Idag: Pål Berg

Pål Berg er neppe mest kjent som basketballdommer, man kan kanskje heller si godt kjent blant basketballdommere. Men for mange år siden løp en yngre Berg rundt i grått med fløyte i munnen, og forsøkte etter beste evne å holde orden når andre spilte ball. Han var blant de første medlemmene i dommerunionen NBU, og var en periode på 80-tallet også med i NBBFs dommerkomite. I senere tid har han brukt mye tid som trener for lag i Bærumområdet, og kanskje spesielt ligalaget til Bærums Verk. På 90-tallet ble det også landslagsoppgaver for Berg som en periode hadde ansvaret for det norske herrelandslaget. For tiden er han trener for det "nye" BLNO-laget med det tradisjonsrike navnet Bærum, og når han ikke driver "etterutdanning" av dommere i BLNO, jobber han i Aftenposten.

Basketballdommer Pål BergNår dømte du sist basketball på nasjonalt nivå? Hvilken tidsperiode var du aktiv på nasjonalt nivå?

Svar: Jeg dømte både kretsserier og nasjonale serier på 80- og 90-tallet. Ellers bedriver jeg for tiden etterutdanning av dommere i hver eneste kamp der jeg er lagleder.

Kan du nevne et eller flere høydepunkt(er) eller en god historie i din tid som forbundsdommer/dommer på nasjonalt nivå, enten for deg personlig eller for sporten/dommerne?

Svar:  Høydepunkter som dommer ville uansett vært å skryte på seg noe, men husker den aller mest selsomme opplevelsen da jeg dømte NM-semifinale sammen med Geir Matthiasen. En tilskuer hadde kastet en hanske inn på banen – Geir blåste av midt i et fast break, sannsynligvis fordi han opplevde det som en potensielt farlig situasjon.

Laget som ble avblåst likte definitivt ikke å bli frarøvet to opplagte poeng, og kampen ble stående på vent i ca 15 minutter mens alle kranglet med alle. Jeg bivånet det hele fra midtbanen; for en gangs skyld ikke som midtpunkt i en krangel med dommere.

Savner du dømmingen eller sporten generelt?

Svar: Jeg vil alltid savne Stein Evjus uangripelig korrekte stil og framferd.

Coach Pål BergHva har du drevet med siden du la opp som basketballdommer?

Svar: Jeg har syslet litt med basketball både her og der.

Hva driver du med for tiden?

Svar: Sysler fortsatt med ball når jeg ikke snekrer Hyttemagasinet for Aftenposten Forlag. Det er et strålende magasin som bare har en opplagt svakhet:  Du finner trynet mitt på side 7 i hver utgave.

Har du på noe tidspunkt vurdert å begynne å dømme basketball igjen, eller kanskje en annen idrett?

Svar: Hver eneste gang jeg er lagleder leker jeg med tanken om å ta opp dommergjernningen igjen.

Har du kastet/brent alt dommertøy og fløyter, eller finnes det noe igjen langt der inne i skapet eller på loftet?

Svar: Offisielt dommertøy har jeg aldri hatt, men har mye annet lekkert i grått.

Har du i ettertid bidratt, eller kommer du til å bidra, med noe annet arbeid innenfor basketballsporten, f.eks. et tillitsverv, trener, etc.?

Svar: Ja, har vært trener for både yngre lag, ligalag og herrelandslaget. Var også en periode ansvarlig for NBBFs magasin "Basket".

Har du barn som på noe tidspunkt har begynt med basketball, enten som dommer eller spiller/trener?

Svar: To sønner prøver så godt de kan å bli flinkere enn sin far på banen. Det var relativt enkelt, så nå har Stian Emil (18) og Daniel (23) satt seg nye mål..

Kommer du til å se en basketballkamp på nasjonalt eller internasjonalt nivå denne sesongen, eller kanskje neste?

Svar: Ja, og til tross for alle skuffelser.

 

Fakta:


Pål Berg

Alder: 53
Antall sesonger: 3
Bosted: Bærum
Ev. arbeidsgiver/firma: Aftenposten
Hjemmeside:

http://www.aftenposten.no