Idag: Bjørn Erik Sørensen

Bjørn Erik Sørensen, eller "Simen" som han av en eller annen grunn ble kalt, tok forbundsdommerkurs i Sverige så tidlig som i 1971 med Jan Holmin som instruktør,  og var en periode blant de dommerne som dømte både landskamper og NM-finaler for NBBF. Han var også med Stein Evju til VM i militær femkamp på Rygge flystasjon i 1972. Selv spilte han også på Askers herrelag noen sesonger, og var samtidig involvert i klubben både som trener og formann. Etterhvert ble det håndball som tok over, og litt dømming ble det også i den sporten. I dag er Bjørn Erik Sørensen rektor på Hagaløkka skole i Asker, og følger basketballsporten kun gjennom media.

Basketballdommer Bjørn Erik SørensenNår dømte du sist basketball på nasjonalt nivå? Hvilken tidsperiode var du aktiv på nasjonalt nivå?

Svar: Jeg ble kretsdommer i februar 1970, og var nok mest aktiv i perioden 1970–72. Dømte noe også i 1973 selv om jeg da gikk på lærerskolen i Tønsberg. Dømte hovedsakelig i 1.div., blant annet dømte jeg NM–finalen 1971 og herrelandskamp mellom Norge og Danmark høsten –71. Jeg dømte også en landskamp mellom Norge og rekruttlandslaget til Russland, men husker ikke årstallet.

Kan du nevne et eller flere høydepunkt(er) eller en god historie i din tid som forbundsdommer/dommer på nasjonalt nivå, enten for deg personlig eller for sporten/dommerne?

Svar: Jeg tror jeg er den eneste som har vært ”tatt ut” til å dømme og spille samme landskamp. Historien er slik: Jeg deltok på landslagstrening sammen med ganske mange andre. Etter hvert skulle bare de som skulle spille landskampen få beskjed om tidspunkt for de siste treningene før kampen. Denne beskjeden nådde aldri fram til meg.

Da jeg senere møtte i Nadderudhallen før å dømme landskampen, kom den tyrkiske treneren (tror han het Hazan) bort til meg og sa på sitt norsk/engelsk/tyrkisk (oversatt her): ”Hvorfor kom du ikke på trening, du skulle ha spilt!”

Det var selvsagt ergerlig å gå glipp av å få spille en landskamp, og sjansen dukket aldri senere opp igjen. Hvordan dømmingen gikk i denne kampen, er for lengst glemt.

Ellers var det spesielt, og en helt annerledes oppgave, å være dommer sammen med Stein Evju i basket-øvelsene  i VM i militær femkamp som ble arrangert på Rygge Flystasjon i 1972. Her var det altså ikke dømming i forhold til kamp, men i forhold til individuelle ferdigheter i spesifikke øvelser som f.eks. flest mulig poeng i lay-ups, straffer m.m.

Savner du dømmingen eller sporten generelt?

Svar: Nei, dømmingen var en "der-og-da-aktivitet" sammen med det å være spiller, slik det var for de fleste dommere den gangen. Sporten følger jeg i form av å lese tabeller og resultater, og har fortsatt en godfølelse når Asker gjør det bra.

Hva har du drevet med siden du la opp som basketballdommer?

Svar: Det ble etter hvert håndballen som tok min fritid, både som spiller, dommer, og trener for yngre lag. Har også vært nokså aktiv innen tillitsmannsapparatet i Norges Bedriftsidrettsforbund, der jeg i tillegg til å ha hatt ulike tillitsverv i råd og krets, i mange år var forbundsforeleser på østlandskretsenes lederkurs.

Hva driver du med for tiden?

Svar: Jeg er rektor på ”verdens beste skole”, Hagaløkka skole i Asker. En flerkulturell skole med flotte elever og foreldre, og kjempedyktige medarbeidere. Jeg er gift med samme kone som fulgte basketkarrieren min i begynnelsen av 70-årene og har to døtre og tre flotte barnebarn. Bruker mye tid, og får stor glede av nær kontakt med barnebarna. Ellers er jeg fortsatt en ivrig håndballspiller på Asker kommunes bedriftsidrettslag som vant 2.div i Oslo-serien i fjor, men som pr d.d ligger på siste plass i 1.divisjon.

Har du på noe tidspunkt vurdert å begynne å dømme basketball igjen, eller kanskje en annen idrett?

Svar: Nei, dømming i basketball er et avsluttet kapittel i mitt liv. Holdt på noen år med håndballdømming på 90-tallet (yngre lag og lavere voksen-divisjoner), men dette var først og fremst et ”pliktløp” og en dugnadsinnsats fra min side, ettersom klubben som min datter spilte for var pålagt å stille med x antall dommere pr påmeldt lag.

Har du kastet/brent alt dommertøy og fløyter, eller finnes det noe igjen langt der inne i skapet eller på loftet?

Svar: Alt er nok avhendet. Den eneste dokumentasjon fra dommergjerningen jeg sporet opp, fant jeg lengst inn i et kott og dypt nede i en pappeske. Det var en attest fra Stein Evju, en kopi av brev til NBBF fra ”Svenska Basketbollförbundet” ved Jan Holmin om at jeg hadde deltatt på, og bestått, årets ”Förbundsdomarkurs” i Stockholm 1971.

Har du i ettertid bidratt, eller kommer du til å bidra, med noe annet arbeid innenfor basketballsporten, f.eks. et tillitsverv, trener, etc.?

Svar: Jeg var formann i Asker Basketball Club, trener for damelaget og b-laget for herrer, og spiller for a-laget i min aktive periode på slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet. Må dessverre innrømme at jeg ikke har bidratt til idrettens utvikling etter dette.

Har du barn som på noe tidspunkt har begynt med basketball, enten som dommer eller spiller/trener?

Svar: Nei, ingen av døtrene ble bitt av basillen. Kanskje barnebarna???

Hvor lenge er det siden du så en basketballkamp ”live”? Hvor var dette? Hvilken kamp?

Svar: Min siste basketballkamp så jeg i Vollenhallen for rundt 5 år siden, og så vidt jeg husker var Bærums Verk Askers motstander.

Kommer du til å se en basketballkamp på nasjonalt eller internasjonalt nivå denne sesongen, eller kanskje neste?

Svar: Det er nok lite sannsynlig at det blir ”live” basketballkamp for meg i nærmeste framtid. Nøyer meg med aviser og det lille som vises på TV.

 

Fakta:


Bjørn Erik Sørensen

Alder: 59
Antall sesonger: 3
Bosted: Sandvika
Ev. arbeidsgiver/firma: Asker kommune, Hagaløkka skole
Hjemmeside:

http://www.hagalokka.gs.ah.no