Featured

Dommere i Hall of Fame

Tirsdag denne uken ble 11 store basketpersonligheter tatt inn i "FIBA Hall of Fame" i spanske Alcobendas (Madrid). Flere av disse var tilstede under EM i Polen og fløy direkte til Spania etter finalen for en høytidelig seremoni. 2009-kullet består av flere spillere og coacher, men også to dommere. Utmerkelsen gis til spillere, coacher, dommere og andre bidragsytere med "outstanding careers" innenfor basketballsporten.

Blant de som fem som fortsatt lever var den bulgarske dommeren Artenik Aradbadjian, og blant de seks som fikk utmerkelsen posthumt var den tidligere omtalte sveitsiske FIBA-dommeren Marcel Pfeuti.

Aradbadjian var FIBA-dommer fra 1967 til 1983 etter å ha vunnet fire bulgarske ligamesterskap som spiller, og dømte senere en rekke stor mesterskap og europacupkamper for FIBA. Han var også internasjonal kommissær og fikk flere utmerkelser for sin innsats.

Pfeuti hadde FIBA-lisens nr. 1, og var dommer så tidlig som i Berlin-OL (1936) og i en rekke senere store mesterskap. Pfeuti døde i 2007 93 år gammel, til det siste lidenskapelig opptatt av basketballsporten.

De fire andre tilstedeværende var coach Pedro Ferrández (SPA) og spillerne Oscar Robertson (USA), Ricardo González (ARG), Jacky Chazalon (FRA).

De avdøde var coachene Pete Newell (USA) og Kay Yow (USA), spiller Ubiraton Pereira (BRA) og bidragsyter Luis Martin (ARG).

 

Kilde: FIBA.com