Unikt nordisk samarbeid

Dommerkomiteene i de nordiske landene har i all hemmelighet hatt møter om muligheten til et samarbeide over landegrensene, og nå foreligger resultatet av seks måneders utredning og planlegging. Fra kommende sesong vil utvalgte kamper bli dømt av dommere fra samarbeidende naboland. En ny sponsoravtale med flyselskapet Norwegian muliggjør utveksling av dommere uten at det blir en økt kostnad for seriene.

Nikola Bejat er en av de aktuelle dommerne i utvekslingsoppleggetÅRETS APRILSPØK:

Siden høsten 2018 har lederne av dommerkomiteene i Danmark, Finland, Island, Sverige og Norge hatt 3 møter om et mulig samarbeidsprosjekt på dommersiden. De tre landene har alle problemer med nok dommere på visse helger i sesongen og har også opplevd et ønske fra lagene på nasjonalt nivå om større variasjon på sammensetningen av dommercrew.

Fra høsten 2019 vil en nylig inngått sponsoravtale med flyselskapet Norwegian muliggjøre utveksling av dommere på tvers av landegrensene. Flyselskapet har opprettet en rekke nye ruter som gjør det enklere enn tidligere å få til en slik utveksling. Den nye avtalen sikrer spesialrabatt på visse ruter mellom landene som i praksis gjør det like billig å fly fra f.eks. Helsinki til Oslo som fra Bergen til Oslo.

Norske dommere vil kunne få oppdrag i Stockholm, Vest-og Syd-Sverige samt i Københavnsområdet, svenske og islandske dommere vil kunne dekke kamper i Midt-Norge og Nord-Norge og dommere fra Finland skal kunne ta kamper i Osloområdet, Øst-Sverige og Danmark. Island vil kunne få dommere fra alle landene, men primært fra Norge som vil ha den laveste billettprisen til Keflavik.

Hvert av landene kan stille med sine FIBA-dommere i denne ordningen og allerede uken før påske vil man teste dette ved å hente inn tre FIBA-dommere fra Finland til å dømme den siste finalekampen mellom Kongsberg og Gimle. Erfaringene fra denne første utvekslingen vil bli diskutert under det siste møtet som holdes under Nordisk Mesterskap i Finland i sommer.

I midten av august vil det så bli arrangert en egen dommercamp for de aktuelle dommere. Anslagsvis 3-4 dommere fra hvert land vil inngå i denne nye nordiske dommergruppen, samtlige vil være internasjonale dommere med lang erfaring, og det vil være DK-lederne i hvert av landene som vil koordinere oppsettene gjennom bruk av ArbiterSports. Systemet er allerede i bruk både i Norge og Sverige og vil bli innført i Finland og Danmark fra kommende sesong.

 

 

Norwegian er det femte største lavprisselskapet i verden med rundt 11 000 dedikerte medarbeidere. Selskapet tilbyr cirka 500 ruter til mer enn 150 reisemål i Europa, Nord-Afrika, Midtøsten, Asia, Karibia, Sør-Amerika, Canada og USA. Norwegian har vært notert på Oslo Børs siden 2003. Norwegian er et ungt flyselskap, og har vokst betraktelig de siste årene ved å introdusere splitter nye fly til flåten deres. Selskapet har også lansert mange nye ruter og etablert baser i Europa, Asia, USA, Sør-Amerika og Karibia. I dag har selskapet rundt 170 fly, og er stolte av at flåten sin som er en av de yngste og grønneste i verden med en gjennomsnittsalder på bare 3,8 år. De faser stadig inn nye fly, noe som er vinn-vinn for passasjerer, miljøet og selskapets kostnader. Nyere fly bruker mindre drivstoff og krever mindre vedlikehold, i tillegg er de både mer miljøvennlige og behagelige for passasjerer. Norwegian har rundt 200 fly i bestilling og vil i løpet av de neste årene få levert flytypene Boeing 787 Dreamliner, Boeing 737 MAX 8, Airbus A320neo og Airbus 321 Long Range.