GRE: Dramatisk finale

Det ble svært dramatisk for både spillere og dommere da den fjerde finalen i den greske ligaen ble avviklet på søndag. Ironisk nok ble kampen spilt i "Peace and Friendship Stadium" i Pireus, men det var ikke akkurat det som preget stemningen innendørs. Kampen mellom gjestende Panathinaikos og Olympiacos ble først forsinket i 45 minutter på grunn av hendelser både inne og ute, og med et kvarter igjen av kampen ble et større antall fans fjernet fra sine plasse bak kurvene. Med kun et drøyt minutt igjen av kampen ble den blåst av da rasende publikummere kastet stoler, flasker og bengalske lys inn på banen. Ut av røyken kom hvertfall Panathinaikos som vinnere.

Vi er ikke kjent med hvilke dommere som dømte den fjerde greske finalen søndag, vi kjente kun igjen den meritterte FIBA- og Euroleaguedommeren Lazaros Voreadis, men det må ha vært en skikkelig utfordring for dem alle. Med syv strake mesterskap i lommen og 2-1 i seire, var Panathinaikos favoritt, men Olympiacos med sin deltakelse i Final Four nylig har vist at de er på europeisk toppnivå.

Arkivbilde: Dommer Lazaros Voreadis og coach Zeljko ObradovicMen søndag var det først og fremst tilskuerne som hadde mest på lager. Først ble kampstart utsatt med 45 minutter på grunn av hendelser både inne i hallen og utenfor.

Et kvarter før slutt ble kampen utsatt i en hel time da dommerne bestemte seg for å tømme benkeradene bak kurvene. Med vår ringe kjennskap til greske publikummere falt defiinitivt ikke denne avgjørelsen i god jord.

Med 1 minutt og tre sekunder igjen av kampen, på stillingen 76 - 69 til Panathinaikos, måtte dommerne avblåse kampen da avrevne stoler og plastflasker haglet inn på banen under straffekastskyting.

Da spillere og lagledere på vinnerlaget forlot banen kastet også noen et bengalsk lys etter dem og forårsaket sterk røykutvikling. Men med sin åttende strake seier (31 i klubbens historie), og den 12. på de siste 13. sesongene, var stemningen likevel stor hos de grønne.

Hvordan dommerne måtte ha følt seg etter en slik utfordrende maratonøvelse vet vi ikke, men med tanke på gresk basketfanatiske, lydvolum, temperatur og flyvende objekter fikk de tre dommere hendene skikkelig fulle på søndag.Se video fra YouTube under, varighet ca. 4:54 (kan være noe ujevn avspilling).

Interessant nok inneholder ikke den offisielle nyheten på FIBAs hjemmeside et eneste ord om de utenomsportslige hendelsene, eller at kampen ble avblåst tidligere.

Kilde: Euroleague.net, FIBA, ESPN.com