1980-89

1980

Geir Matthiasen er på ny formann i DK. Det tredje forbundsdommerkurset, igjen med Stein Evju som instruktør, avvikles i september. Blant deltagerne er Ole Petter Haugen, Odd-Arne Krogstad, Fredrik Holmboe og Kåre Ramberg.

Tor Chr. Bakken spiller europacupkamper for Sandvika som sensasjonelt går videre til 2. runde etter å ha slått finske Peli Karhut: Uavgjort 60-60 hjemme i Nadderudhallen med 1.300 tilskuere og seier 64-63 i Finland. Foran 6.000 mennesker på tribunen i Litauen taper nordmennene kraftig for storlaget Zalgiris Kaunas og er ute av cupen. Reisen til Vilnius tok over en uke.

Stein Evju er nøytral dommer i en EM-kvalifiseringskamp for juniorer i Finland i april, men må takke nei til et oppdrag i Europacupens første runde i oktober på grunn av ryggproblemer. Han takker av samme årsak også nei til et kommissæroppdrag i Bærum da Sandvika skal møte Pelikarhut fra Finland.

FIBA definerer skuddbevegelsen og reduserer antall lagfouls fra 10 til 8. Lagledere blir bortvist når de har fått 3 tekniske fouls.

1981

Stein Evju hører på Arild Becks argumenterRobert Persson går på som formann i Dommerkomiteen. Evju og Matthiasen fortsetter som medlemmer; Pål Berg og Bård Saunes kommer til som ytterligere medlemmer. Evju velges inn i Appellkomiteen og sitter fram til 1984.

Tor Chr. Bakken er formann i NBBF og deltar på FIBAs Europakonferanse i Stbrske Pleso. Stein Evju er nominert av FIBA som kommissær da Sandvika møter BMS Skovlunde i Bærum, men en nominasjon som dommer i en EM-kvalifisering på Jersey blir umulig på grunn av ryggproblemene.

Redaktør Hans Brundtland i bladet BASKET melder om dyster dommersituasjon: DK-leder Robert Persson spår store problemer med dommeroppsettet som følge av for få dommere. Nedlatende holdninger fra spillere er blant årsakene som nevnes til dårlig rekruttering. Kun 17-18 dommere er tilgjengelige og av disse er en rekke fortsatt aktive hovedseriespillere.

Stein Evju er tilbake på banen som dommer etter langvarig ryggskade og en operasjon. Han dømmer i november en kamp i serievinnercupen i Helsinki.

Oscar Lindø

1982

Dommerkomiteen fortsetter med de samme personene som i 1981, bortsett fra at Saunes går ut.

Oscar Lindø blir forbundsdommer, kun 16 år gammel. På samme kurs deltar også Stein Moe som ga seg som spiller etter 14 år, Johan Feenstra og Hans Kristian Olsen. Instruktør på kurset er Stein Evju som holder sitt siste forbundsdommerkurs.

Ammerud vinner sitt første seriegull og kongepokal samme år, med på laget er Petter Riiser. I oktober deltar laget i Europacupspill og møter Donar Groningen, i samme kamp debuterer den svenske FIBA-dommeren Ulf Öhrman som internasjonal dommer.

Tor Christian Bakken holder kretsdommerkurs i Tromsø, og blant deltakerne finner vi Geir Martinsen, Arne Løvold og Svein-Arne Strøm.

Bård Saunes dømmer OL-kvalifiseringskamp i Sveits mellom Italia og Tyskland, Italia vant kampen og tok senere sølv i Moskva i 1984. Samme år flytter han til Australia og dømmer kun noen lokale kamper og en turnering de neste årene.

1983

Pål Berg går ut av DK. Som nye medlemmer i tillegg til Robert Persson, Stein Evju og Geir Matthiasen kommer Ole Petter Haugen og Fredrik Holmboe.

Ammerud vinner igjen gull og Kongepokal, denne gang er en ung Bjørn Røstad med på laget sammen med kjente spillere som Jeff Lange, Torgeir Bryn, Haakon Austefjord og Chris Fahrbach.

I februar nominerer FIBA Stein Evju som nøytral dommer i et EM-kval for junior damer i Stockholm. Turneringen går samtidig som Norges Juniorlag skal spille EM-kvalifisering i Ungar, og Evju velger å bli med som FIBA-nominert nasjonal dommer til Sopron i Ungarn, et kortvarig "come-back" i internasjonal sammenheng og hans siste kamp for FIBA.

Geir Martinsen fra Tromsø debuterer i Hovedserien med kampen mellom Tromsø BBK og Høybråten.

Som president i NBU inviterer Evju medlemmene til fest og årsmøte hjemme hos seg selv den 28. mai.

1984

Robert Persson og Tor Christian Bakken deltar på FIBA-kurs i Roseto d`Abruzzi i Italia. Bakken dømte autorisasjonskamp utendørs i sola, og Roberts russiske partner måtte ha tolken sin sittende på tribunen.

Geir Matthiasen dømmer i sluttspillet av EM-kvalifiseringen som arrangeres i Oslo. Matthiasen og Persson deltar også på tolknings-clinic i England i september. Knut Myhre er medfølgende dommer under Nordisk Mesterskap for juniorer i Sverige.

På Tinget diskuteres rekruttering av dommere og klubbenes ansvar for å stille separate garderober til disposisjon for dommerne. DK blir uendret bortsett fra at Holmboe går ut. Status i DKs rapport viser 3 FIBA-dommere, 14 forbundsdommere og 161 kretsdommere.

