Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /customers/8/3/c/basketballdommer.com/httpd.www/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Idag: Arild Sandven

Arild Sandven fra Sandvika dømte i Hovedseriene noen sesonger midt på 80-tallet, men startet som dommer allerede på slutten av 70-tallet. Senere ble det administrative verv både i Bjørnegård og ikke minst i Sandvika som har hele 19 lag i yngre årsklasser denne sesongen. Han har også giftet seg med en basketballspiller, sammen med tidligere Tromsø- og Ammerudspiller Sigrun Lohne har han tre sønner som alle spiller basketball. Når tiden ikke brukes på sporten vår er det fokus på alle mulig andre sporter også, for Sandven jobber til daglig som sportsjournalist i Aftenposten og har ikke få artikler på samvittigheten gjennom årene.

Basketballdommer Arild SandvenNår dømte du sist basketball på nasjonalt nivå? Hvilken tidsperiode var du aktiv på nasjonalt nivå?

Svar: Kretsserie fra slutten av 1970-tallet og noen sesonger – kanskje to? – med Hovedseriekamper (eller hva det het) på midten av 80-tallet.

Kan du nevne et eller flere høydepunkt(er) eller en god historie i din tid som forbundsdommer/dommer på nasjonalt nivå, enten for deg personlig eller for sporten/dommerne?

Svar: Jeg dømte mye sammen med klassekamerat Terje Ekblad, som husker debutkampen vår: En kamp i klasse ”Småpiker” med Ammerud i Nadderudhallen, antagelig mot Eikeli. Det gikk ikke bedre enn at vi ble rapportert til basketballkretsen av Ammeruds lagleder, Petter Kr. Juul.

Ifølge Ekblad enten fordi vi blåste da en spiller lå skadet, eller mer sannsynlig at vi ikke blåste. Uansett ga kretsen Juul rett i den faglige vurderingen av situasjonen, men skrev likevel at de syntes det var unødvendig å rapportere de unge dommerne etter deres første kamp.

Ekblad og jeg lå også an til å komme i hardt vær da vi ble vervet til å dømme det prestisjetunge toppoppgjøret i junior menn mellom rivalene Sandvika og Bærum. Vi spilte også i Sandvika og var i Combihallen for å se kampen, men dommerne møtte ikke. Bærum var skeptiske, men gikk med på at vi skulle dømme for å få spilt kampen. Det pleide å være kranglete og tøffe kamper, men vi klarte det sannsynligvis ganske bra, for i pausen kom Bærum-spillerne bort til oss og skrøt av dømmingen. De vant vel sikkert også.

Savner du dømmingen eller sporten generelt? Noen dommere du husker spesielt godt?

Svar: Nei, jeg savner vel ikke spesielt dømmingen, men er fortsatt veldig involvert i basket – og syns jeg har et godt forhold til dommerne.

Hva har du drevet med siden du la opp som bsketballdommer?

Svar: Jeg jobber som sportsjournalist i Aftenposten, er gift med basketballspiller Sigrun Lohne (som fortsatt spiller, for Ullerns 1.div.-lag) og har tre sønner som alle spiller basket.

Har du på noe tidspunkt vurdert å begynne å dømme basketball igjen, eller kanskje en annen idrett?

Svar: Nei.

Har du kastet/brent alt dommertøy og fløyter, eller finnes det noe igjen langt der inne i skapet eller på loftet?

Svar: Den gamle grå dommertrøya ligger visst i en bunke i et av skapene våre, men det er lenge siden jeg har sett den.

Har du i ettertid bidratt, eller kommer du til å bidra, med noe annet arbeid innenfor basketballsporten, f.eks. et tillitsverv, trener, etc.?

Svar: Jeg har vært formann i Bjørnegård Basket en del år (tipper ca 1989-90 til 94-95) og var oppmann for laget som etter hvert vant sølv og så to gull i junior-NM og fikk opp fem spillere til BLNO – med Torbjørn Fritzen i spissen.

Nå er jeg styremedlem i Sandvika BBK og en slags leder for de yngre lagene i klubben. Vi har 19 lag i seriespill denne sesongen, og på guttesiden har vi nå 100 spillere i aldersklassene 1994 til 2001.

Har du barn som på noe tidspunkt har begynt med basketball, enten som dommer eller spiller/trener?

Svar: Herman ('95), Ulrik (’97) og Tormod (’99) spiller alle på diverse Sandvika-lag.

Hvor lenge er det siden du så en basketballkamp ”live”? Hvor var dette? Hvilken kamp?

Svar: Jeg ser jo kamper hele tiden.

Kommer du til å se en basketballkamp på nasjonalt eller internasjonalt nivå denne sesongen, eller kanskje neste?

Svar: Ja, og mange blir det sikkert også.

 

Fakta:Arild Sandven
Alder: 52
Antall sesonger: 8-9
Bosted: Slependen
Ev. arbeidsgiver/firma: Aftenposten
Hjemmeside:

http://www.aftenposten.no