Knut Myhre i spissen, bør få all mulig ros for hele arrangementet, og det samme bør de 10 dommerne.”

oktober 1965 første Coca Cola Cup:Foruten fart og spenning og dommerpip til nesten alle de rette tider, kunne man glede seg over nye publikummere og arrangør med overskudd  i kassen.”

desember 1966 – efter halvspilt serie: (Morgenbladet): ”Spillets idé er bygget på at man i det hele tatt ikke skal være nær motspiller. Således skal det være vanskelig å finne noe mer fair og rent lagspill. Forsyndelser straffes med 2 straffekast, og det blir notert hvilken spiller som synder. — Men Bærum-guttene er nesten for ”heite på grøten”, og i siste kamp ble Tore Vik satt ut etter 5 personlige feil.”

mars 1968 – seriefinale Bærum – OSI (59-58): ”Arne Fagerlie og Henrik Bucher som dommere kom godt fra den hektiske kampen.”

des 1969 – landskamper mot Skottland i Nadderudhallen: ”Håvar Poulsson og Jan M. Engzelius dømte bra i damekampen, og Stein Evju og Øystein Juva kom stort sett bra fra herrekampen.”

februar 1970 – seriekamp OSI- Bærum: ”Dommerne Bjørn Fritzen og Bård Saunes tillot mye uryddig spill.”

mars 1970 – seriefinale Bærum – NTHI (63-61): ”Dommerne Bård Saunes og Bjørn Erik Sørensen dømte ujevnt, og NTHI fikk noe tvilsomt annullert  to scoringer.”

mars 1970 – omkamp om seriemesterskapet Bærum-NTHI (62-59): ”Gode dommere i kampen var Leif Bråten og Bård Saunes.”

des 1970 – landskamper i Danmark: ”Stein Evju fra Bærum BBK dømte godt i begge kampene. Han har nå dømt 24 internasjonale kamper, og det er langt mer enn noen annen her i landet har gjort.”

mars 1971 – NM finale herrer Bærum – Sandvika (62-45): ”Et kjedelig intermesso i åpningsminuttene var uhellet til Sandvikas Bjørn Fritzen: Idet han gikk opp for å stanse Pål Vik på en fastbreak, brakk han armen. Det hører med at Pål Vik scoret på skuddet, og Bjørn Fritzen ble idømt personlig foul.”  (Dommerne på rett plass, med andre ord.)

mars 1971 – avgjørende seriekamp Sandvika - NTHI (60-52): ”Dommerne Evju og Sommerfeldt ble av publikum, som hovedsakelig besto av Bærums-spillere og ”fans” , gjennom hele kampen rakket ned på. Det er forstemmende å se hvor usportslig og usaklig selv spillere kan bli. Direkte personforfølging av dommere og spillere er slike ting man bør holde seg for god til. – Kampen var meget vanskelig å dømme, og dommerne gjorde sitt beste. Mer kan man ikke forlange.”   (Det hører vel med til historien at NTHI fulgte opp med brev til NBBF, hvor laget ville ha seg "frabedt å ha Evju som dommer i fremtidige kamper”.)

desember 1971 – Sandvika-Bærum seriekamp: ”Bærum vant – også over Sandvikas store tilhengermasse, som dannet en ytterst lydhør ramme rundt kampen. Dessverre røbet de også sitt ringe kjennskap til basketball, og usakligheten som runget mot Bærumspillerne og det gode dommerparet Stein Evju og Øystein Olsen, er basketballen lite tjent med.”

mars 1972 – NM-finale damer: (Bærum slo Ullern 59-43): ”Utmerkede dommere var Ernest Nicholls og Bård Saunes.”

mars 1972 – før NM-finalen herrer: (Dagbladet): ”Før vi kan kvitte oss med betegnelsen verdens dårligste basketballnasjon må også visse nøkkelspillere vise seg mer voksne på banen, og kvitte seg med den vrangforestilling at gode ferdigheter gir dem rett til skjemmende munnbruk og overdrevet egospill. Godt lagspill og god lagånd er grunnleggende forutsetning også i basketball. Bærum BBK har kommet lengst på dette feltet. Derfor slår de Sandvika i morgen og blir norgesmestre i år igjen.”

mars 1972 – efter NM-finalen herrer: (Budstikken): ”Våre antatt beste dommere Stein Evju og Ernest Nicholls var ikke udelt heldig med sin dømming. De virket inkonsekvente i sine avgjørelser, og la for stor vekt på bagateller, mens de under kurvene tillot svært meget hardt spill.”

oktober 1984 – Basket-sirkus i Tromsøhallen: (Nordlys): ”Inntrykkene var som fra et sirkustelt. I manesjen aktører med evner til å skape dramatikk. Påtilhørerbenken et engasjert publikum, med stor sans for spenning og underholdning. Og sentralt i det hele som klovnen i et sirkus: To gråkledde dommere, som hadde en dag akkurat like grå som dommerdrakten."