Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /customers/8/3/c/basketballdommer.com/httpd.www/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Euroleague: Nye dommersjefer

Ledelsen i Euroleague har iverksatt store endringer i organiseringen rundt dommernes virksomhet og har i tillegg til nye folk i Referee's Department også startet en "fadder-ordning" ikke ulik den FIBA Europe har benyttet en stund. En gruppe erfarne dommere skal nå være "tutors" for en utvalgt gruppe dommere, og i tillegg jobber 20 observatører med å evaluere de 96 dommerne som dømmer Euroleague og EuroCup.

Clinic

Nylig var 96 dommere, 20 observatører og den nye ledelsen i Euroleague Referee Department på en clinic for å forberede seg på ny sesong i Euroleague og EuroCup (tidligere ULEB Cup). Clinicen var som vanlig intensiv og på høyt faglig nivå, og denne gang var det også gjesteforelesere. Coachen til Siena, Simone Piagiani og den greske toppspilleren Theodoros Papalukas (Olympiakos) bidro med interessante innlegg foran lydhøre deltakere.

Ny ledelse

Rigas og Richarson forrige sesongDen mest markante og omdiskuterte endringen Euroleague har gjort foran denne sesongen har vært å ta inn 4 nye personer i Referee's Department. Ryktene om en intern maktkamp har lenge svirret i kulissene.

Ute av bildet er både Technical Advisor Alan Richardson (England) og Will Jones (Wales), ingen av dem har fornyet sin kontrakt med Euroleague, men avdelingen skal fortsatt ledes av Referee Director Costas Rigas fra Hellas.

Alan Richardson fortsetter som frilanser innen dommerutvikling og forelesninger og er ledig på markedet for interesserte forbund og foreninger gjennom sin webside.

Inn fra siden kommer nå et panel toppdommere som ledet av Rigas skal drive dommerutviklingen i Euroleague videre. Blant navnene er også finske Carl Jungebrand som har dømt over 1000 internasjonale kamper inkludert store mesterskap som EM, VM og OL siden 1986.

Disse fire er:

 • Carl Jungebrand, Finland
 • Romualdas Brazauskas, Litaen
 • Juan Carlos Mitjana, Spania
 • Goran Radonjik, Frankrike

Veiledere for utvalgte dommere

Allerede denne høsten starter arbeidet med å heve nivået i gruppa, og et antall utvalgte dommere skal nå få egne veiledere, s.k. "tutors". Over et antall kamper gjennom sesongen skal det jobbes med disse dommernes individuelle utvikling for å se om det finnes utviklingspotensiale.

Dommerne som skal fungere som veiledere er alle aktive toppdommere med erfaring fra både Euroleague og FIBAs store turneringer de senere årene, og de må sies å sitte på en solid porsjon erfaring som de kan bidra med i dette uviklingsarbeidet:

 • JungebrandCarl JungebrandCarl Jungebrandt, Finland
 • Romualdas Brazauskas, Litauen
 • Lazaros Voreadis, Hellas
 • Gregorz Ziemblicki, Polen
 • Luigi LaMonica, Italia
 • Fabio Faccini, Italia
 • Juan-Carlos Mitjana, Spania
 • Shmuel Bachar, Israel
 • Volodymir Drabykoski, Ukraina

 

Comeback for Klaar

Lars KlaarEt noe overraskende "come-back" finner vi også på listen over Euroleagues observatører, for blant de 20 finner vi også svenske Lars Klaar som nylig ble spurt direkte av Rigas om å bidra med sin faglige tyngde i dette viktige arbeidet.

Klaar, som i tillegg til å dømme i Sverige også rakk å bli Årets dommer i BLNO, trakk seg som kjent som dommer etter forrige sesong og avsluttet sin lange aktive karriere med EM-finalen for kvinner i Latvia i sommer.

Ansvarsområdene til en observatør i Euroleague er bl.a. å gi Euroleague input på ulike tekniske spørsmål, diskutere regelendringer eller komme med forslag om nye endringer, videreutvikle dommerne og deres evner, innsending av evalueringsrapporter på dommerne.

Klaar ser nå fram mot en spennende sesong med det nye opplegget, og gleder seg til å starte på en helt ny oppgave innenfor europeisk basketball. Sikkert er det at hans "klippekort" på Arlanda likevel må fornyes, men nå er det vel viktigere med slips i kofferten enn dommerfløyten.