Slutt med ArbiterSports

NBBFs dommerkomite har i nærmere 30 år benyttet ArbiterSports som administrasjonsverktøy for dommernominasjoner i de nasjonale seriene. I 2008 ble firmaet som utvikler systemet kjøpt opp av NCAA, og systemet har over 1 million brukere som håndterer administrasjon av dommere og dommeroppsett i mange sporter. Men nå er det slutt - for kunder i Europa.

Hovedkvarteret til ArbiterSports i UtahHelt siden administrasjonsverktøyet het Arbiter og var et Windowsbasert program for lokal installering på PC, har NBBF benyttet det til å administrere dommeroppsettet i nasjonale serier og i de senere årene også i Region Midt-Norge.

Med flere serier, et 30-talls dommere med ulik tilgjengelighet gjennom sesongen, haller over hele Norge og ulikt kompetansenivå på dommerne, har et slikt verktøy vært uvurderlig i dette arbeidet.

Etterhvert ble det hele webbasert, og i 2008 ble firmaet som utviklet systemet kjøpt opp av NCAA som organiserer collegebasket i USA. Deres inngripen har fått stor betydning for videreutviklingen av ArbiterSports. Systemet håndterer mange serier, dommere med ulik tilgjengelighet på dato, avstander etc., og er vel i praksis et "must" for alle dommerkomiteer som jobber med nominasjoner av dommere.

Men nå er det slutt.

På grunn av de mange og innfløkte reglene for datahåndtering i EU, har ledelsen i ArbiterSports vedtatt at de ikke lenger kan ha kunder i Europa. Med kun 5-6 kunder på denne siden av kloden og over 1 million kunder i USA, ble det altfor store kostnader tilknyttet kravene til GDPR i Europa. Nylig fikk NBBF beskjed om at det ikke vil bli mulig å forlenge abonnementet etter inneværende sesong.

I Norge har det vært NBBFs dommerkomite og Region Midt-Norge som har benyttet ArbiterSports. NBBF ser nå på mulige alternative løsninger for kommende sesong og valget vil også kunne omfatte NBBFs regioner og lette arbeidet med dommernominasjoner på flere nivåer.

 

ArbiterSports holder til i Sandy, Utah, og har siden 2008 vært eid og styrt av NCAA. De har over 1 000 000 brukere og leverer administrasjonstjenester innen dommernominasjoner, dommerutvikling (video, teoritester etc) og betaling av dommere via internett (aktuelt for mange skoler i USA), og har også online teknisk support til sine kunder. Firmaet startet i 1984 med sitt daværende produkt TheArbiter, og er i ettertid også slått sammen med firmaet Excel Sports Officiating for å styrke kompetansen innen dommerutvikling. I januar 2023 sa de opp sine europeiske kunder pga kravene til GDPR.