FIFA: Lærer av FIBA

Dommeravdelingen i FIBA Europe har jobbet intensivt i flere år med å få på plass egnet programvare og moderne webløsninger som skal bidra i arbeidet med å utvikle basketballdommerne. Men nå ser det ut som andre sporter også har fått øynene opp for arbeidet til Referee Co-Ordinator Miguel Betancor og hans tekniske stab på Gran Canaria. Nylig holdt FIBA Europe nemlig et dommerseminar for de dommerne som skal dømme i det kommende VM i Sør-Afrika, og da snakker vi om fotballdommere! FIFA har fått øynene opp for dommerarbeidet til FIBA, og samarbeider nå tett i forkant av VM for å klargjøre løsningen som skal gjøre dommerevalueringen bedre og enklere.

FIBA Referee Co-Ordinator Miguel BetancorDen tekniske løsningen som som spanske Miguel Betancor og hans folk i CEAD (Center for Education of Officiating in Sports) på Gran Canaria har utviklet, blir nå også tatt i bruk av FIFAs toppdommere i forkant av det kommende verdensmesterskapet i Sør-Afrika. Norge fikk forøvrig ikke med noen fotballdommer til mesterskapet, men på listen over VM-dommere finner vi bl.a. flere svensker.

I praksis består dette av en serverløsning som gjør at alle kamper i en større turneringer eller mesterskap blir tilgjengelig for alle observatører og dommere, uansett hvor de befinner seg, og ulike typer hendelser blir merket ut av kampens observatører. Mer om dette på FIBAs hjemmeside.

Det vil f.eks. si at dommerne ved flere arenaer (byer) kan evaluere samtlige situasjoner av en kategori samme dag de skjedde i kamp, f.eks. samtlige straffespark hittil i turneringen.

Under seminaret ble det også tatt i bruk ny programvare som "Virtual Training Tool" og "Instant Feedback Tool", og disse vil nå bli benyttet av FIBA Europe i tiden som kommer.

Personlig har jeg alltid ment at fotball  har mye å lære av basketball. Nå har sporten selv skjønt det også!