Euroleague: Rødsand debuterte i Polen

Fredag 6. november blir en merkedag for det norske dommermiljøet. For andre gang i historien har en norsk dommer fått innpass på europeisk toppnivå. Vår internasjonale dommer Torkild Rødsand er nemlig i Polen der han i kveld debuterte i Euroleague med Stelmet BC Zieolona Góra mot greske Panathinaikos i gruppe C. Og det var ikke hvem som helst som var Crew Chief i denne kampen.

Fredag kveld vil nok bli en uforglemmelig dag for Torkild Rødsand, da gikk han nemlig ut på parketten i Centrum Rekreacyjno Sportowe i Zielona Gora sammen med veterandommeren Luigi Lamonica fra Italia, forøvrig Torkilds mentor i Euroleague, og hans rutinerte kollega Carlos Peruga fra Spania for å debutere i Euroleague.

Og på parketten befant ingen ringene enn det gjestende greske topplaget Panathinaikos seg, de møtte Stelmet BC Zielona Góra i gruppe C. Gruppen består ellers av Lokomotiv Kuban Krasnodar (RUS), Pinar Karsiyaka Izmir (TUR), Zalgiris Kaunas (LIT) og FC Barcelona (ESP).

Stelmet BC Zielona Góra vant den polske cupen i 2015, og er tilbake i Euroleague for andre gang på tre sesonger. Men laget har ennå tilgode å komme videre fra Regular Season, og klubbens klare mål i år er å Top 16.

Topplaget Panathinaikos BC har vunnet den greske ligaen et utall ganger, og Euroleague hele 6 ganger siden 1996, men ble i fjor slått ut av Euroleague Playoffs av CSKA Moskva. Uansett er laget en betydelig maktfaktor i europeisk basketball, og det er neppe høye odds på om de kommer til sluttspillet også i år.

Dommere i gårsdagens kamp var altså Luigi Lamonica (ITA), en av de mest rutinerte dommerne i Europa, Carlos Peruga (ESP) og Torkild Rødsand (NOR).

Ikke siden Inge Braathen dømte i Euroleague fra 2001 til 2005 har en norsk dommer nådd opp på dette nivået, og bragden er sannsynligvis enda et hakk høyere nå som evalueringssystemet i Europa, og det generelle nivået på dommerne, har nådd nye høyder de siste 5-8 årene.

Kampen fredag hadde nærmere 3700 tilskuere. Og det ble en jevn affære der dommerne måtte holde godt grep om sakene, hjemmelaget vant til slutt med knappe 71-68. Etter TV-bildene å dømme gjorde Rødsand en god figur i kampen og så absolutt ut til å være på et nivå han trives med. Godt jobbet!

Mer informasjon om kampen på hjemmesiden til Euroleague.