1970-79

1970

I februar arrangerer DK en dommerkonferanse for dommere i Oslo Basketballkrets. På agendaen står regeldiskusjon og rekruttering, og møtet er i praksis den første dommersamling i NBBFs historie.

NM-finalen spilles mellom Bærum og NTHI, på det seirende laget spiller bl.a. Petter Faye-Lund og Håvar Poulsson. Det tapende laget fra Trondheim, studenltaget NTHI, har 7 spillere med landslagserfaring, blant disse også dommerne Knut Myhre og Tore Vik. Sistnevnte er oppmann for laget og medvirkende til at det bestilles nye grønne drakter levert fra Nordenfjeldske Tekstil i Trondheim.

I april arrangerer NBBF for første gang Nordisk Mesterskap for herrer, i arrangementskomiteen sitter Stein Evju, Leif Bråten, Dag Einar Poulsson og Lars Rivenes m. fl. Finland vant mesterskapet foran Sverige, Island, Danmark og Norge. NRK overførte deler av finaledagen direkte på TV. Budsjettet for turneringen i den nyåpnede Nadderudhallen i Bærum balanserer på kr. 30.000,-.

DK får avslag fra Arbeidsutvalget i NBBF på å sende en norsk deltaker til FIBAs årlige dommerkonferanse, men Stein Evju deltar likevel og betaler over halvparten av utgiftene selv.

På Tinget i september legger DK-leder Knut Myhre i Sør-Trøndelag fram en rapport om at det er mangel på dommere i kretsen, men dommerkurs er avholdt og 5 nye dommere er autorisert.

1971

I februar autoriseres Ole Sorthe som dommer av Lars Rivenes og Stein Evju. Sorthe blir senere forbundsdommer, den første fra Nordstrand BC, og sitter i autorisasjonskomiteen da Oppsals Robert Persson blir autorisert i en kretskamp på Nordstrand Gymnas.

Samme år er Persson med på å stifte Ammerud Basketballklubb sammen med Ragnar Haagensen og Inger Myrtun. Persson blir senere FIBA-dommer og mangeårig leder av NBBFs dommerkomite.

I juni reiser Per Christiansen (Sandvika) og Bjørn Erik "Simen" Sørensen (Asker) til Sverige og tar forbundsdommerkurs i Stockholm med Jan Holmin som instruktør, begge består sin eksamen.

Danmarks herre- og damelag er på besøk i slutten av oktober og spiller landskamper mot Norges seniorlag i Nadderudhallen. Norsk dommer i de to herrekampene er Bjørn Erik Sørensen, og i damekampene Bård Saunes. I sekretariatoppsettet finner vi dommernavn som Tor Chr. Bakken, Øystein Olsen og Stein Reegård. NBBFs dommerkomite nominerer også folk til oppgaven som "klokketitter", en person som må se klokka på veggen bak sekretariatet for å sørge for korrekt spilleminutt på kampskjemaet.

1972

I OL-finalen i München vinner USSR over USA med 51-50 etter de mest omdiskuterte 3 sekunder i FIBAs historie. De amerikanske collegespillerne ledet av coach Hank Iba har til dags dato ikke hentet sine sølvmedaljer.

Leder i DK, Stein Evju, sender ut informasjon til alle dommerne om den nye dommerteknikken som FIBA har lansert. Brevet er forløperen til dagens håndbok for basketballdommere.

Stein Evju og Bjørn Erik Sørensen er dommere i basketball under VM i millitær femkamp på Rygge flystasjon.

På forbundstinget i september går Evju ut av DK og blir formann i NBBFs Lovkomite. Ny formann i Dommerkomiteen blir Tor Chr. Bakken, Sandvika BBK, og planleggingen av det første forbundsdommerkurset er igang.

FIBA innfører i 1973 lagfoulsregelen med straffekast etter 10 fouls. Midtlinjen og 10-sekundersregelen gjelder nå i hele kampen. Bestrafning for foul av spiller med kontroll over ballen blir innkast fra sidelinjen for motstanderne. Året etter innfører FIBA 10-sekundersregel og tilbakespillsregel. Det blir også tillatt for begge lags spillere å berøre ballen når den lå på ringen. Antall innbyttere blir redusert til 5, men det er tillatt med 7 i turneringer med flere enn fem kamper.

1973

NBBF arrangerer Nordisk Mesterskap for damer i Nadderudhallen 6.-8. april. Arrangementskomiteen består av Leif Bråten, Ola Brekken, Kjell Dagestad, Frank Danielsen, Stein Reegård og Ole Sorthe. Sverige vant mesterskapet som får liten publikumsinteresse, og økonomisk ble det en skuffelse for NBBF som også ser Norge havne på en fjerdeplass foran Island. Blant dommerne finner vi  både Stein Evju og Per Christiansen.

Kjell Dagestad er NBBFs delegerte til FIBAs internasjonale regelkonferanse i Macolin i Sveits. Overgangen til nye dommerkort skaper frustrasjon i NBBFs dommerkomite ettersom mange dommere ikke sender inn oversikt over dømte kamper.

