1990-99

1990

Kjell Løvold i ConverseutstyretFredrik Holmboe er leder i DK, Robert Persson og Odd-Arne Krogstad er medlemmer. Per Burud er president i NBBF, visepresident er Ole Petter Haugen. Knut Myhre mottar NBBFs gullfløyte i Furusethallen og gir seg som dommer på nasjonalt nivå i likhet med Ole Petter Haugen.

Kjell Løvold går forbundsdommerkurs i Sverige med Jan Holmin som instruktør og består som en av kursets beste dommere.

FIBA-dommerne var på obligatorisk oppfriskningskurs i København.

DK holder igjen dommersamling hjemme hos Geir Matthiasen, og inviterer gjesteforeleser Ulf Øhrman, merittert FIBA-dommer fra Sverige og tidvis gjestedommer i Norge.

Dommerunionen NBU vekkes til live etter mange år i dvale, og et interimstyre bestående av Kjell Aune, Geir Matthiasen og Jan Korshavn er på plass før sesongstart. NBU utgir eget medlemsblad, NBU-nytt, med informasjon og nyheter for basketballdommerne. Det kommer 12 nummer i perioden fram til 1995 da bladet erstattes av DK-Info.

NBU er forhandlingspartner for dommerne mot NBBF og dommerhonorarene for Hovedserien er kr. 350,- pr. dommer. Avtale inngås med Converse om dommerutstyr, og alle dommerne får en komplett pakke med bag for kr. 1000,-.

Hele 9 norske dommere deltar i det svenske KFUM Riksmesterskapet ettersom de svenske elitedommerne har dommersamling samme helg. Blant dommerne var Inge Braathen, Erik Skarrud, Kjell Løvold, Jan Korshavn og Svein Arne Strøm.

BVIF er i finalen mot Ullern, og over 1500 mennesker fyller Nadderudhallen i Bærum. Geir Matthiasen og Robert Persson dømmer den avgjørende finalen der BVIF vinner 106-85 og Kongepokalen.

De to foregående finalekampene blir dømt av Fredrik Holmboe og Odd-Arne Krogstad i Rykkinnhallen, og Stein Moe og Oscar Lindø i Ørakerhallen.

NBBFs 4 internasjonale dommere, Persson, Matthiasen, Moe og Bakken, er på FIBA-clinic i København. Instruktør Nar Zanolin kjører fysisk trening i hall med sit-ups og push-ups for "å styrke lagmoralen" blant dommerne.

FIBA introduserer lagbenkområdet, teknisk kommissær og mulighet for dommerne til å korrigere feiltakelser. Kommentarer til reglene tas inn i regelboken. Converse blir sponsor for FIBA og lager eget dommertøy.

1991

DK holder dommersamling på Gjøvik, og inviterer igjen Ulf Øhrman fra Sverige som foreleser. Odd-Arne Krogstad er leder av DK.

BVIFs damelag protesterer kampen mot Tromsø ettersom det kun møter 1 dommer. BVIFs herrelag er igjen i finalen, denne gang mot erkerivalen Asker. Nadderudhallen er fullsatt allerede en time før kampstart når den 3. NM-finalen spilles, dommere er Stein Moe og Oscar Lindø.

Finale 1 dømmes av Fredrik Holmboe og Odd-Arne Krogstad, finale 2 av Tor Chr. Bakken og Geir Matthiasen.

1992

DK arrangerer dommermøte i Nadderudhallen etter ferdigspilt grunnserie, en sped start på de senere minisamlingene for sluttspilldommerne.

Kjell Løvold rekker to kamper i nasjonale serier i to forskjellige byer på samme dag, først Harstad-Persbråten i 1M i Harstadhallen, og deretter direkte til flyplassen for retur til Tromsø der hjemmelagets damer møtte BVIF i Hovedserien for kvinner.

Asker og BVIF møtes igjen i finalene, etter to kamper er BVIF nok en vinnere av Kongepokalen. Den avgjørende NM-finalen i Bondihallen dømmes av Robert Persson og Odd-Arne Krogstad, førstefinalen av Fredrik Holmboe og Jan Korshavn.

