Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /customers/8/3/c/basketballdommer.com/httpd.www/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Norske dommere i Polen

Europamesterskapet for menn i Polen er nettopp avsluttet med Spania som suveren vinner over Serbia i finalen, og fra noen norske turister har vi motatt et reisebrev med bilder og noen inntrykk fra mesterskapet. Forrige gang norske dommere deltok i flertall ved et slikt mesterskap var når EM gikk i Sverige, da var det både dommersamling i Borås og senere sluttspill i Stockholm. Denne gangen var det kun fornøyelsestur for de fire dommerne som var tilstede under begivenhetene.

 Fra de norske forbundsdommerne Sturla Sand og tvillingene Finn og Filip Szczesny har vi mottatt følgende reisebrev. Som bildene viser traff de også på en ringrev fra Kristiansand, mannen som aldri lar seg stoppe av avstander hverken på sykkel eller med bil, Johan Feenstra. Feenstra har lang tradisjon for å reise til de store mesterskapene og har sett de fleste som har gått på våre breddegrader:

Fra venstre: Tvillingene Szczesny, Johan Feenstra og Sturla Sand ser semifinaler i PolenDet var med stor spenning en delegasjon med fire norske dommere satte kursen mot Polen og EM i basket. Relativt stive billettpriser gjorde at vi valgte mellomspillet og sluttspillet som de kampene vi ønsket å få med oss.

Med leiebil kom vi oss greit mellom de ulike byene hvor kampene fant sted. Alle sluttspillkampene, fra og med kvartfinalene, ble spilt i Katowice. Dette er en polsk industriby som bærer preg av den kommunistiske fortiden. Krakow, som ligger en knapp times kjøretur unna, ble valgt som bosted.
 
Da semfinalen mellom Serbia og Slovenia gikk mot slutten var det en en klar majoritet av de tilstedeværende tilskuerne som holdt med Slovenia. Dette fordi det hadde blitt varslet at det ved slovensk deltagelse i finalen, ville komme titusenvis av slovenere til byen.

Slik gikk det som kjent ikke, men mange slovenske fans klarte likevel å sette sitt preg på bronsefinalen. Også en stor andel spanjoler hadde tatt turen østøver for å hylle sine landsmenn.
 
Brazauskas i aksjonSett fra et dommerperspektiv var det moro å observere hvordan Europas beste dommere håndterte alt fra illsinte coacher, til noen ganger i overkant engasjerte spillere. Det lå hele tiden i kortene at mannen som av mange regnes som verdens beste dommer, Romualdas Brazauskas fra Litauen, ville få dømme finalen, hvilket han også gjorde.

Han fyller snart 50 år og dette var derfor hans siste Europa mesterskap som dommer. Han ble hyllet av kollegaene og kan se tilbake på en eventyrlig karriere som dommer.
 
Selv om finalen aldre ble noen "triller", var det en stor opplevelse å være tilstede og  noe som absolutt kan anbefales andre som ønsker å se basket på toppnivå!

Hilsen Sturla, Finn, Filip og Johan
- på plass i Polen