Blinkskuddet: Det første bilde?

Fra Tore Viks arkiver over den første tiden dukker det opp et utrolig morsomt bilde, kanskje i praksis det første bildet av organisert basketball i Norge?! Bildet er tatt av Tores far Rolf som var tidlig ute med fargefilm, og viser en kamp i Coca Cola Cup på Torstad skole i oktober 1964 mellom OSI og Sarpsborg. Dette var altså 4 år før Norges Basketballforbund ble stiftet, og på et tidspunkt da basketballaktivitetene stort sett ble organisert av unge mormonere i Osloområdet. Ekstra interessant blir det jo fra et dommerperspektiv når dommeren, kledd i blått, er en de som sitter i det første utvalget for basketball, nemlig Aase Lauritzen fra Oslo Lærerskole.

Historikkseksjonen blir stadig bedre oppdatert på hendelser og aktiviteter i den første pionertiden, mye takket være bidrag fra folk som var med på den tiden og som har tatt vare på bilder, notater og avisartikler.

Torstad skole, 1964: Aase Lauritzen dømmer. Foto: Rolf Vik.Tore Vik er en av disse, og som spiller på Eikelis skolelag tidlig på 60-tallet, deltaker i mormonerseriene og senere spiller på Bærum og landslaget, har han tilgang til en viktig del av norsk baskets historie. Han har nå sendt oss en rekke fine gamle bilder fra kamper i 1964 og 1965, et bilde landskamp nr. 2 der Norge tapte mot Danmark i Blindernhallen, samt en NM-finale i Nadderudhallen i 1972 der Stein Evju dømmer.

Bildene er lagt i vårt bildearkiv i albumet "Gamle dager" med forklarende tekst vi har fått fra Vik, og disse gir et godt inntrykk av forholdene på midten av 60-tallet.

Men det mest unike vi foreløpig har fått tak i er to fargebilder fra den første Coca Cola Cup som ble arrangert på Torstad skole i oktober 1964 der en stolt far Rolf Vik har fotografert sin håpefulle sønn Tore med et kamera som var tidlig ute med fargebilder.

En av medlemmene i det første utvalget og deltaker på Norges første dommerkurs, Aase Laurizen fra Oslo Lærerskole, tar her hoppballen i kampen mellom Bærum og Sarpsborg, en kamp som ender 24-10. Spillerne er bl.a. Dag Einar Poulsson (6) og Tore Vik (hopper).

Det andre bildet viser Rasmus Johannessen, av spillerne kalt "Blue Ghost" på grunn av sin blå treningsdress, dømmer en kamp mellom OSI og Bærum. Se begge bilder i full størrelse i bildearkivet.

Kampene ble spilt som enkel serie mellom OSI, Bærum, Asker BC og Sarpsborg. På denne tiden var OSI suverene og vant også denne turneringen med 4 seire, Bærum kom på 2. plass med tap kun for OSI, Asker på 3. plass etter seier mot Sarpsborg og Sarpsborg kom sist etter å ha tapt alle kampene.