Featured

FIBA: Richardson tilbake

Etter å ha jobbet som dommerinstruktør for Euroleague siden starten brøt engelskmannen Alan Richardson ut i 2009 og satset fullt på selge sin kompetanse til andre. Men det varte ikke lenge før han ble tatt inn av akkurat det forbundet han selv har dømt for, og som også tidligere har benyttet hans kapasitet på sine kurs for internasjonale dommere. FIBA Europes dommeravdeling har sikret seg Richardson, og har samtidig fått på plass en mann som er dyktig til å forelese på et godt forståelig engelsk. Og Alan har et godt råd til alle dommere uansett nivå og erfarings: Aldri stopp å lære.

I Alan Richardson i aksjonet intervju med Jeff Taylor, nylig publisert på FIBA Europes nettside, forteller Alan Richardson om dommernes utfordringer, hvor viktig det kan være å delta på coach clinic'er for å bedre den taktiske forståelsen og om hva FIBA Europe nå fokuserer mest på i sin dommerutvikling.

For det er spilleforståelse som har størst fokus nå. Bruk av videoinstruksjon og samling av dommere og coacher i felleskap er blant hjelpemidlene som skal forbedre dommerne. Og Richardson skryter også av det undervisningsmaterialet FIBA Europe har laget for å hjelpe dommerne med dette.

Richardsons bakgrunn som dommer og hvordan han senere ble instruktør blir også omtalt. Hans kompetanse som dommerinstuktør har blitt benyttet av de fleste forbund i Europa, inkludert NBBF der han har vært gjesteforeleser på flere dommersamlinger.

Alan RichardsonNylig var han også med i arbeidet i under Albert Schweitzer-turnreingen i Mannheim der over 30 dommeraspiranter ble observert og evaluert av FIBA Europe med tanke på fremtidig karriere som internasjonale dommere. Norske Torkild Rødsand var en av deltakerne som nå venter på beskjed om han har bestått sin eksamen.

Richardson skal også delta på sommerens viktige clinic for instruktører og unge dommere med utviklingspotensiale. Denne holdes hvert år på Gran Canaria, hjemstedet til FIBAs dommersjef Miguel Betancor, og det er også varslet utdeling av nye instruksjonsvideoer og kampsituasjoner som kan brukes på dommersamlinger og kurs.

NBBFs egen dommerinstruktør, Tor Chr. Bakken fra Sandvika, deltar på dette kurset, og vil få med seg det nye materialet hjem til Norge slik at det kan brukes på NBBFs dommersamlng.

Les hele intervjuet med Alan Richardson her.