Idag: Tom Jørgensen

Tom Jørgensen var aktiv som dommer allerede i 1976, og tok senere forbundsdommerkurs i 1986 og inngikk i mange år i elitedommergruppen som dømte nasjonale serier. Mange vil nok huske hans "hendige handicap" med dårlig hørsel, ikke så dumt i enkelte kamper der tilbakemeldingene haglet fra alle hold. Etter en akillesskade i 1999 ble det bråslutt på basketball for den aktive 52-åringen som etter dette ble fullstendig bitt av sykkelbasillen. Men vi registrerer at selv om han ikke har sett så mange kamper de siste årene, har han ennå ikke ryddet gammelt dommertøy og fløyten ut av kommoden. Til daglig jobber Tom Jørgensen hos Capgemini som systemutvikler på stordataløsninger for bl.a. NAV.

Basketballdommer Tom JørgensenNår dømte du sist basketball på nasjonalt nivå? Hvilken tidsperiode var du aktiv på nasjonalt nivå?

Svar: Jeg var veldig aktiv dommer i perioden 1976-93.  Det var opprinnelig Reidar Skorpen som satte meg til dommeroppgaver som ledd i dugnaden hos Asker Basketball Club. Hadde 10 års erfaring fra dømming i kretsserier før jeg i 1986 tok forbundsdommer-kurset på Rud. I årene 1986-93 dømte jeg mange kamper i de øverste nivåene inkludert sluttspill. Kampene foregikk fortrinnsvis i Østlandsområdet, men jeg dømte også mye i Bergen og litt i Trondheim.

I årene 1990-93 pendlet jeg annenhver uke til Bergen i forbindelse med IT-prosjekt som IBM-ansatt og dømte naturlig nok flere kamper der. Benytter samtidig anledningen til å sende en liten hilsen til Jan Ove Johansen som jeg husker meget godt fra den tiden, som takk for å delta på baskettreninger til klubben hans.

Kan du nevne et eller flere høydepunkt(er) eller en god historie i din tid som forbundsdommer/dommer på nasjonalt nivå, enten for deg personlig eller for sporten/dommerne?

Svar:  Har mange gode minner fra den tiden, også som tilskuer som for eksempel i 1977 da jeg reiste med danskebåt og lokaltog sammen med Are Larsen til Liege i Belgia for å bivåne hele Europamesterskapet for senior der Jugoslavia vant over Sovjetunionen i finalen der tilskuerropet ”Jugoslavia-Slavnic” runget på tribunen for deres favorittspiller Slavnic. Pussig å tenke på det nå.

Savner du dømmingen eller sporten generelt? Noen dommere du husker spesielt godt?

Svar: Savner sporten, spesielt på TV. Dømmingen savner jeg nok ikke lenger da sykkelen har overtatt fløytens plass. Ellers husker jeg ”alle sammen” fra min tid som dommer, både meddommere, coacher og spillere. Og alle har vært kjekke jenter og gutter! Kjeftinga hørte jeg jo ikke...

Hva har du drevet med siden du la opp som basketballdommer?

Svar: Har samme type jobb som jeg alltid har hatt. Siden 1976 har jeg arbeidet som systemutvikler på stormaskin med grunnlagsdata ved hjelp av cobol, DB/2, DL/1, cics og andre verktøy. Har videreutviklet til å bli ekspert på applikasjonsutforming i offentlig, forsikring og bank/finans med provisjonsberegning som spesialitet.  Nå er jeg inne i langvarig kontrakt med NAV for forvaltning av Infotrygd.

Imidlertid er jeg blitt meget aktiv innen en helt annen sport, nemlig sykkel. Det har kanskje sammenheng med at akilles-senen røk i 4.div-kamp mot Ammerud i februar 1999 med Robert Persson (!) som dommer.  Han er for øvrig helt uskyldig i episoden, Ammerudspillerne likeså. Det var bare senen som var blitt gammel og morken….  Iallfall røk den da jeg skulle starte en ”finte” som ikke var spesielt rask. Jeg trodde faktisk først at noen sparket meg ned men det var heldigvis ingen i nærheten. Skaden var nok ikke så ”alvorlig”, tenkte jeg. Men Persson rådet meg til å oppsøke legevakten. Skjønte at det var nødvendig da jeg måtte krype på alle fire ved passering av en liten brøytekant på vei hjem. Gjenopplivingen, eller rettere sagt gjenopptrening, måtte foregå på spinningssykkel.