Stein Moe er medfølgende dommer til Åpent Nordisk Mesterskap for kvinner i København, og dømte finalen mellom Sverige og Litauen. Moe er også visepresident i NBBF.

Jan Korshavn

NBBF arrangerer i mai "Åpent Nordisk mesterskap for menn" i Nadderudhallen, og er samtidig vertskap for FIBAs 54. internasjonale dommerkurs der Jan Korshavn deltar som kandidat. Instruktører på kurset er Nar Zanolin og Radomir Shaper fra FIBA.

Korshavn godkjennes senere som ny norsk FIBA-dommer, og dømmer samme sesong sin debutkamp i Tallinn, et oppgjør i semifinalerunden av Europacupen. Samme sesong gir Stein Evju seg som dommer, de siste årene dømmer han kun kretskamper i Oslo.

DK holder forbundsdommerkurs under mesterskapet i Nadderudhallen der vi bl.a. finner Svein Arne Strøm, Espen Semmerud, John Hammervoll, Christian Paasche, Bård Stoller, Inge Braathen, Erik Skarrud, Terje Male og Frank Sanden. Instruktør er Robert Persson.

Oscar Lindø og Jan Korshavn deltar senere som norske observatører på den svenske elitedommersamlingen i Fredrikshavn.

DK holder dommersamling i Sarpsborg, leder av DK er Gunnar J. Knudsen. Stein Evju blir æresmedlem i NBU. Robert Persson blir president i NBU.

Erik Skarrud besøker McDonalds Open i Paris og ser finalen mellom Los Angeles Lakers og Joventut Badalona, og treffer celebriteter som Kareem Abdul-Jabbar, David Stern og Juan Antonio Samaranche i VIP-salongen.

Forbundsdommer Bjørn Røstad fra Ammerud dør etter lang tids sykdom, kun 28 år gammel.

I Sverige går Lars Klaar forbi Ulf Øhrman på listen over "Bästa domare", en avstemning blant coacher i herrenes eliteserie.

FIBA-dommer Jan Korshavn er medfølgende dommer når BVIFs damelag deltar i NEBL-turneringen i Vantaa i Finland, og skriver en artikkel fra turneringen i bladet "Norsk Basket" som kommer ut i begynnelsen av januar 1993.

1993

DK har dommersamling i Sarpsborg. NBUs årsmøte velger Geir Matthiasen som president. Riksanlegget på Rykkinn blir åpnet 21. august. NBBF arrangerer FIBAs Europasonekonferanse i Oslo.

Kjell Korshavn, som har flyttet til Sverige, deltar på den svenske "elitdomarclinicen" i Jönköping og får beskjed av Jan Holmin at han er aktuell for dømming i den svenske elitserien for damer og Div. 1 for herrer.

Sverige starter sin nye basketliga den 26. september i Globen (Stockholm), publikumsrekord på 7487 og flere norske dommere er på plass for å se de første kampene.

Stein Moe og Geir Matthiasen besøker Final Four i Athen, og ser Tony Kukoc nesten avgjøre finalen mellom Benetton Treviso og Limoges.

McDonalds Open arrangeres i München, og Johan Feenstra, Geir Matthiasen, Erik Skarrud, Oscar Lindø, Jan Korshavn og Morten Tøfte er på plass for å se Phoenix Suns måle krefter med Europa.

1994

FIBA-clinic 2004, Luxemburg: Jan Korshavn (v.), Tor Chr. Bakken, Geir Matthiasen og Stein Moe. Foto: Robert Persson.Gunnar J. Knudsen blir leder i DK. FIBA holder obligatorisk dommersamling i Luxemburg, med de 5 norske FIBA-dommerne på plass, og presenterer de siste regelendringene.

Norsk dommersamling i Oslo med gjennomgang av FIBAs regelendringer, Espen Semmerud velges til ny president i NBU. Erik Skarrud deltar på forbundsdommerkurs i Sverige og består graden.

