FIBA: Oppdaterte tolkninger

Det internasjonale basketballforbundet FIBA la onsdag ut en oppdatert versjon av gjeldende tolkninger på spillereglene. NBBFs dommerkomite har allerede oversatt dokumentet til norsk og gjort det tilgjengelig fra NBBFs websider. Samtidig informerte FIBA om at det er godkjent flere endringer i spillereglene som vil tre i kraft fra neste høst og da kommer det også oppdaterte tolkninger.

Siste gang det kom konkrete endringer i spillereglene var høsten 2014, og siden da har FIBA gitt ut tre oppdateringer av gjeldende tolkninger. Dette er et eget dokument som med konkrete eksempler viser hvordan spillereglene skal benyttes i kamp.

NBBFs dommerkomite har nå oversatt den sist utgaven til norsk og lagt det tilgjengelig på basket.no og her på basketballdommer.com. Endringene fra forrige utgave er merket med gul bakgrunn for å gjøre det enklere å identifisere hva som faktisk er endret.

Versjonen som FIBA har gjort gyldig fra 1. mars 2017 har en rekke nye eksempler, både på 24-sekundersregelen, ulovlig ballberøring og flopping/skuespill m.fl., men det er mest presiseringer og klargjørende tekst.

Det eneste konkrete som er endret ser ut til å være praksis på foul mot skytter i skuddbevegelse som velger å sentre etter å ha blitt foulet. Da er han pr. def. ikke lenger i en skuddbevegelse og det skytes ikke straffekast.

FIBA har også lagt ut informasjon om det videre arbeidet med "Offisielle Spilleregler for Basketball 2017" som vil bli gjort gjeldende i Norge fra 1. august neste sesong:

  • Januar 2017: FIBA Central Board godkjente endringene som blir gyldig til høsten.
  • Mai 2017: FIBA Central Board kan eventuelt godkjenne ytterligere endringer
  • Juni 2017: FIBA Technical Commission møtes, den nye regelboken kommer i elektronisk versjon på FIBA.com og ytterligere utdanningsmateriale som powerpoint-presentasjoner, video etc. blir gjort tilgjengelig sammen med de første tolkningene (i praksis FAQ).
  • August 2017: Tolkninger for de nye spillereglene publiseres på FIBA.com, ytterligere utdanningsmateriale gjøres tilgjengelig.
  • Oktober 2017: Nye regler gjøres gyldig 1. oktober, i praksis etter Eurobasket 2017.

NBBFs dommerkomite kommer til å arbeide med de nye spillereglene så snart de blir gjort tilgjengelig og målet er at ny norsk regelbok skal være klar og trykket i papirutgave innen seriestart. Elektronisk versjon (PDF) blir gjort tilgjengelig for nedlasting så snart dokumentet er ferdig redigert.

Spørsmål omkring de nye tolkningene eller spillereglene generalt, kan rettes til NBBFs dommerkomite.