Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /customers/8/3/c/basketballdommer.com/httpd.www/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Idag: Erik Skarrud

Erik Skarrud dømte et massivt antall kamper i nasjonale serier den første halvdelen av 90-tallet, og sammen med flere norske dommere deltok han også som dommer i flere store turneringer i Sverige på den tiden. Blid og hyggelig som han alltid var satte Skarrud sitt positive preg på miljøet blant dommerne i en tid preget av ny giv innen dommerutvikling. Etter at fløyten ble lagt bort ble det lite basketball, faktisk kun litt gjesteopptreden med mikrofon under kampene til de lokale "tornadoene". For Skarrud bosatte seg nemlig i Trondheim der han stiftet familie, og de siste 15 årene har han hatt arbeidsplassen sin i NRK. Til daglig er han nyhetssjef i Trøndelag og redaksjonssjef.

Basketballdommer Erik SkarrudHvilken tidsperiode var du aktiv på nasjonalt nivå i Norge?

Svar: Husker sannelig ikke helt hvilken sesong jeg sluttet men lurer på om det var vinteren 95/96. Kanskje arkivene er lett tilgjengelig for slike fakta? Dømte mest på østlandet fordi jeg var bosatt der den aktuelle perioden, men var en god del i Trondheim, Tromsø, Harstad, Stavanger og Kristiansand, og også noe i Bergen.

Kan du nevne noen høydepunkter?

Svar: Husker svært godt min aller første eliteseriekamp. Det var i Trondheim, der Sverresborg regjerte i sine glansdager. Undertegnede kom sterkt i fokus etter å ha utvist hjemmelagets amerikaner. Han var hissig gjennom hele kampen og forsvant i garderoben etter å ha vist fingeren til undertegnede og ropt "F… you". Det var litt av en ilddåp.

Tiden jeg kom inn i elitedommermiljøet var en svært spennende tid. Måten dommergjerningen ble profesjonalisert på gjennom 90-tallet var utrolig artig å være med på. Dommersamlinger , samhold og fokus på ensrettet opptreden og lik tolkning av regler og spill gjorde at dommerstanden i mine øyne tok et viktig skritt i utviklingen av bedre dommere.

Av spesielle minner kan jeg nevne en kamp i Kongsberg, der BK sitt herrelag måtte gjennom tre ekstraomganger før avgjørelsen falt. En meget fartsfylt kamp (vanlig med BK på den tiden) og med en 1.divisjonskamp damer i beina før herrekampen, gjorde at det var noen særdeles trøtte og stive dommerbein i bilen hjem etter kampene. En av de morsomste og trolig den mest slitsomme kampen jeg noen gang dømte.

Et annet høydepunkt var muligheten for å få dømme eliteturnering i Sverige. Gode tilbakemeldinger der gjorde mye med selvtilliten for en ung dommer med ambisjoner. Her er også et morsomt minne, bokstavelig talt. En hissig svensk coach var ikke nødvendigvis enig i alt dommerne foretok seg. Etter en liten stund mente undertegnede at det var på tide med en advarsel og sa til coachen at han måtte ta det rolig, ellers… Den gode lagleder var ikke mest opptatt av språknyanser på det tidspunkt og ropte tilbake; ROLIG??? Jag vil vel for f… inte vara rolig!!!! Etter et intensivt norskkurs oppfattet han misforståelsen og vi brast begge ut i latter. Mannen var svært medgjørlig resten av kampene..

Savner du dømmingen eller sporten generelt? Noen dommere du husker spesielt godt?

Svar: Jeg savner miljøet mer enn selve dømmingen. Det var et utrolig godt samhold i dommergruppen og miksen av veteraner og unge dommere gjorde dette til et morsomt og sosialt miljø.

Hva har du drevet med siden du la opp som basketballdommer?

Svar: Er gift og har tre barn. Med tre barn i alderen 3 til 8 år er det ikke så mye tid til hobby og idrett. Interessen for friluftsliv er stadig sterkere og det kombineres fint med småbarnslivet. Har unger som driver med fotball og håndball, men basketballen har foreløpig ikke tatt dem.

Er sjef for riksnyhetsavdelingen i NRKs distriktsdivisjon og har ansvaret for programmene Her&Nå, P3Nyheter, NRK Trafikk og Rett på. Jeg har jobbet som nyhetsjournalist i NRK i Trondheim i snart 15 år, den siste halvparten av dette som nyhetssjef i Trøndelag og redaksjonssjef.

Har du på noe tidspunkt vurdert å begynne å dømme basketball igjen, eller kanskje en annen idrett?

Svar: Etter at fløyta ble lagt på hylla har jeg ikke hatt noen planer om å gjenoppta gjerningen, hverken inne basket eller annen idrett.

Har du kastet/brent alt dommertøy og fløyter, eller finnes det noe igjen langt der inne i skapet eller på loftet?

Svar: Er redd både bukser, trøyer og glinsende blå dommerjakke forsvant i et flyttelass en gang på slutten av 90-tallet...

Har du i ettertid bidratt, eller kommer du til å bidra, med noe annet arbeid innenfor basketballsporten, f.eks. et tillitsverv, trener, etc.?

Svar: Drev en periode som speaker for Bakklandet Basket etter endt dommerkarriere. Basketball har dessverre ikke den statusen og oppslutningen i stiftsstaden den en gang hadde..

Hvor lenge er det siden du så en basketballkamp ”live”? Hvor var dette? Hvilken kamp?

Svar: Det er mange år siden. Tror siste gang var i Husebyhallen med Tornadoes en gang etter årtusenskiftet.

Kommer du til å se en basketballkamp på nasjonalt eller internasjonalt nivå denne sesongen, eller kanskje neste?

Svar: Hvis det lar seg kombinere med jobb- eller fritidsreise til et sted med elitebasket er det slett ikke utenkelig. Lysten er stadig større til å følge litt med igjen.

 

Fakta:


Erik Skarrud

Alder: 43
Antall sesonger: 7
Bosted: Trondheim
Ev. arbeidsgiver/firma:

NRK

Hjemmeside:

http://www.nrk.no