Idag: Lars Rivenes

Lars Rivenes var med å stifte Bærum BBK så tidlig som i 1963, satt i det første Utvalget for basketball og var i redaksjonen av bladet Norsk Basketball. Han var også instruktør og deltaker på det første dommerkurset i Norge, og dømte fram til 1974 mange kamper i landets øverste divisjon for menn og kvinner. Senere ble det tillitsverv i Gjøvik BBK noen år før sporten forsvant fra området. Idag er Lars Rivenes informasjonsansvarlig for verdens største fiskekrokprodusent, Mustad.

Basketballdommer Lars RivenesNår dømte du sist basketball på nasjonalt nivå? Hvilken tidsperiode var du aktiv på nasjonalt nivå?

Svar: Dømte divisjons- (serie-) kamper på hele 1960-tallet til jeg flyttet til Gjøvik i 1974. De aller fleste kampene i seriesystemet gikk den gangen i Oslo, Bærum og Asker.

Kan du nevne et eller flere høydepunkt(er) eller en god historie i din tid som forbundsdommer/dommer på nasjonalt nivå, enten for deg personlig eller for sporten/dommerne?

Svar:  Det kan jeg ikke, så dette punktet får bare stå ubesvart.

Savner du dømmingen eller sporten generelt?

Svar: Jeg savner selvfølgelig basketsporten og det fine miljøet vi hadde på 60- og 70-tallet, som den gangen var basket’ens barndom i Norge.

Hva har du drevet med siden du la opp som basketballdommer?

Svar: Etter noen basket-fattige år på Gjøvik, dannet vi Gjøvik Basketballklubb på 80-tallet. Her var min kone Grete, som tidligere landslagsspiller, meget aktiv. Det dannet seg etter hvert flere miljøer rundt Mjøsa, og etter noen år fikk vi i gang en lokal serie i Oppland/Hedmark. Alle disse miljøene døde dessverre ut etter en 10 års tid, og siden har det ikke vært basketmiljøer i disse to fylkene.

Hva driver du med for tiden?

Svar: Siden jeg kom til Gjøvik i 1974 har jeg vært personalsjef og også informasjonsansvarlig hos verdens største fiskekrokprodusent, Mustad. Det har vært en spennende jobb i et firma som feiret 175 års jubileum i 2007. Mustads lange liv oser av norsk industrihistorie og bedriftskultur.

Har du på noe tidspunkt vurdert å begynne å dømme basketball igjen, eller kanskje en annen idrett?

Svar: Jeg har ingen planer om å ta opp dømming.

Har du kastet/brent alt dommertøy og fløyter, eller finnes det noe igjen langt der inne i skapet eller på loftet?

Svar: Innerst i et skap har jeg nok dommertrøyen jeg brukte da jeg dømte kamper rundt Mjøsa, men jeg har ikke sett etter den siden midten av 1990-tallet.

Har du i ettertid bidratt, eller kommer du til å bidra, med noe annet arbeid innenfor basketballsporten, f.eks. et tillitsverv, trener, etc.?

Svar: Som representant for Gjøvik BBK deltok jeg på noen årsting i Basketballforbundet, bla. på Sundvolden en gang. Her fikk jeg gjennomslag for noen utredninger som forbundet ble pålagt, men i ettertid har jeg litt dårlig samvittighet for at den stakkars administrasjonen ble pålagt vel mange utredningsoppgaver.

Har du barn som på noe tidspunkt har begynt med basketball, enten som dommer eller spiller/trener?

Svar: Vår sønn, Thomas, begynte å spille basket på Gjøvik og ble bitt av basillen. Han fortsatte med basket noen år mens han studerte i Bergen. Nå har Grete og jeg barnebarn på 3 og 6 år. Seks-åringen har selvsagt basketball hjemme i Tønsberg, og vi får se hva det blir til etter hvert som årene går.

Hvor lenge er det siden du så en basketballkamp ”live”? Hvor var dette? Hvilken kamp?

Svar: Bortsett fra kampene rundt Mjøsa for om lag 20 år siden har jeg ikke sett en ordentlig basketkamp. Det er jo for ”gæli”.

Kommer du til å se en basketballkamp på nasjonalt eller internasjonalt nivå denne sesongen, eller kanskje neste?

Svar: Har ingen konkrete planer, men er jeg en tur i min gamle hjembygd Bærum, og det passer å se en kamp i toppserien, vil jeg ikke nøle med å sitte som tilskuer og suge inn nye inntrykk og friske opp gamle. Jeg har tross alt masse gode minner fra basketens barndom i Norge og mye å være takknemlig for fra den tiden.

 

Fakta:


Lars Rivenes

Alder:  64
Antall sesonger:  10
Bosted:  Gjøvik
Ev. arbeidsgiver/firma:  Mustad
Hjemmeside:

 http://www.mustad.no