Idag: Petter Faye-Lund

Petter Faye-Lund var tidlig med i basketaktiviteter i Bærumområdet, og spilte også i mormonerkampene midt på 60-tallet. Sommeren 1965 deltar han på B-dommerkurs sammen med lagkamerat Tore Vik, blir medlem av historiens første dommerkomite og dømmer fram til 1972. Petter, eller "Pete" som han kalles, har også fått med seg 8 NM-gull og 30 landskamper for Norge som spiller. I senere år var han med og stiftet Snarøen, der han spilte fram til høsten 2000. Privat har han vært direktør for flere norske sykehus, og har nå pensjonert seg fra et større tysk helseforsikringsselskap han jobbet to år for med base i Seoul i Korea.

Basketballdommer Petter Faye-LundNår dømte du sist basketball på nasjonalt nivå? Hvilken tidsperiode var du aktiv på nasjonalt nivå?

Svar: Jeg var med på det første B-kurset i 1965, og ble etterpå med i dommerkomiteen sammen med Knut Roald Myhre. Jeg dømte mange kamper i den hjemlige serien, både for herrer og for damer. Hovedsakelig var dette i Oslo-området.

Jeg tror ikke jeg dømte noe etter sesongen 1971/72, inntil jeg senere startet Snarøen Basketballklubb sammen med Pål Vik i 1979. Her dømte jeg kamper i lavere divisjoner sporadisk i 5 – 8 år, kanskje inntil 5 kamper i året.

Jeg dømte også noen kamper på 1980-tallet. Da var jeg trener for 2 guttelag og et pikelag i en del år, og dømte da en del kamper, når dommer manglet. Men dette var også svært sporadisk.

Kan du nevne et eller flere høydepunkt(er) eller en god historie i din tid som forbundsdommer/dommer på nasjonalt nivå, enten for deg personlig eller for sporten/dommerne?

Svar: Husker ikke så mye, men en episode er ikke glemt: Da dommeren i en 2. Divisjonskamp Snarøen-Halden i ca. 1990 fortalte oss at det gikk en ”glassvegg” rett opp fra gulvet langs basketballbanens ytterkant, og at hvis ballen var utenfor denne glassveggen, var den utenfor banen – selv om den ikke hadde truffet gulvet. Jeg husker begge lag var svært uenige i dette, begge lag hadde dommerkompetanse, men vi måtte akseptere dommerens tolkning. (Dommeren var ingen unggutt).

Savner du dømmingen eller sporten generelt?

Svar: Savner ikke dommergjerningen nei.

Hva har du drevet med siden du la opp som basketballdommer?

Bærumspiller Petter Faye-Lund (10) med ballen blir nesten blokket av Truls Leikvang, til høyre OSIs Leif Bråten og bak Bjarne Varre (11).

Svar: Basketballmessig spilte jeg i Snarøen BBK fra 1979 til høsten 2000.

Ellers startet jeg jo legepraksis alene i Asker i 1974, noen år senere ble Pål Vik med og senere Jan Morten Engzelius, begge spillere på Bærum og landslaget. Jeg solgte praksisen min til dem i 1881 da jeg ble bedriftslege i NEBB. Pål og Morten tok senere med seg Fredrik Holmboe som jo har vært dommer i mange år, og sammen driver de det som i dag heter Nesbru Legesenter - litt av et "basket-legesenter" med andre ord.

Hva driver du med for tiden?

Svar: Familiemessig har jeg 3 voksne barn og 3 barnebarn. Trener ganske mye på SATS, går på ski og kjører slalåm. Venner fra basketmiljøet er fremdeles sentrale for meg, og vi møtes regelmessig. Vi spiller basket første helg i januar.

Jobbmessig har jeg vært direktør ved flere sykehus (bl.a. Aker sykehus og Rikshospitalet) og vært adm. direktør for helseforsikring i Norge. Fra 2006 til 2008 bodde jeg i Seoul for å starte privat helseforsikring der for et tysk helseforsikringsselskap som er Europas største. Nå er jeg i realiteten pensjonert.

Har du på noe tidspunkt vurdert å begynne å dømme basketball igjen, eller kanskje en annen idrett?

Svar: Nei, har ikke vurdert å dømme igjen. Føler meg ganske fjern fra dagens norsk basketball.

Har du kastet/brent alt dommertøy og fløyter, eller finnes det noe igjen langt der inne i skapet eller på loftet?

Svar: Det er kastet.

Har du i ettertid bidratt, eller kommer du til å bidra, med noe annet arbeid innenfor basketballsporten, f.eks. et tillitsverv, trener, etc.?

Kongepokalvinner Petter Faye-LundeSvar: Jeg var formann i Bærum basketballklubb en tid, og altså medlem av den første dommerkomiteen fra 1965, sammen med Knut Roald Myhre.

Senere stiftet jeg stiftet Snarøen BBK sammen med Pål Vik i 1979 og var mangeårig formann der.

Jeg var også trener for Bærum BBK´s herrelag de siste årene vi vant NM, og for damelaget en rekke år, da de vant NM på 70-tallet.

Har du barn som på noe tidspunkt har begynt med basketball, enten som dommer eller spiller/trener?

Svar: Min sønn Jo (født 1973) og min datter Ingrid (født 1976) spilte begge på yngre lag i EB 85, men begge sluttet før de ble senior. Jeg trente begge lagene.

Hvor lenge er det siden du så en basketballkamp ”live”? Hvor var dette? Hvilken kamp?

Svar: Siste kamp jeg så var New York Nicks mot Dallas Mavericks i Madison Square Garden i januar 2003 (sammen med Tore Vik, Jan Morten Engzelius, Thorbjørn Gjerde, Ragnar Poulsson og Baard Syrrist).

Kommer du til å se en basketballkamp på nasjonalt eller internasjonalt nivå denne sesongen, eller kanskje neste?

Svar: Tror ikke jeg vil se norske basketkamper, da jeg er lite interessert i de aktuelle lagene.

 

Mer om Petter Faye-Lund på hjemmesiden til Bærum Basket.

Fakta:


Petter Faye-Lund

Alder: 63
Antall sesonger: 7
Bosted: Oslo
Ev. arbeidsgiver/firma: DKV Deutsche Krankenversicherung
Hjemmeside:

http://www.dkv.com