Featured

Idag: Trond Fosse

Trond Fosse tok kretsdommerkurs i Bergen i 1975, hadde privatundervisning med Stein Evju under sine dommeropphold i Oslo og dømte i praksis 13 sesonger i nasjonale serier i perioden fram til 1982. Da ble det kraftig uenighet med den sittende dommerkomiteen om hvem som skulle reise på FIBA-kurs, og det hele endte med at unge Fosse sendte inn sitt dommerkort til NBBF og kastet alt dommerutstyret. I ettertid har det kun blitt litt "gubbebasket", men ellers liten kontakt med basketballsporten. Til daglig jobber Fosse som operasjonssjef i Odfjell.

Basketballdommer Trond FosseNår dømte du sist basketball på nasjonalt nivå? Hvilken tidsperiode var du aktiv på nasjonalt nivå?

Svar: Jeg dømte vel min første kamp i 1970, tok vel kretsdommerkurs da så vidt jeg husker, og dømte fram til 1982. Jeg ga meg da det ikke var rom for dommere utenfor Oslo-gryta til å få ta FIBA-kurset, jeg husker jeg ble skikkelig forb.... Ellers dømte jeg Hovedseriekamper for både herrer og damer i Bergen, Kristiansand, Oslo og Trondheim.

Kan du nevne et eller flere høydepunkt(er) eller en god historie i din tid som forbundsdommer/dommer på nasjonalt nivå, enten for deg personlig eller for sporten/dommerne?

Svar:  Lange helger med dømming i Oslo lørdag og Trondheim søndag eller omvendt. Artige kvelder på samfunnet. Ellers husker jeg vel best de lange helgene i Bergen med dømming fra morgen til kveld både lørdag og søndag.

Savner du dømmingen eller sporten generelt?

Svar: Det var artig å reise landet rundt og dømme. Savner en del av gutta fra den tiden. Det var jo litt andre tider da, hvor alle gjorde alt. Basket er en flott sport, og ja – jeg savner den nok litt.

Hva har du drevet med siden du la opp som basketballdommer?

Dommer Trond Fosse i aksjon i 1975, kamp mellom Ulriken og Eikeli. Foto: Knut Strand, Bergens Tidende.

Svar: Alt mulig. Syklet turaktivt i 8 år med seks turer Trondheim – Oslo. Jeg tok opp igjen svømmingen fra ”gamle ” dager, og dykket også. Spilte faktisk Gubbebasket en del år før knærne sviktet.

Hva driver du med for tiden?

Svar: Jeg jobber i Odfjell som operasjonssjef, en jobb jeg har hatt de siste 14 årene. Jeg var først gift, så skilt og nå samboer. Har to voksne barn og to barnebarn.

Har du på noe tidspunkt vurdert å begynne å dømme basketball igjen, eller kanskje en annen idrett?

Svar: Jeg er i dag 57 år, så dette er ikke aktuelt.

Har du kastet/brent alt dommertøy og fløyter, eller finnes det noe igjen langt der inne i skapet eller på loftet?

Svar: Etter ”klinchen” med dommerkomiteen i 1982 ble dommerkort sendt til DK,  og alt utstyret gikk i bosset.

Har du i ettertid bidratt, eller kommer du til å bidra, med noe annet arbeid innenfor basketballsporten, f.eks. et tillitsverv, trener, etc.?

Svar: Etter 1982 har jeg vært helt ute av sporten av ulike årsaker.

Har du barn som på noe tidspunkt har begynt med basketball, enten som dommer eller spiller/trener?

Svar: Min sønn som nå er 26 spilte i flere år på Gimle BBK’s 1983 lag sammen med flere spillere som har gjort seg bemerket i BLNO, han var fast på starteren.

Hvor lenge er det siden du så en basketballkamp ”live”? Hvor var dette? Hvilken kamp?

Svar: Det var nok ca 2 år sden – en Ulrikenkamp her i Bergen.

Kommer du til å se en basketballkamp på nasjonalt eller internasjonalt nivå denne sesongen, eller kanskje neste?

Svar: Tar meg gjerne en tur på en Ulriken- eller Gimlekamp en vakker dag det passer.

 

Fakta:


Trond Fosse

Alder: 57
Antall sesonger: 13
Bosted: Bergen
Ev. arbeidsgiver/firma: Odfjell
Hjemmeside:

http://www.odfjell.no