Landslaget spiller mot Magic Johnsons sammensatte lag, og samler hele 7.500 mennesker i Oslo Spektrum. Dommere i kampen er Stein Moe og Geir Matthiasen.

Tor Chr. Bakken og Stein Moe representerte NBBF ved FIBAs Europasonekonferanse i Gibraltar. Der er det bl.a. fokus på at alle nasjonale forbund må følge spillereglene når det gjelder dommernes antrekk.

Robert Persson dømmer sin siste internasjonale kamp i Frankrike, et oppdrag i Korac-cup mellom Pitch Cholet Basket og PTT Sports Club.

NBBF arrangerer Nordisk Mesterskap for junior kvinner, medfølgende dommer er Kjell Løvold.

Jan Korshavn deltar som medfølgende dommer i Polar Cup for kvinner (ÅPent Nordisk) i Tallinn.

FIBA innfører bl.a. usportslig foul og nye definisjoner av skuddbevegelse, skritt, ulovlig ballberøring og tilbakespill. Innkast fra endelinjen innføres. Dommerne skal bruke sorte bukser. Champion blir ny sponsor for FIBA.

 

1995

Geir Matthiasen og Tor Chr. Bakken mottar Gullfløyten på dommersamlingen i Sarpsborg. Espen Semmerud tar gjenvalg som president i NBU.

Robert Persson blir syk bare noen timer før avreise til et EM-kval for junior kvinner i Finland, Jan Korshavn pakker kofferten og tar fire dager med dømming i Lappenraanta. Noen uker senere hopper Korshavn inn for en manglende polsk dommer i et NEBT gruppespill for menn i Trollhätten i Sverige.

Stein Moe, Inge Braathen og Jan Korshavn er instruktører på forbundsdommerkurs der bl.a. Jan Erik Christensen, Eivind Bjerkaas, Lisbeth Jansen, Ulf Landstrøm, Vibeke Thorsteinsen, Torbjørn Vik, Per Magne Rønne og Børre Sundberg deltar.

McDonalds Open går i London, og på plass er Stein Moe, Robert Persson, Kjell Løvold, Arne Løvold, Svein Arne Strøm og Jan Korshavn.

NBBF/DK gir for første gang ut ”Håndbok for basketballdommere”, en norsk oversettelse av FIBAs ”Referees Manual”, og eget infoblad; DK-Nytt.

1996

DK arrangerer for første gang dommersamling utenfor Norges grenser, og tar båt fra Oslo til den danske byen Fredrikshavn. Robert Persson er leder i DK, medlemmer er Inge Braathen og Jan Korshavn. Persson blir senere samme år tildelt status som "honorær FIBA-dommer".

Brunæs (v.) og Underland, for anledningen med ryggen mot flagget

Samme år tar DK i bruk e-post for å kommunisere raskere med dommerne. Komiteen sender også ut eget informasjonsskriv, DK-Info, som tar over etter NBU-nytt.

Kjell  Løvold er medfølgende dommer når damelandslaget spiller Nordisk Mesterskap i Huskvarna i Sverige, og nomineres til toppkampen mellom Latvia og Sverige. Laget benytter minibuss fra Oslo, og sjåfør for anledningen er Jan Korshavn som på grunn av dommermangel på turneringens siste dag også får dømme "hatkampen" mellom Sverige og Finland sammen med Løvold.

Champion er leverandør av dommerklær til dommerne i nasjonale serier, og sorte bukser skal benyttes.

Jan Korshavn er medfølgende dommer når det norske landslaget deltar i Promotion Cup i sommervarme San Marino i begynnelsen av juni, og deltar senere samme sommer på Alan Richardsons ”Nationwide Basketball Official's Camp” i England.

DK holder minisamling for sluttspilldommere på Hotell Augustin i Bergen under Junior-NM i slutten av januar. På programmet står FIBAs instruksjonsvideo og diskusjon i forhold til sluttspillkampene.

Inge Braathen og John Hammervoll er medfølgende dommere til hhv Nordisk Mesterskap for junior kvinner i Danmark og menn i Finland.

