NBA: Referee Operations

NBA har som kjent store ressurser og bruker også mye penger på utvikling av dommerne sine. De siste årene har deres avdeling Referee Operations fått stadig flere amsatte, og innføringen av det høyteknologiske Replay Center viser at de gjerne tar i bruk ny teknologi for å gjøre dommerne og deres avgjørelser bedre. Men hvem er folkene med de fine stillingsbetegnelsene som driver dette arbeidet videre?

NBAs Referee Operations ledes av den tidligere spilleren Mike Bantom som i tillegg til å ha spilt den kontroversielle OL-finalen i 1972 også har hatt en rekke administrative stillinger i NBA-systemet.

Men det var hans arbeid som leder for ligaens spillerutvikling i 13 år som førte ham videre inn i arbeidet med dommerne, i 2012 ble han ansatt som Executive Vice President, Referee Operations. I denne stillingen har han hovedansvaret for rekruttering, trening og utvikling av alle NBA-dommerne, for tiden 71 dommere som skal dømme denne sesongen.

Til hjelp med utviklingsarbeidet har NBA ansatt Steven Angel i stillingen som Senior Vice President, Referee Operations and Analytics. Han er den eneste av folkene i denne avdelingen som ikke har en bakgrunn som aktiv dommer.

Med erfaring fra store organisasjoner som NFL og NHL jobber Angel med å analysere hva dommerne blåser og ikke blåser, og registrerer det meste i NBAs datasystem som dommerne og de ansvarlige Referee Operations benytter i sitt utviklingsarbeid. Systemet fokuserer på forbedring av dommernes prestasjoner og bedre anvendelser av spillereglene.

Joe Borgia leder NBA Replay CenterSom sjef for NBAs splitter nye Replay Center finner vi den tidligere NBA-dommeren Joe Borgia, sønn av legendariske Sid Borgia som dømte i en 20-års periode fra 1946.

Både Joe og hans far Sid var også ansvarlige for dommerutvikling på slutten av sin aktive karriere, men Joe befinner seg nå midt i det høyteknologiske TV-senteret som produserer reprisebilder til alle hallene og nytt for denne sesongen er at det nomineres dommere som sitter i studio, bedømmer bildene og tar avgjørelser basert på disse.

I stillingen som Senior Vice President, Replay and Referee Operations er han også ansvarlig for å stille i TV-programmet "Making The Call" der seerne får forklart dømming og regelanvendelse. Han er også ansvarlig for å utarbeide instruksjonsvideoer, regeltolkninger, forklaring til pressen og overvåking av dommeropplegget i WNBA.

Bob DelaneyI stillingen som Vice President, Referee Operations finner vi den tidligere dommerprofilen Bob Delaney, mannen som også er kjent som tidligere politimann og forfatter av to bøker om kampen mot organisert kriminalitet.

Delaney, med over 1500 NBA-kamper på sin CV, er nå i sin andre sesong med ansvar for ligaens "Development and Performance". Siden han ga seg som aktiv dommer i 2011 har han jobbet med dommerutvikling for NBA i flere posisjoner, men har nå hovedansvaret for dommernes utvikling og prestasjonsnivå.

Veteranen Don Vaden, Vice President, Director of Officials, har vært med i dette arbeidet i over 10 år og har mange roller i NBAs arbeid med dommerutvikling. Selv dømte han i 15 år og hadde dømt over 900 NBA-kamper da han ga seg i 2002.

Mark Wunderlich var aktiv dommer i perioden 1999-2010 og rakk over 1900 NBA-kamper, inkludert to finaler, før han ga seg. Nå er han tilbake i NBA som medlem av den nyopprettede "Referee Development and Performance" gruppen. Wunderlich er fra i år ansatt som Director, Referee Operations i NBA.

I den samme gruppen har NBA også ansatt Joe Forte, dommeren som er alene om å ha dømt finale i High School State Championship, NCAA Championship, NBA Finale, NBA All Star kamp og en OL-finale. Forte har lang fartstid som dommer i NCAA og dømte i NBA fra 1988 til 2010, det ble nesten 1600 NBA-kamper inkludert 2 finaler og en All Star kamp. Med denne erfaringen håper NBA at han skal kunne bidra i arbeidet med å øke prstasjonsnivået til dagens NBA-dommere. Joe Forte er ansatt som Referee Development Performance Advisor.

I sin 42. sesong som ansatt i NBA starter den tidligere dommeren Bernie Fryer nå i stillingen som Manager, Referee Operations. Fryer har bakgrunn som spiller på Portland Trail Blazers på 70-talet, men begynte å dømme i 1977 som den første ex-spilleren i NBAs historie. Han rakk å dømme over 1800 NBA-kamper. Han har jobbet med dommerutvikling i flere stillinger før dette, men fikk kreft for noen års siden og var borte en periode før han igjen er tilbake i den nye utviklingsgruppen.

Eddie F. RushDirekte fra 28 år som aktiv NBA-dommer kommer Eddie F. Rush til stillingen som Referee Development Performance Advisor. Rush har også vært aktiv FIBA-dommer i 12 år.

I NBA dømte han over 1700 kamper i perioden fra 1987 til 2015, inkludert 13 NBA-finaler, men har også to VM-turneringer og en bronsekamp i OL (Beijing 2008). Med en slik erfaring vil han garantert være til stor nytte i det videre arbeidet med dommerutvikling.

Bennett SalvatoreYtterligere en superveteran er hentet inn til den nye utviklingsgruppen, Bennett Salvatore starter i stillingen som Referee Development Performance Advisor etter 33 sesonger som dommer i NBA.

Over 2000 kamper, inkludert 25 finaler, samt 12 sesonger i High School og CBA før NBA-karrieren, gjør ham til en av de mest rutinerte dommerne i NBAs historie.

NBA har også knyttet til seg George Toliver som Associate Vice President, Referee Development. Toliver har vært sjefen for dommerne i NBAs Development League (D-League) i ni år og arbeidet i Referee Operations siden 2004.

Hans bakgrunn som FIBA-dommer i perioden 1985-2000 skaffet ham god erfaring fra en rekke store mesterskap, og med 15 sesonger i NBA der han dømte over 700 kamper og erfaring fra dømming i Kina, må han også sies å ha god bakgrunn for å jobbe med dommerutvikling.