Sitater 2012/13

 

 

Pål Berg (representant) om miniting og unødvendige handlingsplaner:

"I time etter time får vi høre om handlingsplaner for dommere, spillerutvikling, landslag, rekruttering og trenerutvikling. Fint, men unødvendig. Flott, men overflødig."

Pauli ord (06.06.2013)

 

Pål Berg (fascinert) om feilbarlighet, grenseland og ydmykhet:

"Jeg er kommet dithen i karrieren at det ikke koster meg stort å medgi at jeg bommer, sikkert altfor ofte. Men det er alltid fascinerende å se hvordan dommere takler sin egen feilbarlighet. "

"3-dommerystemet er bra, men litt for ofte forsvinner calls i grenselandet mellom ansvarsområder. Det MÅ være et fornuftig prinsipp å blåse det man ser."

"Det er smart å innrømme feil, eller i hvert fall mulige feil. Det blir faktisk helt uangripelig for coacher og spillere når dommere er bittelitt ydmyke."

Pauli ord (24.04.2013)

 

Galin Mihaylov (ærlig) om å sette ned foten og ikke skylde på dommeren:

"Han satte foten foran meg, og jeg fikk meg en kraftig smell. Jeg skjønner virkelig ikke hvordan dommerne ikke blåste feil. – Føler du at Storm ble bortdømt? – Nei, vi kan ikke skylde på dommeren", sier Mihaylov.

Bladet Tromsø, papirutgaven (18.03.2013)

 

Kjell Løvold (samler) om å samle og være dum:

"Jeg samler på finaler. Jeg har nå 28 finaler på rad. Jeg har vært med hver sesong siden 1993, unntatt det året jeg var så dum at jeg la opp."

Bladet Tromsø, papirutgaven (18.03.2013)

 

Pål Berg (rettferdig) om Jesus, lyn fra klar himmel og prima jobb:

"Og om ikke Jesus var nok fikk han hjelp også av dommerne da det gjensto under to minutter av ekstraomgangen.  I en kamp som til da hadde vært fairpsilt, velspilt, underholdende og preget av en en imponerende omgjengelig og tone til tross for alvoret kom T’en som lyn fra klar himmel. "

"Når denne episoden er nevnt må jeg i rettferdighetens navn også legge til at dommerne gjorde en prima jobb gjennom hele turneringen, og splilere og coacher gjorde stort sett en tilsvarende god jobb med dommerne."

Pauli ord (18.03.2013)

 

Gary Wallace (historisk) om fokus og respekt:

"Det handler om å fortsette spillet, det er ikke min jobb å krangle med dommeren. Jeg spiller for å vinne kamper og bli en bedre basketspiller."

"Jeg håper andre spillere kan lære noe av det jeg gjør på banen. Det handler om å respektere jobben andre gjør. Jeg respekterer dommerne, og jeg vil ha denne utmerkelsen i bakhodet. Det betyr mye for meg som person."

Bladet Tromsø (13.03.2013)

 

Pål Berg (rosende) om snevre interesser og forbilledlig jobb:

"Jan Korshavn er den som siterer meg mest, og selv om han har relativt snevre interesser i gråsonen gjør han en forbilledlig jobb med å holde liv i interessen omkring dommerne og dommergjerningen."

Pauli ord (07.03.2013)

 

Pål Berg (utenfor) om kjedsommelighet og følelsesregister:

"Dommerkomiteen har til det kjedsommelige skrevet og twitret at de håper mottagerne vil sette pris på utmerkelsen – de ble nok litt snurte over Kelvin Woods som forsøkte å sette navn på at dette er en pris coacher burde betakke seg for å få. Hans poeng var nok først og fremst at det bør ligge i coache-gjerningens natur å leve ut hele registeret av følelser, noe som ikke alltid faller i god jord hos dommerkollegiet."

Pauli ord (26.02.2013)

 

Kjell Løvold (besøkende) om virkemidler og etikk:

"Man blir jo en bedre dommer av å få litt kjeft. Så kan man jo heller ta en etisk debatt om hva man bør lire av seg med barn til stede i hallen i etterkant."

Harstad Tidende (papirutgaven) (23.02.2013)

 

Knut Godø (gjesteskribent) om emosjoner, knøvling, skamfering og annen skolering:

"Dommerne er ellers uvanlig lite utsatt for Mjødbergets emosjoner, og kommunikasjonen med spillerne går på kort og saklig kroppsspråk, ingen uthalte diskusjoner om skritt, knøvling, slåing, skamfering og anna skolering."

Harstad Tidende (22.02.2013)

 

Pål Berg (neglebiter) om grensen til høflighet og avblåsing av selskapet:

"Med uavgjort og 40 sekunder igjen finner man det for godt å dømme en usportslig foul mot Bærum. Kanskje riktig, men ikke nødvendigvis. Så – for en gangs skyld er Mathias Eckhoff relativt rolig, på grensen til høflig, når han tiltaler dommeren med spørsmål om avgjørelsen. Med T som resultat. I en kamp som i 39 minutter og 20 sekunder har vært spennende, jevn, severdig, neglebitende morsom bestemmer altså dommerne seg for å avblåse selskapet. Nok er nok. La seriemesteren få med seg enda en seier hjemover. Det skulle tatt seg ut om spillerne fikk avgjøre dette selv..!."

Pauli ord (17.02.2013)

 

Pål Berg (avrundende) om å bruke huet:

"Inntil FIBA kunngjør at det er forbudt å bruke huet og fornuft, regner vi med at det er lov også for norske dommere."

Pauli ord (31.01.2013)

 

Brum Brum (publikummer) om batalje, pushoff og unøyaktig vitenskap:

"Og om vi skal være helt ærlige kunne gårsdagens batalje lett endt annerledes – for eksempel om dommerne hadde gitt Asker ballkontroll med 15 sekunder igjen på klokken. For oss på tribunen var det i hvert fall lett å se Lionel Greens kraftige pushoff på retur etter straffe."

"Men da skal det i samme åndedrag sies at dømming er en unøyaktig vitenskap, og det var heller ikke vanskelig – vel å merke fra tribuneplass – å få med seg overraskende mange skritt på vei inn i en Asker-dunk.  Men det nytter lite å snakke om snøen som falt i fjor (det kom mer enn nok i går…)."

Bærums hjemmeside (28.01.2013)

 

Frode Ramberg (småsarkastisk) om T-blikk, ignorering av saklighet og utgangspunkt for respekt:

"Opplever at 'T-blikket' brukes aktivt både mot meg og spillerne mine. Litt banalt, men hvorfor hører dommere så mye bedre når det hviskes frustrasjon, enn når det ropes gode spørsmål. Altså ignorering av saklighet, men straff av følelser."

"Mulig at 'vi-bestemmer-uansett-hva-som-skjer-attituden' er et dårlig utgangspunkt for gjensidig respekt. Hva tror dere? Mulig dere er opptatt av å ikke ha her-bestemmer-vi-mest-av-alle-holdning. Men hva om de dere møter, oppfatter dere slik?"

Pauli ord (22.01.2013)

 

Pål Berg (utholdende) om ulike oppfatninger og friske diskusjoner:

"Uansett hvilke regler, eller hvilken forståelse av dem, vi legger til grunn vil det eksistere subjektive og ulike oppfatninger av hver enkelt situasjon.  Så vi kommer garantert til å være uenige, og vi kommer helt sikkert til å diskutere friskt også i fremtiden."

Pauli ord (22.01.2013)

 

Terje Osland (fornøyd) om oppsummering og god dommertrio:

"I disse tider hvor dommerne i Norsk basket virkelig er i vinden. Kan vi ta en liten oppsummering og kanskje komme med en liten vurdering. Av de totalt 25 som var delaktig i kampen (spillere, trenere og dommere) så kan vi plassere dommerne blant de 10 beste i dag. Med andre ord, en dommertrio som klarte seg veldig bra."

Frøyas hjemmeside (20.01.2013)

 

Pål Berg (blogger) om balansegang og skyttergraver:

"Det er ikke vanskelig å se at dommergjerningen er en vanskelig balansegang, og det er ofte en jobb man ikke misunner dem.  Men det hjelper verken dommere eller coacher at vi stuper ned i hver vår skyttergrav."

Pauli Ord (18.01.2013)

 

 

Kelvin J Woods (utvist) om håp og forakt:

"Last night, I was thrown out of my first official basketball game. That is fine. I deserved it. However when you find yourself HOPING to get thrown out of multiple games because you absolutely despise having to participate in official games due to the refereeing, one has to really sit back and re-evaluate the situation he/she is in."

Pauli Ord (16.01.2013)

 

Pål Berg (godlynt) om "klem-bare" mennesker, glimt i øyet og hæstkuk:

"I utgangspunktet jo alle dommere «klem-bare», i min terminologi vil det altså si at de er grunnleggende hyggelige mennesker. Akkurat som en del spillere som virkelig ikke er til å orke på banen, men som er verdens hyggeligste når konkurranseinstinktet blir lagt igjen i garderoben.."

"En av mine favoritter, og den som har fått flest stemmer fra meg på den årlige kåringen så lenge jeg var en av dommer-dommerne. En no-nonsense aktør som likevel har humor og et glimt i øyet. Fin kombi, man kommer langt med det. Det hjelper sikkert å være fra en landsel der hæstkuk er et honnørord."

Pauli Ord (12.01.2013)

 

 

Pål Berg (klemmende) om det gode, det viktige og dommere som smilte:

"Men vel så bra og viktig:  Det som skjedde mellom foredragene, i vestibylen mellom slagene, på sidelinjen under landslagstreningene, praten over en kopp kaffe i pausene. Samtalene med gamle venner, et og annet nytt bekjentskap, nye kontakter, avtaler om gjestevisitter hos hverandre, større forståelse for hverandres utfordringer, dommere som smilte under All Star-kampen."

Pauli Ord (08.01.2013)

 

Pål Berg (tvilende) om gode tapere og tomme høflighetsfraser:

"Når vi og dommerne sier «Good game!» til hverandre før kampen mener vi nok ofte helt forskjellige ting, og det er lite jeg hater mer enn å late som jeg er en god taper etterforsmedelige nederlag. Når coachen hilser på dommerne før kampen og sier «good game», mener han sannsynligvis noe i retning av «håper dere klarer å dømme sånn noenlunde rettferdig, men jeg har mine tvil. Når dommerne sier det samme før kampen, er det definitvit en høflighetsfrase uten særlige forhåpninger om at nettopp dette blir en bra kamp."

Pauli Ord (26.12.2012)

 

Pål Berg (bortreist) om eminenser og informasjon:

"Jan Korshavn har gått fra å være en av våre topper i grått til å bli en slags grå eminense. Han er kanskje den som aller best ivaretar informasjonen på vegne av sine egne; alltid oppdatert og alltid ”på” – basketballdommer.com er et forbilledlig prosjekt. At han har en hang til å sitere meg i tide og utide er til å leve med selv om  jeg føler meg sikker på at akkurat disse tre setningene også havner på sitatsiden hans."

Pauli Ord (20.12.2012)

 

Jørund Wesse Carlsen (journalist) om kontroll og Per'er:

  • "Dommer Per-Kristian Larsen regner med at sekretariatet hadde kontroll på tiden. Det hadde de ikke.."
  • "Dommere: Per-Kristian Larsen, Per Rugaas og Per Høgberg."

Bladet Tromsø (papirutgaven) (17.12.2012)

 

Grete Johansen (president) om dommerutvikling og effektiv drift:

"Mange bidrar til gjennomføring av aktivitet på alle nivåer, og dommerne er helt avgjørende for all kampgjennomføring! Det legges ned et stort arbeid på dommersiden, med en svært aktiv dommerkomite i spissen. En stor takk for det arbeidet som legges ned, for dommerutvikling, kampgjennomføring og effektiv drifting av aktivitet.".

Basket.no (17.12.2012)

 

Pål Berg (overrepresentert) om synspunkter og meningsbærere:

"I bestrebelsene etter å få idretten vår opp og stå igjen trenger vi vettige synspunkter fra meningsbærere det er grunn til å lytte til.  Men forumet for dette eksisterer ikke, og jeg registrerer at reaksjonene på min blogg er nesten forsvinnende få – annet enn at jeg er latterlig overrepresentert på dommernes sitat-side".

