Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /customers/8/3/c/basketballdommer.com/httpd.www/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Idag: Ulf Øhrman

Ulf Øhrman er en tidligere svensk FIBA-dommer som er blant få nordiske dommere med et stort antall internasjonale kamper på sin CV. Den første kampen som FIBA-dommer var faktisk i Oslo i 1982, og i noen år rundt 1990 dømte han også litt i Norge ettersom han bodde gunstig til på den andre siden av grensen for Trondheim. Senere var han ved et par anledninger foreleser på de norske dommernes høstsamling. Etter at han ga seg som dommer har det blitt mange oppdrag som kommissær for FIBA, og de senere årene har han også vært leder av den svenske dommerkomiteen. Fra 1. januar i år er Öhrman pensjonist og nyter naturen på sin norske (!) hytte, men det blir fortsatt mye basket både som dommer, kommissær og som leder av den svenske dommerkomiteen.

Basketballdommer Ulf ÖhrmanNår dømte du sist basketball på nasjonalt nivå? Hvilken tidsperiode var du aktiv på nasjonalt nivå?

Svar: Min domarbana startade 1966, det blev senare förbundsdomarkurs i 1970, och jag dömer fortfarande på distrikts- och ungdomsnivå i Sverige.

Mitt första uppdrag som  nybliven FIBA-domare var faktisk matchen Ammerud IF – Donar, Groningen i Oslo 7 oktober 1982. Min kollega var Jörgen Schlundt, Danmark.

Jag avslutade dömning på internationell och högsta nationella nivå 1997 efter 15 säsonger som FIBA-domare och 21 säsonger i högsta serien. Jag dömde en del matcher i Norge under några år omkring 1990, de flesta i Trondheim, men också i Nord-Norge.

Kan du nevne et eller flere høydepunkt(er) eller en god historie i din tid som forbundsdommer/dommer på nasjonalt nivå, enten for deg personlig eller for sporten/dommerne?

Svar:  Förutom cirka 30 SM-finaler har jag dömt ett VM för damer (1986), 3 OS-kval (1984,1988, 1992), 3 EM-slutspel, en mängd Europacupmatcher med bl.a. finaler i Korac Cup och Ronchetti Cup.

Savner du dømmingen eller sporten generelt? Noen dommere du husker spesielt godt?

Svar: Jag beslutade själv att sluta att döma på elitnivå och det var ett beslut som har känts helt rätt. Var sak har sin tid. Eftersom jag nu är ordförande i Svenska Basketbollförbundets domarkommitté har jag kontinuerlig kontakt med elitdomarna i Sverige och saknar inte tiden som aktiv domare.

Jag dömde under 1980-talet många tuffa matcher tillsammans med Kenth Olsson från Staffanstorp. Vi trivdes mycket bra tillsammans och jag kan ibland tänka tillbaka på våra matcher med glada och positiva minnen.

Europacup 1988: til venstre greske Panagiotis Yannakis (Aris), i midten FIBA-dommer Ulf Öhrman og til høyre Juan Antonio San Epifanio (Barcelona)

Hva har du drevet med siden du la opp som basketballdommer?

Svar: När jag slutade min aktiva domarkarriär som elitdomare 1997 började jag ett arbete på Sveriges Akademiska Idrottsförbund (motsvarande Norges Studentidrettsförbund i Norge) i Uppsala.

Detta har inneburit att jag rest Östersund–Uppsala t/r varje vecka och inte kunnat umgås med min familj under vardagarna. Därför har tiden med familjen under helgerna blivit viktig.

Jag är f.n. FIBA-kommissarie så jag har fortfarande en del internationella basketbolluppdrag. Dessutom är jag ansvarig för basketbollturneringarna i Sommaruniversiaderna (OS för studenter).

Hva driver du med for tiden?

Jag är sedan 1 januari 2010 pensionär och kan disponera min tid fritt. Det blir en hel del friluftsliv, fiske och tid i min (norska) Ålhytta i Jämtlandsfjällen.

Har du på noe tidspunkt vurdert å begynne å dømme basketball igjen, eller kanskje en annen idrett?

Svar: Som jag tidigare nämnt dömer jag på distriktsnivå, vilket räcker gott för mig.

Har du kastet/brent alt dommertøy og fløyter, eller finnes det noe igjen langt der inne i skapet eller på loftet?

Svar: Nej, jag har min domarutrustning kvar, jag dömde senaste helgen 3 matcher i USM PU-18 kvartsfinaler.

Har du i ettertid bidratt, eller kommer du til å bidra, med noe annet arbeid innenfor basketballsporten, f.eks. et tillitsverv, trener, etc.?

Svar: Jag är ordförandde i domarkommittén och utbildar svenska domare upp till steg 3-nivån.

Har du barn som på noe tidspunkt har begynt med basketball, enten som dommer eller spiller/trener?

Svar: Alla mina tre barn har spelat basketboll på ungdomsnivå (8 -15 år). Min äldste son Jakob är fortfarande aktiv som domare (steg 2) i Umeå.

Hvor lenge er det siden du så en basketballkamp ”live”? Hvor var dette? Hvilken kamp?

Svar: Jag såg i söndags (två dagar sedan) en kvartsfinal i USM PU-18 mellan Uppsala och Luleå. Dessförinnan såg jag match i Svenska Basketligan mellan Örebro och Gothia för en vecka sedan.

Kommer du til å se en basketballkamp på nasjonalt eller internasjonalt nivå denne sesongen, eller kanskje neste?

Svar: Jag har nationella uppdrag som kommissarie i Svenska Basketligan och ser matcher kontinuerligt i denna funktion.

 

Fakta:


Ulf Öhrman

Alder: 62
Antall sesonger: 21
Bosted: Östersund, Sverige
Ev. arbeidsgiver/firma: Pensjonist/DK-leder
Hjemmeside:

http://www.basket.se