Featured

Idag: Leif Bråten

Leif Bråten er en av pionerene i norsk basketball, og deltok på det første dommerkurset i 1965. Senere ble han NBBFs første offisielle DK-leder etter å ha vært med på forarbeidet til stiftelsen i 1968. I tillegg til åtte sesonger som dommer på øverste nivå, har Bråten spilt 26 landskamper, vært med i NBBFs styre, medlem i NBBFs landslagskomite, leder i Bergen Basketballkrets og trener for KSI. Han var også aktiv spiller på bl.a. Valler fram til 1989, men bruker nå tiden på orientering der han fortsatt er aktiv utøver!

Basketballdommer Leif BråtenNår dømte du sist basketball på nasjonalt nivå? Hvilken tidsperiode var du aktiv på nasjonalt nivå?

Svar: Det må ha vært i 1973, jeg var nemlig aktiv som dommer fra 1965 til 1973. Jeg dømte da kamper i de to øverste divisjonene i Oslo, og i de nærmeste områdene rundt Oslo. Jeg dømte også en landskamp i Nordisk mesterskap for damer i Oslo i 1973 (da en av de utenlandske dommerne uteble). 

Kan du nevne et eller flere høydepunkt(er) eller en god historie i din tid som forbundsdommer/dommer på nasjonalt nivå, enten for deg personlig eller for sporten/dommerne?

Svar: Jeg må innrømme at jeg kun så på dømmingen som en nødvendig oppgave. Jeg satset mest som spiller i tillegg til at jeg satt i forbundsstyret til 1973. Kan ikke huske noen spesielt morsomme episoder knyttet til dømming. Det var en utfordring å reise til Halden for å dømme kveldskamp etter en lang arbeidsdag. Men da jeg satt i dommerkomiteen var det vanskelig å finne dommere til slike oppdrag, så jeg måtte ofte stille opp selv.

Er det noen dommere, coacher eller spillere du kanskje husker spesielt godt?

Svar: Jeg savner ikke dømmingen, men har mange gode minner som aktiv og fra tiden i forbundsstyret. Høydepunkter var deltagelse i nordisk mesterskap i 1966, stiftelsen av NBBF i 1968 og innføring av nasjonal hovedserie i 1973.

Jeg husker også godt nordisk mesterskap for junior på Island i 1980 hvor jeg var med som leder. Laget fikk da en overraskende sølvmedalje etter seier over Finland. Bernie Dignan var trener. Han hadde mange gode treneregenskaper men var også svært kontroversiell og ikke alltid like motiverende overfor spillere. Dette var en utfordring for meg som leder.

Av dommere som jeg husker godt, må Stein Evju fremheves. Han var en meget god dommer på den tiden jeg dømte, og gjorde også en sterk innsats administrativt, særlig ved utarbeidelsen av de første lover og reglementer da NBBF ble stiftet i 1968.

Hva har du drevet med siden du la opp som basketballdommer?

Svar: Jeg spilte basketball til jeg var i slutten av 40-årene. Deretter gikk jeg over til orientering hvor jeg fortsatt er aktiv. Jeg deltar bl.a. i NM for veteraner og World Master. Jeg har løpt orientering i 25 land, bl. A. Kina, Australia, USA og Venezuela. Dette er morsomt selv om resultatene ikke er av de beste. Ellers har jeg jobbet tilnærmet full tid i hhv. IBM og CSC frem til jeg ble pensjonert for 2 år siden.

Hva driver du med for tiden?

Svar: Jeg er pensjonist, men jobber deltid for CSC med prosjektarbeid og salgsstøtte. Jeg er gift og har tre voksne barn som er ferdige med utdannelse og er i full jobb. Jeg har også to barnebarn på 1 og 3 år. Jeg dyrker nå aktivt andre hobbyer enn basketball (orientering, bridge, friluftsliv, opera og klassisk musikk). Jeg går også mye på ski vinterstid. Ellers har jeg flyttet til Rauland i Telemark hvor jeg og min kone har bygd hus. Men vi tilbringer fortsatt også mye tid i Oslo.

Har du på noe tidspunkt vurdert å begynne å dømme basketball igjen, eller kanskje en annen idrett?

Svar: Nei, det føler jeg at jeg er ferdig med. Jeg har egentlig nok andre hobbyer og er vel også alt for gammel.

Har du kastet/brent alt dommertøy og fløyter, eller finnes det noe igjen langt der inne i skapet eller på loftet?

Svar: Dessverre, dette er nok kastet for lenge siden.

Har du i ettertid bidratt, eller kommer du til å bidra, med noe annet arbeid innenfor basketballsporten, f.eks. et tillitsverv, trener, etc.?

Svar: Jeg satt også i forbundsstyret og var aktiv spiller i hele den perioden jeg var dommer. Jeg har også vært formann i Bergen Basketballkrets. Det var mange "Tordenskjolds soldater" på denne tiden hvor basketball ble introdusert i Norge. Jeg har satt stor pris på å få ha vært med på dette.

I ettertid var jeg trener for KSI i 3 år i starten av 1980-årene. Jeg var også medlem av landslagskomiteen i NBBF noen år fra slutten av 1970-årene til begynnelsen av 1980-årene (med ansvar for junior herrer laget). Etter dette tok jobb og familie det meste av min tid.

Har du barn som på noe tidspunkt har begynt med basketball, enten som dommer eller spiller/trener?

Svar: Nei, våre barn har valgt langrenn og/eller orientering som er populært der vi bor i Oslo. To av disse er fortsatt aktive orienteringsløpere. 

Hvor lenge er det siden du så en basketballkamp ”live”? Hvor var dette? Hvilken kamp?

Svar: Jeg har ikke sett basketballkamper siden slutten av 1980-tallet og kan ikke huske hvilken kamp som var den siste. De siste kampene jeg spilte var for Valler i 2. divisjon i 1988 eller 1989.

Kommer du til å se en basketballkamp på nasjonalt eller internasjonalt nivå denne sesongen, eller kanskje neste?

Svar: Jeg har ingen planer om det. Jeg har nå som nevnt ovenfor andre hobbyer hvor jeg er aktiv.

 

Fakta:


Leif Bråten

Alder:  69
Antall sesonger:  8 (1965 - 1973)
Bosted:  Rauland/Oslo
Ev. arbeidsgiver/firma:  Pensjonist/CSC
Hjemmeside:

 www.csc.com/no