Siden ble det sykkel til jobben som foregikk på typisk halvhard måte som jo er direkte feiltrening. Etter noen år med dårlige resultater i birkebeinerrittet, tok jeg etter hvert stegene videre oppover ved hjelp av riktigere trening takket være medlemskap i Bærum og Omegn Cykleklubb - BOC. De siste 2-3 årene er jeg blitt en relativ seriøs syklist som deltar i Norgescupen, Norsk Mesterskap og Nordisk Mesterskap for veteraner. Prøver nå å heve nivået mitt ytterligere. Her får jeg bruk for all min nyvunne sykkelkompetanse ervervet gjennom BOC, sms, email og internett. Siden oktober i fjor har jeg hatt systematisk grunntrening for rittsesongen 2010.  Dessuten har jeg i år allerede hatt 2 lange treningsleirer på Mallorca i januar og februar etter nylig inngått samarbeide med Norges beste temposyklist i min klasse. Håper at det skal gi meg ytterligere løft.

Forøvrig har jeg nettopp meldt meg inn i hans eksklusive klubb tilknyttet sin Sykkelexperten AS.  Kroppen min er altså transformert fra lettere korpulent basketdommer til sylkvass syklist og det trives jeg aldeles utmerket med. Særlig når jeg tenker på de belastningsskadene jeg etter hvert slet med i baskettiden som for eksempel isjias, ingen brusk i anklene, senebetennelser o.a. i tillegg til røket akillessene. Men det burde kanskje ikke nevnes da det egner seg bedre som reklame for sykkel istedenfor basketball?  På den annen side egner sykkelbevegelser seg nok litt bedre for gamlinger enn det refleksraske basket gjør. Dessuten er det ingen brå bevegelser på sykkel.

Har du på noe tidspunkt vurdert å begynne å dømme basketball igjen, eller kanskje en annen idrett?

Svar: Nei, men jeg har vært inne i tanken på weekendkurs for å bli sykkeldommer.

Har du kastet/brent alt dommertøy og fløyter, eller finnes det noe igjen langt der inne i skapet eller på loftet?

Svar: Har faktisk fremdeles min siste versjon av dommertrøye, bukse og sokker i skapet mitt. De snart 20 år gamle plaggene har ennå ikke kommet bakerst i skapet, men ligger ganske langt framme slik at jeg ser dem hver dag. Og fløyta ligger ennå i kommoden.

Har du i ettertid bidratt, eller kommer du til å bidra, med noe annet arbeid innenfor basketballsporten, f.eks. et tillitsverv, trener, etc.?

Svar: Var jo trener for småguttlag fra 1993 frem til 2001, men siden har det vært null aktivitet i basket for min del.

Har du barn som på noe tidspunkt har begynt med basketball, enten som dommer eller spiller/trener?

Svar: Jo da, tvillingene Paul og Erik (-86) var med på laget mitt i disse årene men har gitt seg.

Hvor lenge er det siden du så en basketballkamp ”live”? Hvor var dette? Hvilken kamp?

Svar: OJ, det er lenge siden. Husker ikke lenger når det var, men det var en Asker Aliens kamp. Rundt 2001 så jeg en Asker Aliens kamp i Vollenhallen og en annen Asker-kamp i Rykkinnhallen. Hilste faktisk på noen av mine gamle lagkamerater fra Askertiden, som for eksempel brødrene Jan og Dag Stien. All min ledige fritid går nå til sykkel og restitusjon som kanskje er enda viktigere når man er kommet opp til ett visst nivå.

Kommer du til å se en basketballkamp på nasjonalt eller internasjonalt nivå denne sesongen, eller kanskje neste?

Svar: Har ofte tenkt å se kamper, men måtte slå det fra meg pga tidsklemma. Iallfall følger jeg litt med i avisene og internett. Blir nok ikke tid til tilskuer-aktivitet i år heller. I tillegg til hele 3 treningsleir i Mallorca hittil i år, planlegger jeg ytterligere en tur rett etter Norgesmesterskapet i Levanger ved St.Hans til Bergamo for å sykle 8 dager i italienske, sveitsiske og østerriske Alpene. I august blir det igjen mange ritt med bl.a. Nordisk Mesterskap i Stange.

 

Fakta:


Tom Jørgensen

Alder: 52
Antall sesonger: 8
Bosted: Rykkinn
Ev. arbeidsgiver/firma: Capgemini
Hjemmeside:

http://www.capgemini.no