Historikk

ET TILBAKEBLIKK

James A. NaismithHistorikken bak basketballsporten starter med den kanadiske professor James Naismith da han i 1891 oppfant en helt ny idrett. Over 100 år senere er sporten en av verdens største . Mer om dette og de første 13 reglene finner du hos NBBF.

I Norge startet det hele så tidlig som i 1956 da Ullern ble stiftet. Hele 12 år senere ble forbundet stiftet, og 21 klubber med til sammen 900 medlemmer utgjorde Norges Basketballforbund.

Det internasjonale basketballforbundet, FIBA, ble stiftet i Geneve i 1932, og sporten ble opptatt som OL-idrett allerede i 1935, faktisk på IOC-kongressen på Grand Hotel i Oslo!

FIBA utarbeider bl.a. de internasjonale spillereglene som benyttes i over 200 medlemsland, arrangerer de store turneringene som OL, VM og EM, samt utdanner internasjonale dommere. Disse dommerne benyttes i de store mesterskapene og i europacupene som FIBA også arrangerer.

 

NORSKE DOMMERE

Stein Evju i aksjonI over 30 år har det vært mange frivillige personer som har utført dommeroppgaven i norsk basketball.

Det norske landslaget deltok på en rekke kamper i utlandet, og det ble tidlig behov også for dommere med internasjonal kompetanse.

Historien bak de norske basketballdommerne starter kanskje med det første dommerkurset i 1965, men for alvor i 1968 da vi fikk våre første FIBA-dommere: Stein Evju og Knut Myhre.

Begge er senere tildelt den høyeste utmerkelsen som gis til dommere; NBBFs Gullfløyte for 25 års innsats som basketballdommer.

Men en rekke andre dommere la ned en betydelig innsats for å få hjulene til å gå rundt i de første sesongene det ble arrangert basketballserier, faktisk flere år før NBBF ble grunnlagt, og senere når det ble serier på nasjonalt nivå ble det også behov for et større antall dommere som også måtte reise til de ulike byene i hele Norge.

Det har vært mange dommere gjennom tidene, noen kun for kortere tidsrom og andre har holdt på svært lenge. Vi har forsøkt å gi noen av dem en ekstra honnør ved å presentere dem i egne portrettintervjuer, litt ironisk døpt til "Hall of Blame" her på basketballdommer.com.

De var alle i større eller mindre grad medvirkende til at det var mulig å arrangere basketballkamper i Norge, og enkelte av dem var også direkte involvert i det organisatoriske både før, under og ikke minst etter at Norges Basketballforbund ble stiftet i 1968.

 

BLNO

Fredrik HolmboeFredrik Holmboe i BLNO - Foto: Harstad TidendeHøsten 2000 startet Basketligaen - BLNO. Med den kom en ny og hardere, men også morsommere, hverdag for dommerne. Flere og jevnere kamper, økte tilskuertall, bred TV-dekning og en langt større interesse fra media ble en del av hverdagen.

Hva som skjedde fra den spede begynnelsen og fram til i dag kan du lese mer om her på våre historikksider.

Bilder er velvillig utlånt av bl.a. Norges Basketballforbund, Asker & Bærum Budstikke, Harstad TidendeBergens TidendeNordlys og Bladet Tromsø. Der fotografen er kjent er denne kreditert.

En spesiell takk til representantene Øyvind Askevold Kaarbø (HT), Dag Sørlie (Bladet Tromsø) og Eva Hirsti (Nordlys) for uvurderlig hjelp med å fremskaffe bilder.

Vi takker også følgende enkeltpersoner for deres bidrag: Stein Evju, Tore Vik, Petter Faye-Lund, Knut Myhre, Robert Persson, Geir Matthiasen, Stein Moe, Tor Chr. Bakken, Ron Billingslea og Kjell Løvold.

 

60-tallet