Åsa og Karolina i ecup-finale

Det tilspisser seg i alle internasjonale sammenhenger nå når februar er på hell, og snart skal det spilles finaler i de internasjonale europacupene som arrangeres av FIBA Europe. I begynnelsen av neste måned er det klart for finalerunden i Eurocup Women, vinneren kåres etter sammenlagt resultat av to finalekamper som spilles borte-hjemme. I disse to finalekampene er det gledelig at våre naboland Sverige og Finland har to dommere og en kommissær blant de åtte nominerte. Som en av dommerne i den første kampen finner vi rutinerte Åsa Johansson fra Sverige, og i returoppgjøret finner vi finske Karolina Andersson.

Åsa JohanssonI FIBAs Eurocup Women spilles finalen over to kamper der sammenlagtresultatet avgjør hvem som vinner. Vinneren er også aktuelt for et s.k. "wildcard" til deltakelse i kommende sesongs Euroleague Women.

Årets to finalelag er Dynamo Moscow fra Russland og Kayseri Kaski Spor fra Tyrkia. Lagene møtes i Moskva 7. mars med returmøte i Tyrkia 14. mars.

FIBA har nominert følgende dommere og kommissærer til disse finalekampene:

  • Kamp 1: Fabiana Nitu (Romania), Åsa Johansson (Sverige) og Maja Vukanivic (Serbia). Kommissær er Krzysztof Koralewski (Polen).
  • Kamp 2: Carole Delaune (Franrike), Ilona Kucerova (Tsjekkia) og Karolina Andersson (Finland). Kommissær er Jan Holmin (Sverige).

Karolina AnderssonNår vi samtidig registrerer at FIBA bevisst, og i stadig økende grad, nominerer kvinnelige crew, er det et klart signal til de kvinnene som satser seriøst gjennom lang tid; de gode kampene og mesterskapsnominasjonene er innenfor rekkevidde.

Både Åsa Johansson og Karolina Andersson viser vei på den internasjonale arenaen, og er en inspirasjon for andre kvinnelige dommere som vil satse på å nå langt som dommere i basketball. Begge har nominasjoner fra FIBAs større mesterskap, og vi har neppe sett dem for siste gang heller.

Til sommeren er det EM for kvinner, det spilles i Frankrike i perioden 15. - 30. juni. Kanskje vi får se noen fra vår kant av Europa blant dommerne da også?