Sesongen er igang

Da er de nasjonale seriene igang i Norge, og helgens store BLNO-arrangement i Rykkinnhallen vil nok gi noen svar på lagenes potensiale og om de nye spillerne står til forventningene. I 1M har man allerede kommet til den andre seriehelgen og neste helg starter også Kvinneligaen. På den andre siden av dammen startet man opp med de første preseason kampene denne uken, og så langt er det ingen store overskrifter om de 62 "vikardommerne" som er på plass til sesongstart. Slike overskrifter håper vi at vi slipper også her hjemme.

Det er sesongstart de fleste steder i verden, og her hjemme er det mest fokus på begivenhetene i Rykkinnhallen der BLNO-lagene har en maratonhelg. Dommerne er selvfølgelig på plass, og NBBFs dommerkomite har også organisert observasjon og evaluering av deres innsats gjennom helgen.

NBBF benytter nå FIBA webbaserte statistikkopplegg, og for de som ikke kan være tilstede i Rykkinnhallen er "live" oppdateringen rimelig bra. Mer om denne på basket.no. Sammenliknet med det gamle opplegget har også statistikkvisningen tatt et viktig skritt framover, vi venter spent på hva som skjer med både dette og de varslede nye websidene til NBBF.

NBBFs dommere har allerede vært i gang siden forrige helg da 1M startet opp, og neste helg er også Kvinneligaen igang. Det store puslespillet av kamper i hele Norge, ledige og opptatte dommere og ikke minst sammensetningen av dommerne i den enkelte kamp, blir administrert av DK gjennom bruk av ArbiterSports.com, en avansert webtjeneste fra USA som benyttes av sportsorganisasjoner i flere amerikanske idretter.

Vikarer: C J Washington (v.), Trey Maddox og Deldre CarrI USA har det vært mye skriverier om dommere den siste tiden ettersom NBAs faste dommere ikke har kommet til enighet med NBA om lønnsbetingelsene. Dermed benyttes for første gang siden 1995 "replacement officials", eller på godt norsk vikardommere. Etter et par innledende preseason kamper ser det tilsynelatende ut til å gå greit selv om dommerne nok kommer til å slite med å bli akseptert av både spillere, coacher og publikum som alle er veldig klar over at det ikke er de beste dommerne som er på banen inntil videre.

NBA har vært frampå før kampene dro igang og minnet alle klubbene om at regelen som forbyr offentlig kritikk av dommerne i aller høyeste grad også gjelder vikardommerne. “The replacement referees should be allowed to perform their difficult task free of public criticism by team personnel,” står det i et notat sendt fra NBAs hovedkontor, og de lover å følge opp overtredelser med kraftige bøter. Forøvrig en praksis de har innarbeidet over mange år, det koster skikkelig å buse ut med usakligheter til journalister om dommere.

Her kunne det jo vært fristende å påpeke et visst inntektsgrunnlag for NBBF, men vi nøyer oss med å vise til samlingen av sitater som alltid er voksende. Denne sesongen blir neppe et unntak.

For kuriositetens skyld tar vi til slutt med en liten epistel fra en bok skrevet av legendariske Bill Russel. Boken heter "Red and me", en bok om hans forhold til den store Boston Celtics coachen Red Auerbach. Episoden beskriver en hendelse med Red og dommerlegenden Sid Borgia:

For years, Red had a running problem with a ref named Sid Borgia, who made a lot of terrible calls against us. When Sid had our game, it was almost as much fun watching the fireworks between him and Red as it was winning the game. Red always smoked those foul-smelling cigars -- in those days, people still smoked indoors.

So, one time when Sid made a lousy call on us, Red formed a mouthful of chewed-up cigar and got right in Sid's face and started arguing, "You son of a bitch!" and "Jesus Christ!" and Sid ended up with a face-full of chewed tobacco bits.

I don't know if this was deliberate. But, after that, the moment Sid saw Red heading his way to argue a call, he retreated farther onto the court, out of Red's range.

Med alle ønsker om en tobakkfri men sportslig god sesong!