1997

Finalen i Junior-NM for kvinner dømmes for første gang av en kvinnelig dommer. Sammen med Per Brunæs dømte forbundsdommeraspirant Siv Therese Underland i Rykkinnhallen. NBBFs dommergruppe har minisamling under mesterskapet.

Geir Matthiasen er medfølgende dommer når det norske herrelandslaget spiller EM-kvalifisering i Helsinki, og Tor Chr. Bakken er medfølgende dommer i EM-kvalifisering for U22 menn da det norske landslaget er i Wales.

Robert Persson mottar Gullfløyten på dommersamlingen i Fredrikshavn.

NBBF engasjerer Pål Berg i delt stilling som landslagskoordinator og markedskonsulent, varighet er satt til 1 år. Forbundet forventer å få tilgang til internett og e-post i løpet av sesongen.

Forbundsdommerkurs 1997

Forbundsdommerkurs avholdes i Oslo. På bildet, bak fra venstre, står instruktør Jan Korshavn, Øyvind Try Leiner, Masaki Watanabe, Joseph Voight, Øyvind Roland Persson, Jostein Syse, Joacim Holter, Jan Henrik Lunde, Gisle Jacobsen og instruktør Robert Persson. Foran fra venstre Martin Aabech, Siv Therese Underland, Jørn Brunæs, Terje Lindboe, Lars Ryde, Henrik Dagestad, Fredrik Holmstøen og Jan Hendrik Parmann. Underland har 94,7% korrekte svar på sin teoriprøve, kanskje tidenes beste resultat.

NBBF starter Norgescupen med spill om Kongepokalen, dommerhonorarene for de innledende kampen er satt til kr. 200,- pr. dommer.

McDonalds Championship går i Paris, og på plass er Kjell og Arne Løvold, Jan Korshavn m. fl. for å se Michael Jordan lede Bulls til seier og legenden Dick Bavetta dømme.

1998

Person, Matthiasen, Bakken, Moe og Korshavn på clinic i Litauen. FIBA holder dommersamling i Litauen med de norske dommerne tilstede, og presenterte de siste regelendringene.

NBBF innfører Norgescupen med "Final-4" sluttspill, og det spilles også to "All Star" kamper mellom landslaget og et sammensatt lag. Dommere i de to kampene er Jan Korshavn og Inge Braathen, samt Geir Matthiasen og Tor Chr. Bakken.

Stein Moe og Bård Saunes mottar Gullfløyten på dommersamlingen i Sandvika. Tor Chr. Bakken mottar NBBFs ”Hederstegn med diplom” for sin lange innsats i forbundsapparatet. Gullfløyten gis også til Stein Evju som passerte 25 år som dommer 6 år tidligere.

Siv Therese Underland blir den første kvinnelige forbundsdommer i basketball. Robert Persson tar gjenvalg som leder i DK.

NBBF satser på Internett og utstrakt bruk av elektronisk post og nyhetsformidling via sin nye hjemmeside på www.basket.no.

FIBA innfører ”Usportslig teknisk foul”, stansing av klokken etter scoring de siste to minuttene og en 5. time-out.

 

1999

Inge BraathenInge Braathen blir FIBA-dommer etter kurs i England. Robert Persson autoriseres som ”FIBA National Instructor” og blir senere æresmedlem av NBU. Johan Feenstra får NBBFs Gullfløyte på dommersamlingen i Oslo. Samme helg blir Robert Persson æresmedlem i NBU.

Frank Sanden, Inge Braathen, John Hammervoll og Eivind Bjerkaas deltar på internasjonal dommersamling i Malmö med instruktører fra FIBA.

Nytt forbundsdommerkurs med Robert Persson som instruktør. Blant deltakerne er Linda Evensen, Hanne Høyemsvoll, Mufrid Krilic, Andreas Lind, Arnstein Gloppen og Hans-Christian Ristad.

Basketballdommerne etablerer egne websider, NBU og NBBFs dommerkomite samarbeider om nysatsingen på www.basketballdommer.com.

 

1980-89

2000-09