Idag: Anders Svedberg

Anders Svedberg fra Sverige dømte på toppnivå i Norge i en årrekke, og både NM-finaler, landskamper og et stort antall 1. divisjonskamper har blitt avviklet av mannen som gikk forbundsdommerkurs i hjemlandet så tidlig som i 1967. Han ble invitert som medlem i NBU på det første styremøtet i 1975, og hadde også verv i dommerunionen i flere år senere sammen med bl.a. Stein Evju. I 1982 bar det hjem til Sverige og ny jobb, men noe mer basketball ble det ikke for dommeren som på det tidspunktet hadde opplevd både "ups and downs" under tiden i Norge. Etter en lang yrkeskarriere er Svedberg fra i år pensjonist, og nyter livet sammen med familien i Sverige. Basket blir det nå kun på TV.

Basketballdommer Anders SvedbergNår dømte du sist basketball på nasjonalt nivå? Hvilken tidsperiode var du aktiv på nasjonalt nivå?

Svar: Mine siste oppdrag må ha vært i 1981, eller kanskje -82. Jeg var aktiv som dommer fra jeg ble forbundsdommer i Sverige i 1967 fram til jeg sluttet i 1982 da jeg forlot Norge. Dømte mest i Oslo naturlig nok, men også i Drammen og Bergen. Det ble mest i 1. divisjon (herrer og damer), men også noen landskamper. Jeg var jo den nærmeste nøytrale dommeren...

Kan du nevne et eller flere høydepunkt(er) eller en god historie i din tid som forbundsdommer/dommer på nasjonalt nivå, enten for deg personlig eller for sporten/dommerne?

Svar: I Norge var det selvsagt de gangene jeg dømte finaler i det norske mesterskapet, men også enkelte landskamper var morsomme begivenheter. Kampen i Bergen der Trond Fosse og jeg fikk betaling i kronestykker av Ulrikens kasserer fordi de var misfornøyde, er jo heller ikke til å glemme. Det skapte litt røre i forbundsapparatet husker jeg, og NBU sendte en formell klage på hendelsen til turneringskomiteen.

Og det verste er at Ulriken fortsatt skylder meg 1 krone for den kampen, i posen var det nemlig 74 norske kroner og 1 dansk mynt. Men jeg var jo i Bergen, og ikke i Norge, så noe annet var vel ikke å regne med. Jeg var jo utlending... ;-)

Det som sitter best i hukommelsen er likevel fra Sverige da jeg dømte EM for KFUM-landslag i Uppsala. Jeg husker spesielt kampen mellom England og Hellas. Det var fullsatt på tribunene med tilreisende grekere fra Stockholm, og virkelig høy stemning i hallen. Hver eneste gang en dommeravgjørelse gikk mot Hellas, brølte det fra tribunene. Hellas tapte kampen. Etter at kampen var slutt takket jeg og min kollega sekretariatet, ba om å få kampskjemaet brakt til dommergarderoben, og løp dit ned. Vi brukte veldig god tid på å skifte, og jeg var veldig nøye på å ikke gå direkte til bilen min når jeg kom ut av hallen.

Savner du dømmingen eller sporten generelt? Eller noen av kollegaene?

Ander Svedberg i aksjon i Haukelandshallen rundt 1980Svar: Nei, jeg savner ikke dømmingen. Selvsagt husker jeg de dommerne jeg dømte mest med, dvs. Stein Evju, Bård Saunes og Robert Persson. Det ble en del snakk om "svenskedommere" når jeg og Robert kom sammen, men det ble raskt stille når vi satte igang kampen og dømte.

Hva har du drevet med siden du la opp som basketballdommer?

Svar: Jeg skaffet meg, allerede før jeg dro tilbake til Sverige, en ny jobb. I 2001 ble jeg avtalepensjonert fra min daværende jobb, og i år blir jeg alderspensjonist (65 år). Jeg begynte på Trafikrestauranger, dvs det firmaet som leverer mat til restaurantvognene på de svenske jernbanene, som innkjøpsassistent. Etter det ble det jobb i et elektronikkfirma. De hadde et norskt datterfirma som jeg selvfølgelig var kontaktperson for på grunn av gode språk- og skrivekunnskaper.

Når jeg ble lei av det firmaet fikk jeg en stilling på Bankgirocentralen (tilsvarende norske Bankenes Betalingssentral som faktisk var min første arbeidsgiver i Norge). Der jobbet jeg i 14 år til jeg ble avtalepensjonert. Den øverste sjefen gjorde en feilsatsing på SEK 35 millioner. men det var ikke han som måtte gå. Det var 53 av oss andre ansatte som ble sparket, og 5 (fem!) av disse fikk avtalepensjon bl.a. jeg.

Hva driver du med for tiden?

Svar: Etter at jeg ble skilt fra min norske kone har jeg nå skaffet meg en svensk kone, dvs. jeg er inne på den andre runden. Vi har en adoptert datter og en datterdatter. Jeg blir som sagt pensjonert i år, men er fremdeles aktiv på mange områder. Har man hus har man jobb, mye jobb!

Ellers spiller jeg bowling og har de tre siste årene begynt å ri. Det er en av de mer macho tingene man kan drive med. Prøv selv å få en 500-600 kg hest til å gjøre det du vil. Ikke helt lett, men veldig morsomt.

Har du på noe tidspunkt vurdert å begynne å dømme basketball igjen, eller kanskje en annen idrett?

Svar: Jeg følte meg ikke velkommen tilbake til den svenske basketballen, og forlot alt som het basket etter at jeg kom hjem.

Har du kastet/brent alt dommertøy og fløyter, eller finnes det noe igjen langt der inne i skapet eller på loftet?

Svar: Finnes ikke noe igjen fra mine basketballdager.

Har du i ettertid bidratt, eller kommer du til å bidra, med noe annet arbeid innenfor basketballsporten, f.eks. et tillitsverv, trener, etc.?

Svar: Nei, men jeg var med i styret for NBU noen år mens jeg dømte i Norge.

Har du barn som på noe tidspunkt har begynt med basketball, enten som dommer eller spiller/trener?

Svar: Nei. Og mitt barnebarn er kun intressert i hester og i litt friidrett.

Hvor lenge er det siden du så en basketballkamp ”live”? Hvor var dette? Hvilken kamp?

Svar: Har ikke sett en kamp live på 25 år.

Kommer du til å se en basketballkamp på nasjonalt eller internasjonalt nivå denne sesongen, eller kanskje neste?

Svar: Kommer ikke til å se en kamp live. Fjernsynet forsyner meg med gode sendinger fra Sverige, Europa og NBA.

 

Fakta:


Anders Svedberg

Alder: 65
Antall sesonger: 26 (Norge og Sverige)
Bosted: Sverige
Ev. arbeidsgiver/firma: Pensjonist
Hjemmeside: