NBBF: Dommersamling i Oslo

Denne helgen samles alle dommere som skal dømme i BLNO Menn og Kvinner til NBBFs årlige seminar, og den obligatoriske samlingen er i år lagt til Ullevål stadion. Det er den slovenske dommerinstruktøren Andrej Jelen som via Zoom skal være hovedforeleser på samlingen. Hovedfokus vil i år være kriterier for ulovige screens, usportslige fouls og foul i skuddbevegelse.

Dommergruppen skal i løpet av helgen gjennom obligatorisk kondisjonstest og regeltest, i praksis de samme testene som benyttes av det internasjonale basketballforbundet FIBA.

Ragnhild Riis fra NBBF og Thea Langeland fra Antidoping Norge har også et par forelesninger for deltakerne med temaer som trygg trening, arbeid mot seksuell trakassering og overgrep i idretten, samt kampen mot doping i dretten.

Joakim Arroub, tidligere elitedommer, coach med Trener-2 kompetanse og nå dommerinstruktør, skal ha en lengre leksjon om de taktiske prinsippene i moderne basketball.

På timeplanen ellers står det tre leksjoner med den internasjonale dommerinstruktøren Andrej Jelen fra Slovenia. Det blir fokus på kriteriene for ulike foulsituasjoner som screener, usportslige fouls og fouls i skuddbevegelsen. Forelesningene skjer nettbasert via Zoom og i regi av FIBA Europe Referee Department.

FIBA Instructor Andrej JelenDet blir også en gjennomgang av erfaringene fra forrige sesong, og ellers blir det litt generell administrativ informasjon bl.a. om kommende sesongs dommeroppsett, antall tilgjengelig dommere og utfordringene i dette. FIBA-dommer Viola Györgyi kommer til å dele noen av sine erfaringer fra oppholdet i Japan og dømming i OL.

På samlingen er også FIBA National Instructor Kjell Løvold som i tillegg til å være med på sammensetningen av det faglige programmet også er ansvarlig for all oppfølging av de internasjonale dommerne overfor FIBA.

Resultatene av deres tester rapporteres inn til FIBA og er avgjørende for å beholde lisensen som FIBA-dommere.

Faglig ansvarlig for arrangementet er dommerkomiteens leder Jan Korshavn. Komitemedlemmene Linda Evensen og PK Larsen er også med på arrangementssiden. Samlingen holdes på Thon Hotel Ullevaal Stadion og Meet Ullevål.

 

Andrej Jelen (SLO) har 16 års erfaring som internasjonal dommer og er nå en anerkjent internasjonal dommerinstruktør for FIBA (FRIP level 1) med oppdrag i internasjonale mesterskap. Han er også internasjonal kommissær, teknisk delegert i landslagsturneringer og dommerinstruktør i Slovenia.