FIBA: Nye regelendringer

Generalforsamlingen i FIBA World hadde nylig sitt første møte i 2016, og blant mange viktige saker på agendaen stod forslagene om en rekke regelendringer fra kommende høst. Forslagene fra Technical Commission var klare i januar, og alle disse ble offisielt godkjent på møtet i den sveitsiske byen Mies 11.-12. mars. Endringene blir innført fra 1. september, i praksis etter OL i Brasil som er ferdig 21. august. I Norge innføres endringene som vanlig fra sesongstart 1. august.

ÅRETS APRILSPØK:

Det er FIBA Worlds Technical Commission som er ansvarlig for alle endringer i Offisielle Spilleregler for Basketball, og komiteen har nå brukt et par sesonger på å bearbeide sitt forslag for kommende sesong som ble lagt fram for generalforsamlingen på møtet i House of Basketball i Mies, Sveits, for noen uker siden.

FIBA General Assembly har vedtatt følgende endringer i spillereglene som skal innføres i FIBAs 215 medlemsnasjoner fra 1. september 2016:

  • 3-poengslinjen flyttes 10 cm lenger ut, ny avstand fra kurvens midtpunkt blir 6,85 meter
  • Innføring av "defensive 3-second violation"; teknisk foul på forsvarer som oppholder seg med enn 3 sekunder i feltet uten å spille aktivt forsvar (som i NBA)
  • Endring av spilletid; på seniornivå skal det spilles 4 x 12 minutter - øvrige klasser fortsetter med 4 x 10 minutter
  • En spiller som får sin 2. tekniske foul for "flopping" skal bortvises for resten av kampen (tilsvarende som for 2. usportslige foul)
  • Bruk av kompresjonstøy (arm, lår, legg) og tights etc. blir tillatt uten begrensninger, kravene til samme farge som spilledrakten fjernes fra spillereglene
  • Dommertøy; det innføres korte bukser, disse skal være sorte med tilhørende sorte sokker og dommersko

I tillegg ble det vedtatt noen mindre justeringer av banens oppmerking og bruk av ulike farger rundt banen og i 3-sekundersfeiltet, samt at det stille strengere krav til det videoutstyret som skal kunne benyttes av dommerne (Instant Replay System) til å avgjøre visse situasjoner.

Fullstendig oversikt og ny regeltekst blir publisert før sommerferien. Regelendringene blir, sammen med noen justeringer av dommerteknikken for 3PO, hovedtema på høstens dommersamling i Oslo.

Spørsmål omkring de nye regelendringene kan rettes til NBBFs dommerkomite.