Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /customers/8/3/c/basketballdommer.com/httpd.www/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Idag: Øystein Olsen

Øystein Olsen var en av dommerne som aldri fikk tatt forbundsdommerkurset, men som likevel dømte et stort antall kamper i landets øverste divisjon i perioden 1971 - 1977. Han hadde spillererfaring fra Norges første guttelag, Bærum BBK med toppdommeren Stein Evju som trener, og han var selv også trener for Eikelis guttelag mange år senere. Privat ble det etterhvert økonomiutdannelse på Olsen, og etter en periode på 9 år i finansdepartementet er han nå administrerende direktør i Statistisk Sentralbyrå i Oslo. Basketball har etterhvert veket plassen for fotballinteresse og Stabæks tippeligalag.

Basketballdommer Øystein OlsenNår dømte du sist basketball på nasjonalt nivå? Hvilken tidsperiode var du aktiv på nasjonalt nivå?

Svar: Jeg tror min dommerperiode strakk seg fra 1971 til rundt 1977. Jeg hadde status som kretsdommer (gjennomført kurs), og dømte både i 1. divisjon og lavere (2. divisjon).

Kan du nevne et eller flere høydepunkt(er) eller en god historie i din tid som forbundsdommer/dommer på nasjonalt nivå, enten for deg personlig eller for sporten/dommerne?

Svar: Det var mot slutten av 1960-tallet (1968?), da Bærum Basketballklubb hadde etablert landets første guttelag. Trener var Stein Evju. I forhold til det generelle nivået i norsk basket på det tidspunktet hevdet vi oss godt, selv i seriespill mot vesentlig eldre. Episoden jeg vil nevne, fant sted da vi spilte mot Drammen - i Drammen, i en ganske mørk hall, husker jeg. Jeg spilte guard, sammen med Jan Morten Engzelius. Vi var små, men med relativt god ballbehandling som kompenserte for "halv størrelse".

Men ved én anledning brukte nok dommeren dette i min favør. Jeg var lengst fremme i forsvar, og flyttet meg sideveis da Drammen søkte å bryte gjennom forsvaret. Det ble et kraftig sammenstøt - for meg! Feilen var nok klart min, men dommeren blåste for brøyt - "intentional"! Dommeren hadde sympati med ungdommen! Jeg ble tildelt to straffer, og etter å ha summet meg litt, satte jeg begge. Det hører med til historien at vi vant kampen klart.

Savner du dømmingen eller sporten generelt?

Svar: Dette er i alle fall gode minner, og ja – i ettertid skulle jeg kanskje ønsker jeg hadde fortsatt – som dommer. Miljøet i denne tidlige epoken i norsk basket var veldig tett og godt.

Hva har du drevet med siden du la opp som basketballdommer?

Svar: Jeg har vel jobbet ganske mye, etter at jeg var ferdig sosialøkonom i 1977. Mange år som forsker i Statistisk sentralbyrå, der jeg nå er administrerende direktør. Men jeg har også vært 9 år i Finansdepartementet.

Hva driver du med for tiden?

Svar: Jeg har en flott familie, med kone, 2 barn og 2 barnebarn i første rekke. Av hobbyer vil jeg fremheve friluftsliv, samt Stabæk Fotball.

Har du på noe tidspunkt vurdert å begynne å dømme basketball igjen, eller kanskje en annen idrett?

Svar: Nei, jeg har egentlig ikke tenkt seriøst å ta opp dømmingen igjen. Men som sagt – jeg sluttet kanskje litt tidlig.

Har du kastet/brent alt dommertøy og fløyter, eller finnes det noe igjen langt der inne i skapet eller på loftet?

Svar: Dette utstyret har nok blitt borte gjennom 4-5 flyttelass.

Har du i ettertid bidratt, eller kommer du til å bidra, med noe annet arbeid innenfor basketballsporten, f.eks. et tillitsverv, trener, etc.?

Svar: Jeg var i flere år trener for Eikeli Baskets guttelag. Det var en fin tid, som imidlertid nok er forbi.

Har du barn som på noe tidspunkt har begynt med basketball, enten som dommer eller spiller/trener?

Svar: Barna mine er ganske gode med ball, men det har blitt fotball og tennis i stedet for basket.

Hvor lenge er det siden du så en basketballkamp ”live”? Hvor var dette? Hvilken kamp?

Svar: Det må være en kamp i Rykkinhallen; Bærums Verk mot Ulriken, tidlig på 1990-tallet.

Kommer du til å se en basketballkamp på nasjonalt eller internasjonalt nivå denne sesongen, eller kanskje neste?

Svar: Jeg har ikke umiddelbare planer om å besøke basketarenaen igjen. Utviklingen har nok gått litt fra meg, selv om jeg noterer meg at storheter som Pål Berg og Bård Stoller ennå holder koken!

 

Fakta:


Øystein Olsen

Alder: 57
Antall sesonger: 6
Bosted: Asker
Ev. arbeidsgiver/firma: Statistisk Sentralbyrå
Hjemmeside:

http://www.ssb.no