På Tinget i september stiller dommerkomiteens formann Bakken forslag om endring av autorisasjonsreglementet slik at ulike kampkategorier får poeng som summeres opp i forhold til krav om fornyelse av autorisasjon. Forslaget blir vedtatt med 25 stemmer, 1 stemte blankt.

1974

Dommerkomiteen består dette året kun av formann Tor Chr Bakken. På Tinget stilles det spørsmål om hvordan det er mulig at Knut Myhre, som på dette tidspunktet har status som kretsdommer i Norge, fortsatt har grad som FIBA-dommer internasjonalt. Saken blir i ettertid ordnet av NBBF.

Forbundsdommeraspirantene Geir Matthiasen, Robert Stenvik og Petter Riiser dømmer flere landskamper for juniorer i Bærum og Stockholm.

Stein Evju avholder det første forbundsdommerkurset i NBBFs historie. Kurset holdes i november/desember, som ”aftenkurs” over flere kvelder, hjemme hos Evju på Majorstuen i Oslo, og har syv deltakere. Fire av deltakerne, Geir Matthiasen, Petter RiiserRobert Stenvik og Frode Kristensen, består sine eksamener og får grad som forbundsdommere vinteren 1975. I tillegg autoriseres Bård Saunes som norsk forbundsdommer etter å ha gått på kurs i Sverige. Tor Chr. Bakken er formann i DK.

Stein Evju er norsk deltaker ved FIBAs regeltolkningskonferanse i Strasbourg i Frankrike

1975

På forbundstinget i februar går Bakken ut av DK og inn som viseformann i NBBF. Evju kommer igjen inn som formann i Dommerkomiteen. Frode Kristensen og Geir Matthiasen oppnevnes som medlemmer etter Tinget.

Petter Riiser holder kretsdommerkurs i Landåshallen i Bergen, blant deltakerne finner vi Stein Moe, Trond Fosse og Sigrid Devik. Disse blir umiddelbart dommere i Hovedserien samme sesong.

NBU, Norsk Basketballdommer Union, stiftes i Nadderudhallen 5. mai. Tilstede på den konstuterende generalforsamlingen var Stein Evju, Petter Riiser, Øystein Juva og Jan Petter Hansen. Umiddelbart etter generalforsamlingen avholdes det første styremøtet i NBU der bl.a. invitasjon av den svenske Anders Svedberg som ordinært medlem og leverandør av dommertøy står på agendaen.

Blant de første medlemmene finner man, i tillegg til medlem nr. 1 Stein Evju og de andre grunnleggerne, også kjente navn som Per Burud, Geir Matthiasen, Knut Myhre, Pål Berg og Ketil Sand (se medlemslisten for flere navn). Regnskapet etter det første driftsåret i NBU balanserer med kr. 285,- og en egenkapital på kr. 87,40.

Etter en kamp på Apalløkka oppstår det håndgemeng i dusjen mellom Ulrikens spiller Stein Moe og dommerparet Knut Myhre og Ole Sorthe. Ifølge vitner får Sorthe bokstavelig talt et spark bak etter innsatsen som dommer i kampen mellom Ammerud og Ulriken.

Evju står også bak stiftelsen av BK Lauget, som var en klubb kun for dommere, med det formål at dommere skulle kunne være uavhengige av toppserieklubbene samtidig som kravet om klubbmedlemskap ble oppfylt. Klubben spiller aldri noen kamper, og blir etter noen år borte fra basketballkartet.

1976

På tinget i februar velges Stein Evju som forbundspresident. Frode Kristensen, Sandvika BBK, blir ny formann i Dommerkomiteen. Han får senere følge av Geir Matthiasen og Robert Stenvik i komiteen. Veiledende dommerhonorar for ”approbasjonspliktige kamper” blir på Tinget satt til kr. 20,-.

Terje Holm er med på å stifte basketgruppe i Bærums Verk IF, en klubb som senere vinner mange Kongepokaler med coach Ron Billingslea på 80-tallet.

Under Nordisk Mesterskap for herre i København i april dømmer Stein Evju sin landskamp nr. 50 – finalen mellom Sverige og Finland.

Høsten 1976 får en norsk dommer for første gang en nominasjon fra FIBA. Stein Evju får to kamper i innledende runder i Europa-Cup’en for serievinnere, herrer, i Sverige og Polen, hele 8 år etter bestått eksamen. At dette ikke skjer tidligere, skyldes en administrativ tabbe fra forbundets side. NBBF svarer nemlig ikke før i 1976 på FIBAs årlige rundskriv til forbundene om hvilke dommere som kan påta seg oppdrag.

FIBA introduserer ”3-for-2” regelen; 3 forsøk på å gjøre 2 poeng på straffekast, og utgir den 2. utgaven av brosjyren ”Officiating Techniques”.

Knut Myhre i tidsriktig antrekk

1977

På forbundstinget går Evju av som president og velges igjen som formann i Dommerkomiteen. Komiteen består ellers av Pål Berg, Kjell Dagestad og Robert Persson.

