Featured

FIBA: Webinar med dommerne

FIBA har invitert dommerne i en rekke mindre land til felles webinar med fokus på dommerteknikk og analyse av kampsituasjoner. Onsdag var nærmere 30 dommere samlet via Zoom og fikk forelesninger fra erfarne instruktører. Webinaret ble innledet av dommersjef Davorin Nakic og inneholdt også en hilsen fra FIBAs ledelse. De kommende ukene blir det ytterligere 2 samlinger der det også blir lagt inn foredrag, videoanalyse og kanskje en regeltest.

NBBF fikk tidligere denne måneden tilbud om egne webinar med utvalgte FIBA-instruktører. Som et ledd i et eget utviklingsprogram for små nasjoner, også kalt "Small Countries Officiating Development Project - SCOD", har FIBA laget et opplegg der noen utvalgte instruktører kjører små videomøter i samarbeid med landenes National Instructor.

SCOD har pågått i flere år og har bl.a. gitt NBBF tilgang til internasjonale instruktører til dommersamlinger og ungdomsmesterskap, og opplegget som nå er tilpasset tiden Europa er inne i med fare for virussmitte er en naturlig og nyttig oppfølging av dette.

Vår dommerinstruktør, og FIBA National Instructor, Kjell Løvold var svært fornøyd med deltakelsen og det faglige innholdet på onsdagens første samling, nærmere 30 dommere deltok via plattformen Zoom.

Webinaret ble forøvrig innledet av FIBAs dommeransvarlige for Europa, Davorin Nakic fra Kroatia, og han hadde også med en hilsen med fra FIBA Executive Director Kamil Novak som var soleklar på at han ønsket spillere, lagledere og dommere tilbake på banene i hele Europa så snart som mulig.

Kristinn ÓskarssonDen faglige delen av programmet ble ledet av FIBA Referee Instructor Kristinn Óskarsson fra Island assistert av den franske FIBA-dommeren Nicolas Maestre. Hovedtemaet på det første webinaret var "Act of Shooting & Landing". Ettersom antall 3-poengsskudd pr. sesong (BLNO menn) har økt med nesten 100% siden sesongen 2011/12, er problematikken rundt kontakt mot skytter, eller kontakt forårsaket av skytter, et tema som har fått økt fokus.

Dommerne fikk mange nyttige tips til metodikk for å oppnå best mulig posisjon og samtidig bedømme de ulike kriteriene for forsvars- og angrepsfoul i slike situasjoner.

Nakic fokuserte innledningsvis på at det er viktig for dommerne å forberede seg selv om de fleste nå er "isolert" og det ikke foregår organisert basketball i de fleste land. Slike faglige samlinger er et bra innspill til dette, og i tillegg har FIBA også utarbeidet flere håndbøker for egentrening både på det mentale og det fysiske.

Dommerkomiteen er takknemlig for at Norge for være med i dette opplegget og vil tilrettelegge for mest mulig dommerutvikling med de midlene som NBBF til enhver tid har til rådighet. Håndbøkene ligger allerede tilgjengelig for registrerte brukere her på nettsiden under "Filer" og i tillegg har alle elitedommerne tilgang til flere hundre regelspørsmål som kan brukes til egentrening mens man venter på hva som skjer med neste sesong.

Neste uke er det nytt webinar og da er temaet "Lead Official & Rotation".