Idag: Per Christiansen

Per Christiansen var en av dommerne på øverste nivå helt i begynnelsen av 70-tallet da han også spilte aktivt på Sandvikas herrelag. Han tok forbundsdommerkurs i Sverige i 1971, og høydepunktet som dommer var Nordisk Mesterskap for kvinner i 1973 da han fikk dømme en rekke landskamper. Christiansen har også hatt flere verv i Sandvika BBK, og vært trener for både yngre lag og seniorlag. Etter at et kranglete kne avsluttet basketkarrieren har det blitt mye Tae Kwon Do der han både er kvalifisert utøver med sort belte og også dommer. Fritiden brukes ellers til aktivt friluftsliv, og til daglig jobber han som prosjektleder i Trygge Barnehager AS.

Basketballdommer Per ChristiansenNår dømte du sist basketball på nasjonalt nivå? Hvilken tidsperiode var du aktiv på nasjonalt nivå?

Svar: Jeg var aktiv som dommer på øverste nivå ca. i perioden 1969 -1975 selv om jeg spilte aktivt på A-laget til Sandvika Basketballklubb (som jeg var med på å stifte). Det ble forbundsdommerkurs i Sverige i 1971.

Dømte i flere av de største byene i Norge, ofte sammen med Stein Evju, og det ble også flere kvinnelandskamper under Nordisk Mesterskap for kvinner i Nadderudhallen april 1973. Dømte også et utall kamper på lavere nivå for både damer og herrer.

Jeg holdt på helt til jeg ikke oppfylte kravet til antall dømte kamper per sesong (mellom 1975 og 1978).

Kan du nevne et eller flere høydepunkt(er) eller en god historie i din tid som forbundsdommer/dommer på nasjonalt nivå, enten for deg personlig eller for sporten/dommerne?

Svar:  Dømming i Nordisk Mesterskap for kvinner var veldig ærefullt og lærerikt. Har mange spennende dommerminner, og må berømme Stein Evju for alt han betydde for dommergjerningen og meddommernes utvikling. Det var alltid spennende og utfordrende å dømme sammen med ham.

Savner du dømmingen eller sporten generelt?

Svar: Savner absolutt basketball. Heldigvis har jeg holdt kontakten brukbart ved at jeg trente et guttelag (hvor sønnen min spilte) i 5-6 sesonger. Jeg savner å måtte konsentrere meg og reagere så raskt som vi måtte som dommere. Synes også basketball reglene sikrer dommeren nødvendig autoritet til å ha full kontroll på gemyttene.

Hva har du drevet med siden du la opp som basketballdommer?

Svar: Jeg jobbet mange år innen internasjonal markedsføring , samt flere år som markedsansvarlig i kraftbransjen (Energiselskapet Asker og Bærum, Din Energi, Tindra, nåværende Hafslund). Jeg giftet meg i voksen alder med Siren og har 2 barn, Pål Idar (18 år) og Synne Alise (13 år).

På det sportslige har jeg lagt basketballspill på hylla pga et dårlig kne (spiller litt 1 mot 1 med sønnen min).  Jeg er derimot aktiv i Tae Kwon Do hvor jeg har oppnådd sort belte 2. Dan. Dessuten trener jeg på Elixia og tar idrettsmerket hvert år når min eminente gymlærer fra Valler vgs., Jan Petter Hansen, innkaller til dyst.

Av hobbyer kan nevnes friluftsliv (lidenskaplig sportsfisker og sopp-plukker), og tiden på fjellhytta i Nore og Uvdal er kvalitetstid.

Hva driver du med for tiden?

Svar: I dag er jeg Rådgiver/prosjektleder i Trygge Barnehager as, Norges største etablerer og drifter av barnehager.

Har du på noe tidspunkt vurdert å begynne å dømme basketball igjen, eller kanskje en annen idrett?

Svar: Har dømt litt basketball i uoffisielle sammenhenger. Dessuten fungerer jeg som dommer innen både kamp- og mønsterkonkurranser i Tae Kwon Do. For å kunne dømme offisielt i basketball igjen, måtte jeg ha oppdatert meg betydelig i forhold til regelendringene.

Har du kastet/brent alt dommertøy og fløyter, eller finnes det noe igjen langt der inne i skapet eller på loftet?

Svar: Tror ikke jeg har så mye tøy igjen, men muligens en av fløytene jeg brukte.

Har du i ettertid bidratt, eller kommer du til å bidra, med noe annet arbeid innenfor basketballsporten, f.eks. et tillitsverv, trener, etc.?

Svar: Har sittet i Styret i Sandvika BBK i flere perioder. Har dessuten fungert som trener for flere lag i Sandvika BBK og mens jeg var aktiv i toppserien trente jeg også andre lag, bl.a. herrelaget til Drammen Basketballklubb, damelaget til Torstad BBK og Damelaget til Persbråten. Har forøvrig gjennomført flere trenerkurs og kurs i idrettsorganisering i yngre alder.

Har du barn som på noe tidspunkt har begynt med basketball, enten som dommer eller spiller/trener?

Svar: Pål Idar spilte aktivt i flere år, og var en habil spiller. Høydepunktet var sølv og bronse i Hansa Cup. Han hoppet av for å satse hardere i friidrett/ tae kwon do, men synes å være på vei tilbake til basketball i disse dager.

Hvor lenge er det siden du så en basketballkamp ”live”? Hvor var dette? Hvilken kamp?

Svar: Da Basketligaen var ung, så jeg flere kamper i Rykkinnhallen og i Asker. De siste årene har jeg ikke vært flink til å se på toppkamper, men har sett en del kamper i Combihallen de siste årene.

Kommer du til å se en basketballkamp på nasjonalt eller internasjonalt nivå denne sesongen, eller kanskje neste?

Svar: Håper jeg skal få det til. Veldig gøy å se utviklingen på toppnivå, samt treffe kjente fra miljøet.

 

Fakta:


Per Christiansen

Alder: 59
Antall sesonger: ca 6-7
Bosted: Bærum
Ev. arbeidsgiver/firma: Trygge Barnehager AS
Hjemmeside:

http://www.tryggebarnehager.no