Som første nordmann velges Tor Chr. Bakken inn i FIBA som medlem i Eksekutivkomiteen (styret) for Europa.

Stein Evju avslutter sin internasjonale dommerkarriere med finalen i Nordisk Mesterskap for kvinner mellom Sverige og Danmark, hans landskamp nr. 75.

I oktober åpnes Gimlehallen i Bergen, og en stolt primus motor og ildsjel, Omar Mekki, er tilstede under den offisielle åpningen.

Knut Myhre holder kretsdommerkurs i Tromsø, og blant deltakerne finner vi Kjell Løvold. I oktober debuterer Arne Løvold (Kjells bror) i Hovedserien da han dømmer Tromsø-Sandvika sammen med nettopp Knut Myhre.

Senere nomineres to nord-norske dommere for første gang sammen til en hovedseriekamp da Arne Løvold og Geir Martinsen, begge fra Krokelvdalen, dømmer sammen i damekampen mellom Tromsø og Høybåten. Saken blir også omtalt i lokalavisen.

FIBA innfører 3-poengslinjen og erstatter ”3-for-2” med ”1-pluss-1” straffekast på lagfouls. Lagfouls reduseres samtidig fra 8 til 7. Bestrafning av teknisk foul på lagleder blir nå 2 straffekast og ballen til innkast fra midtlinjen.

1985

Odd-Arne Krogstads avblåsning er ikke populær, Torbjørn Holm fortviler i HaukelandshallenStein Evju og Ole Petter Haugen går ut av Dommerkomiteen etter forbundstinget i februar. Geir Matthiasen overtar igjen som formann i DK; Robert Persson kommer inn som medlem, og komiteen består kun av disse to.

Robert Persson rekker to hovedseriekamper for herrer på en og samme dag, først til Haukelandshallen for en kamp med Ulriken tidlig en søndag ettermiddag og deretter direkte til Flesland, retur til Oslo og med taxi til Apaplløkka for ny kamp kl. 19:00 med Ammerud, ferdig varmet opp.

Gunnar Wedøe blir redaktør for bladet "Basketballnytt".

Forbundsdommerkurs avholdes på Brannfjell skole med Robert Persson som instruktør.

1986

Forbundsdommerkurs avholdes på Idrettens hus på Rykkinn der bl.a. Stein Marvin Bøe, Stein-Eirik Hansen, Jan Ove Johansen, Bjørn Røstad, Kjell Korshavn, Jan Korshavn og Ola Thomas Morin deltar. Kurset går over 2 helger og norsk regelbok blir gjennomgått. Instruktør er FIBA-dommer Robert Persson.

Terje Holm er med som landslagssjef for juniorer til Polen og ender opp med å dømme Polen-Tsjekkoslovakia (kvinner) flere år etter at han har sluttet å dømme aktivt.

På Tinget gjenvelges Geir Matthiasen som leder i DK, som medlemmer velges Robert Persson og Odd-Arne Krogstad. Status i DKs tingrapport er 4 FIBA-dommere, 10 forbundsdommere og 152 kretsdommere. Oscar Lindø velges som leder for Turneringskomiteen.

FIBA innfører innkast fra sidelinjen etter straffekast for diskvalifiserende og forsettlige fouls. Det blit tillatt med 7 innbyttere i turneringer med flere enn tre kamper.

1987

Oscar Lindø med Almarinreklame og en misfornøyd Mark DiGiacomoDK har dommersamling på Furuset i Oslo. Stein Moe deltar på kurs for internasjonale dommere i Gdansk (Polen), og blir godkjent FIBA-dommer samme år.

1988

Geir Matthiasen er leder av DK, medlemmer er Robert Persson og Odd-Arne Krogstad. Stein Moe blir autorisert som FIBA-dommer, og er medfølgende dommer i Nordisk Mesterskap for damer.

Robert Persson dømmer OL-kvalifisering i Nederland, og har bl.a. kampen mellom Sveits og Sovjet. Sistnevnte går senere samme år til topps i OL. Flere norske dommere reiser til samme turnering for å se på.

Tor Chr. Bakken lover å svømme fra Sandvika til Sarpsborg dersom Norge plasserer seg foran Jugoslavia, Hellas eller Israel i OL-kvalifiseringen i Nederland.

Geir Matthiasen er medfølgende dommer når herrelandslaget er i Luxemburg. Stein Moe dømmer finale i Crystal Palace turneringen i London, og alle FIBA-dommerne får flere gode oppdrag dette året.

DK holder dommersamling i Bergen. For første gang har dommerne en egen sponsoravtale. Helseproduktet Almarin preget dommerskjortene i to sesonger.

1989

DK holder dommersamling hjemme hos Geir Matthiasen. Opplegget var den spede start på dagens dommersamling etter modell av FIBA der obligatorisk fysisk test og teoriprøver står på programmet.

Bladet "Basket" med redaktør Pål Berg i spissen har en egen regelartikkel med 10 finurlige spørsmål, hver med tre alternative svar. Samme blad kårer "80-tallets reddeste dommer", episoden der Ullerns 213 høye forward Bjørn Rossow løfter dommer Fredrik Holmboe etter dommerskjorten for å få fortelle ham hvor fornøyd han var med dommerinnsatsen.

Kjell Aune og Fredrik Holmboe deltar på den svenske elitedommersamlingen.

Over 1000 mennesker fyller Nadderudhallen i Bærum da BVIF slår Ulriken med 71-61 i den 3. NM-finalen for menn , dommere er Geir Matthiasen og Robert Persson.

1970-79

1990-99