NBA: Ny video med årets fokus

Neste uke starter NBA-sesongen igjen, og medias oppkjøring er for lengst i gang. Men også dommerne er forberedte med samlinger, trening og pre-season-kamper etter sommerferie. NBAs ansvarlige avdeling heter Referee Operations, og de har heller ikke ligget på latsiden etter forrige sesongs avslutning. Nå har de laget en rykende fersk instruksjonsvideo beregnet både på dommere og spiller der de ulike fokumsområdene blir nøye forklart av den tidligere dommeren Joe Borgia, sønn til Sid Borgia som var NBA-dommer på 60-tallet.

Joe BorgiaEtter avsluttet karriere som dommer ble Joe Borgia hentet inn til Referee Operations som ansvarlig for dommerutvikling (Vice president of Referee Operations), avdelingen ledes forøvrig av den tidligere landslagsspilleren Mike Bantom (Executive Vice President) og består i tillegg av den tidligere dommeren og dommerutvikleren Don Vaden (Vice president, Director of Officials).

Gjennom sin mediacentral på nettet, der man forøvrig har tilgang til ALT av statistikk, oversikter, media guide, spilleregler, dommerhåndbok etc. tilgjengelig for ulike media i hele verden, har de nå publisert en meget instruktiv video der årets fokusområdet blir gjennomgått av nettopp Joe Borgia. Med tydelige forklaringer og gode videoeksempler får man godt innblikk i disse fokuspunktene som NBA-dommerne kommer til å være spesielt opptatt av denne sesongen.

Selv om det er mange forskjeller på de internasjonale reglene til FIBA og reglene i NBA er videoen likevel severdig og svært lærerik for dommere i Europa. De fleste kontaktsituasjonene bedømmes omtrent likt og man kan jo gjøre seg noen egne vurderinger basert på FIBAs kriterier når man ser gjennom videoen.

Dersom man i tillegg vil kikke på hva NBA-reglene sier i klartekst ligger det en oppdatert kopi av disse på vår nedlastingsside. I samme seksjon ligger også FIBAs spilleregler og gjeldende tolkninger.

Videoen startes herfra og skal kunne åpnes i fullskjermvisning (starter i nytt vindu, sjekk om din nettleser blokkerer "pop-up" og gjør et unntak):