Pauli Ord (10.12.2012)

 

Pål Berg (tvilende) om tjuvtriks, balletak og velsignelser:

"Og som dommer hadde jeg virkelig ikke anelse, og jeg hadde heller ingen forutsetninger for å se. Gad vite hvor mange tjuvtriks spillere slipper unna med i løpet av en sesong".

"Hvis noen har romstert litt med bjellene dine én gang, vil nok også du lure på om det kommer til å skje igjen, og du krøker deg uvilkårlig litt sammen for å unngå neste balletak. Sånn sett holder det med én gang; motstanderen har på en effektiv måte sneket seg under huden på deg. Her snakker vi altså nesten utelukkende om skudd fra baseline, og dessuten nesten forhuden. Sånn sett er sikkert 3 dommer-systemet en velsignelse, vel å merke dersom ikke alle ser etter ballen, eller etter ansiktsuttrykk og fakter som kan tolkes i retning av en T".

Pauli Ord (08.12.2012)

 

Pål Berg (tvilende) om flopping, spekulativ skriking og andres evner:

"Det bør ikke være bøter for flopping. Selv om jeg hater det, og selv om jeg sterkt misliker spillere som spekulativt og kynisk skriker på seg fouls tviler jeg på om vi har en dommerstand som er i stand til å håndtere dette.  Det får holde med en og annen T".

Pauli Ord (01.12.2012)

 

Pål Berg (humørblogger) om Tynne bøker, Teknisk håndbok og Travel calls:

  • "Viola Györgyi: Teknisk håndbok - Et lite hefte om hva som ikke kan gi T".
  • "Amerikanerne i BLNO: "Travel calls we've understood and accepted".

Pauli Ord (16.11.2012)

 

Pål Berg (pensjonert) om drittsinne og limbodans:

"Om du blåser en T to sekunder før slutt som potensielt er direkte kampavgjørende, skal du jaggu være sikker. Og om meddommerne dine må kompensere ved ikke å blåse T på lagleder som stormer ut på banen i drittsinne ser det jo litt rart ut, gjør det ikke? Hvis listen skal legges så lavt at man må være limbodanser for å gå under, blir det hele ganske latterlig."

Bærum Basket (24.09.2012)

 

Pål Berg (landslagscoach) om finaledommere og gode skussmål:

"Før vi runder av er det verdt å ta med seg at den norske dommeren Torkild Rødsand kom vesentlig lenger enn spillerne denne gangen. Han var en av tre dommere i finalen, og det beste skussmålet man kan få som dommer er er vel kort og godt at vi ikke la merke til ham."

Norge U18 Blogg (19.08.2012)

 

Pål Berg (bortreist) om hjemlengsel og dommere som hater:

"Etter 12 dager i Sarajevo er vi en gjeng med hjemlengsel, 12 gutter og noen ledere som gleder seg til å møte dommere som skjønner hva vi sier, og som hater det vi sier fordi de skjønner det.."

Norge U18 Blogg (18.08.2012)

 

Pål Berg (landslagscoach) om kjeppjaging og graving av skyttergraver:

"Enten er det for varmt her, eller så er jeg blitt litt for gammel og rund til å kjeppjage gråkledte.  Jeg bare registrerer med en viss fornøyelse at noen er svært bra; andre er helt hinsides dårlige på kommunikasjon og feel for hva den aktuelle kampen representerer av utfordringer. Felles for de dårlige er at de blir defensive og er lynraske til å grave seg skyttergraver."

Norge U18 Blogg (14.08.2012)

 

Arne Hole (aftenjournalist) om offside og dommere i lakksko:

"Da vi så USA−Frankrike, oppdaget vi at dommerne spiller hovedrollen. De gikk rundt i lakksko og blåste ikke offside en eneste gang i løpet av 4x10 minutter. Disse dommerne i lakksko spiller nemlig hovedrollen og blåser nær sagt uavbrutt. Til og med innkast blåses det for, og dommeren må gi ballen til han som skal ta innkastet.."

Norge U18 Blogg (31.07.2012)