Styret i NBBF består av Stein Reegård, Tor Chr. Bakken og Bård Saunes, alle med erfaring fra dømming på toppnivå.

I sin rapport på Tinget melder Oslos distriktsrepresentant, forbundsdommer Stein Braathen fra Persbråten, at det arbeides målrettet for å avhjelpe den prekære situasjonen med få dommere. Et planlagt kretsdommerkurs har hele 40 påmeldte, men det blir til slutt 27 deltakere på kurset med forbundsdommer Robert Stenvik som instruktør.

Vest-Agders representant, senere forbundsdommer Johan Feenstra, melder at det har blitt avholdt kretsdommerkurs med Steinar Venning som instruktør.

FIBA oppnevner Stein Evju som nøytral dommer til EM-kval for damer i Finland i april.

I juli avvikles forbundsdommerkurs nr. 2 med ti deltakere i forbindelse med Treningsskolen, igjen med Evju som instruktør. Blant de fem som som etter dette fikk sin forbundsdommergrad finner vi bl.a. Tor Chr. Bakken, Stein Olav Moe og Robert Persson.

Ulrikens mannskap er lite fornøyd med dommerne Anders Svedberg fra Oslo og Trond Fosse fra Bergen etter en kamp mot Ullern i november, og kasseren utbetaler dommerhonoraret i kronestykker. NBU reagerer sterkt på hendelsen, og protesterer skriftlig til Turneringskomiteens leder Petter Riiser. Brevet er datert 17. desember.

NBU starter arbeidet med å finne leverandør av dommerjakke og fløyter. Prisen på den aktuelle Balilla-fløyten anses som noe høy, den koster fra Sverige kr. 25,-. President Stein Evju forhandler fram nye dommerhonorarer med kr. 75,- for hovedseriekamper (100,- i sluttspillet) og 150,- for landskamper (75,- for trenings-/pressekamper). Kamper i kretsserier honoreres med kr. 20,-.

NBBF innfører grå skjorter og sorte bukser for dommere i nasjonale kamper, og selger aktuelt dommerutstyr fra sitt kontor. NBBF passerer 3000 medlemmer.

FIBA innfører bonuskast på foul i skuddøyeblikket.

1978

NBU får endelig svar fra NBBFs turneringskomite i brev datert 24. februar om at Ulriken har tatt klagen fra unioen (om deres betaling i skillemynt, se 1977) til etterretning, og vil søke å utbetale honorarer til dommere i sedler for fremtiden.

Stein EvjuPå tinget i juni går Evju ut og Geir Matthiasen kommer inn som ny formann i Dommerkomiteen. Evju fortsetter, og Robert Persson kommer inn som medlem.

Dommerunionen NBU starter import av Balilla-fløyter, og har fastsatt en dommerjakke og emblem for NBU. President i NBU er Stein Evju, visepresident Anders Svedberg, kasserer Robert Persson, sekretær Frode Kristensen og styremedlem Robert Stenvik. Unionen har 38 registrerte medlemmer.

På grunn av Balillafløytens sterke lyd er NBU i kontakt med Akustisk Laboratorium i Trondheim for å se om dommerne kan bli hørselskadet. Resultatet av henvendelser var at man konkluder med at dømming kan ha en effekt på hørselen, spesielt for folk som i tillegg utsetter seg for andre støykilder over tid.

Stein Evju deltar på FIBAs 26. "Europasonekonferanse for internasjonale dommere" i Bucuresti, Romania. Han dømmer også en kamp i FIBAs Cupvinner cup i Hälsingborg. I november får han nok en nominasjon fra FIBA, en kamp i Serievinner-Cupen i Danmark.

Konferansen blir ledet av dr. Renato William Jones. Evju blir for første gang oppnevnt som medlem av eksaminasjonskommisjonen, og deltar i bedømmingen av de 56 kandidatene. Karakterene "very good", "good", "sufficient" blir benyttet på denne tiden.

FIBA presenterer en ny spesialkonstruert instruksjonsfilm for dommere, produsert av Kodak, der temaet er personlig kontakt. Filmen er laget under EM i 1977 og koster hele US $ 200,-.

1979

Dommerkomiteen fortsetter uten endringer. I april oppnevner FIBA Stein Evju som nasjonal dommer for første gang da det norske herrelandslaget deltar i en EM-kvalifiseringsturnering i Luxembourg. Han dømmer også kvartfinale i FIBAs serievinnercup for damer i Polen og en kamp i serievinnercupen for menn i Poznan i Polen.

NBU for gjennomslag for diettgodtgjørelse, og NBBFs turneringskomite setter kr. 100,- som en 24-timers sats.

Senere i april reiser Evju med Geir Matthiasen og Bård Saunes til FIBA Clinic for Referee Candidates i Tallinn. Begge består de obligatoriske testene og får sine FIBA-lisenser senere samme år.

 

60-tallet

1980-89