FIBA: To nye FIBA-dommere

Det internasjonale basketballforbundet FIBA har sendt invitasjon til 96 dommere som får lisens som internasjonale dommere kommende høst. Dommerne får en 2-årig lisens som de må forvalte godt dersom de vil ha den fornyet i 2019. Blant disse er det svært gledelig å kunne lese navnet på to norske dommere som nå reiser til Zagreb for å delta på et tredagers treningsprogram.

FIBA Europe inviterer nærmere 100 europeiske dommere til "FIBA Referee Training Europe", et tredagers treningsprogram med tester og forelesninger som skal gjøre dommerne klare for å dømme på den internasjonale basketballarenaen.

Dette kurset, som holdes på samme sted som forrige ukes kommissærkurs i Zagreb, gjelder kun for nye FIBA-dommere som vil få en s.k. "hvit lisens" for perioden 2017-19.

De nye lisensene er kategorisert i tre "farger":

  • sort lisens: alle internasjonale kamper for juniorer og seniorer
  • grønn lisens (kvinner): alle kamper for senior kvinner, kamper for senior menn på nasjonalt nivå, alle kamper for juniorer, trenings- og vennskapskamper for juniorer og seniorer
  • hvit lisens: alle juniorkamper på regionalt nivå, alle junior- og seniorkamper på nasjonalt nivå, trenings- og vennskapskamper for juniorer og seniorer.

NBBF har ennå ikke mottatt informasjon fra FIBA World om endelig antall dommerlisenser, men nå kalles hvertfall de som skal ha hvit lisens inn til opplæring. Fra Norge gjelder dette følgende to dommere som i mange år har jobbet hardt og målbevisst for å komme gjennom dette nåløyet:

  • Nikola Bejat, Stavanger
  • Sturla B. Sand, Oslo

NBBF har tidligere meldt inn våre tre FIBA-dommere aktuelle for to sorte og en grønn lisens kommende periode. FIBA forbeholder seg retten til selv å vurdere antall og type lisenser, og garanterer ikke at antallet lisenser blir slik som vi søkt om.

For NBBF er det uansett svært gode nyheter at vi nå får to nye internasjonale dommere på sikt kan etablere seg på et internasjonalt nivå, og det vil allerede fra neste sommer bli mulig å dekke NBBFs forpliktelser med antall medfølgende dommere til sommerens ungdomsturneringer. FIBA støtter også en rekke ungdomsturneringer i hele Europa som de ikke arrangerer selv, og de nominerer internasjonale dommere også til disse. Det blir spennende å se hvordan det blir med oppdrag i tiden som kommer.

Vi gratulerer.