NBA: Shag fikk julebot

Mandag offentliggjorde NBA en større bot til den fallende superstjernen Shaquille O'Neal etter kommentarer om dommerne i lørdagens tap borte for Magic i Orlando. Boston endte med 86-78 i en kamp der O'Neal spilte kun 13 minutter og scoret 2 poeng. Hans kamp-i-kampen mot hjemmelagets Dwight Howard gikk dermed til fordel for Howard som til tross for en teknisk foul og fire vanlig fouls hvertfall var med til slutt. Den store mannen var etter kampen uvanlig kraftig i omtalen av dommernes innsats og spesielt gikk det ut over veteranen Bob Delaney, en dommer som vanligvis er mer i medienes søkelys for sin innsats som politispaner enn for jobben som NBA-dommer.

NBA-dommer Bob DelaneyMed kun 13 spilte minutter i lørdagens kamp mot Miami, og ikke mer enn 2 poeng på kampskjemaet, var det en helsvart dag for O'Neal som på mange måter kan sies å ha en noe dalende kurve i forhold til sine glansdager.

Etter kampen uttalte han uvanlig friskt til media at dommerne var "control freaks" og at publilkum neppe kom for å se nr 26 (Bob Delaney) "spille":

"I guess they came out to see No. 26 today," sa O'Neal og refererte til dommer nr. 26, Bob Delaney. "... He was a great player out there today. They paid all that money to watch No. 26 play. If I was a fan, I would be pissed. You pay all that money for good seats, you have two of the best guys in the NBA sitting on the bench, out of the game. That is what happens when you have control freaks out there."

Mandag kom reaksjonen fra NBAs vice president Stu Jackson som ila O'Neal en bot på solide $35.000,- for disse uttalelsene som dommerne.

Forøvrig har Shaquille O'Neal foulet ut 63 ganger i sin karriere, men aldri med så lite som 13 minutter spilletid. Dwight Howard på sin side ble avblåst for noe så sjelden som 10 sekunder på straffekast og i tillegg en teknisk foul for å diskutere denne avgjørelsen, hans 10. denne sesongen. Video viser at han står utrolig lenge før dommer Delaney blåser i fløyten.

Senere i kampen blir Bostons coach Doc Rivers kastet ut for å ha kranglet med dommerne i etterkant av de han garantert ville at skulle ha vært en "flagrant foul" da Kevin Garnett blir foulet skikkelig stygt (se video) av tyrkeren Hedo Turkoglu. Med andre ord var den en kamp med mye action og temperament i og svært lite julefred i Amway Center i Florida.

Dommer i kampen var Bob Delaney, Matt Boland og Marat Kogut. Video og kampfakta på NBAs resultatsider.

Kilde: ESPN.com og NBA.com