NBBF innfører RefCam

De siste årene har det kommet stadig flere teknologiske hjelpemidler for basketballdommere, og for ikke lenge siden startet man å bruke et skalt RefCam i WNBA. Erfaringene derfra har vakt oppsikt i FIBA Europe, og fra kommende høst skal man teste ut en liknende løsning flere steder i Europa. En av de 20 landene som har fått mulighet til å prøve dette er Norge, og fra høsten av vil man se dommere med videokamera på hodet i utvalgte BLNO-kamper. Og opptakene kan ha flere formål for NBBF.

ÅRETS APRILSPØK:

I USA var man tidlig ute med bruk av videokamera på en dommer under kamp, et såkalt "RefCam". Tilsvarende kameraer er også i bruk i fotball- og hockeykamper, samt i baseball og cricket. Utstyret som benyttes i WNBA leveres av Broadcast Sports Inc. i USA.

Videobildene der man fra en dommers synsvinkel kan se hva som skjer, har vakt oppsikt også i FIBA Europes Referee Department i München. Der har man sett stort potensiale på flere punkter. En avtale er allerede inngått med BSI.

Hensikten med videoopptakene er nemlig tredelt: Primært gir de spennende action-bilder fra en ny kameravinkel som er unik i forhold til vanlige TV-kameraer, og dermed kan underholdningsverdien øke betraktelig. Men også arbeidet med evaluering av dommerne vil ha nytte av disse opptakene ettersom man kan lese ut mye om dommernes plassering og synsvinkel i forhold til situasjonene på banen.

Bildene: WNBA-dommer Lamont Simpson i aksjon med RefCam sommeren 2013. Klikk på bildet for gallerivisning.

BSI RefCam:
  • BSI mini POV 1080i trådløst kamera
  • Mini trådløs sender
  • Trådløs data mottaker (ekstrautstyr)
  • Batteri

Leverandør: BSI

Som en ekstra bonus får man dessuten tilgang til videodokumentasjon på hendelser i kampene som skal behandles som disiplinærsaker. Usportslig språkbruk fra coacher og spillere vil være dokumentert på video/lyd og kan ihht spillereglene brukes til vurdering av staffereaksjoner.

FIBA Europe har valgt ut 20 nasjoner med ulikt sportslig nivå på sine ligaer, deriblant Norge, og allerede i sommer vil man sende ut 3 slike kamerasett til hvert land for testing. NBBFs dommerkomite har allerede sett nærmere på utstyret og har ingen innvendinger så langt. Det blir kampens 1. dommer som kommer til å bære kameraet i testkampene.

På høstens dommersamling i Oslo vil man gå gjennom praktisk bruk, både det som skjer i kampen men også uthenting av opptak og lagring på en sentral server hos NBBF. Direkte tilgang til opptakene vil i utgangspunktet kun være for dommerkomiteen, NBBFs administrasjon og Sanksjonskomiteen, men et utvidet samarbeid med TV2 skal også gi kanalen mulighet til å klippe inn sekvenser i sine sendinger. I videoen fra WNBA (se under) får man et unikt innblikk i hva dommerne ser under kampens gang.

I første omgang skal kameraene testes i 10 utvalgte kamper neste sesong. Dersom det blir suksess og positiv tilbakemelding fra de 20 testnasjonene, kommer FIBA Europe til å vurdere permanent bruk i internasjonale kamper og turneringer. NBBF kommer ikke til å ta endelig stilling til ordningen før FIBAs konklusjon er klar. Dette skjer ventelig i mars neste år.

Spørsmål om saken rettes til NBBFs administrasjon.

 

VIDEO FRA WNBA