Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /customers/8/3/c/basketballdommer.com/httpd.www/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Idag: Espen Semmerud

Espen Semmerud tok forbundsdommerkurs i 1992 og dømte i de nasjonale seriene fra begynnelsen på 90-tallet og fram til 1996. I en periode var han også president i dommerunionen NBU, men da han flyttet til Trondheim noen år ble det slutt på all basketball for dommeren som startet med basketball i den tradisjonsrike klubben Ullern. Senere har det blitt mest bedriftsidrett og ikke minst golf på Semmerud som fortsatt snart begynner i ny jobb etter over 20 år i American Express Business Travel i Oslo. I november begynner han i ny jobb i flyselskapet Finnair.

Basketballdommer Espen SemmerudHvilken tidsperiode var du aktiv på nasjonalt nivå i Norge?

Svar: Mener siste kampen var i 1995 el 1996, flyttet til Trondheim høsten 1996 og har ikke dømt siden da. Mener å huske at jeg ble forbundsdommer rundt 1989/90.  Jeg dømte i toppserien, flest av kampene i kvinneserien, men også noen i herreserien samt masse nasjonale 2. divisjonskamper.

Dømte stort sett i alle byer fra Kristiansand-Tromsø, men primært i østlandsområdet. Favorittstedene å dømme var Harstad og Tromsø, dette da begge disse lagene hadde fantastisk stemning i hallen og rammer rundt kampene.

Kan du nevne noen høydepunkter?

Svar: Det var jo så mange gode minner, men semifinale kvinner i NM mellom BV og Tromsø i gamle Rykkinn Hallen var vel et høydepunkt. Jeg dømte kampen alene da 2. dommer ikke kom (kampen måtte spilles om senere), jeg mener ennå den dag i dag at dette var nok en av mine beste kamper som dommer.

I 1990 dømte jeg en turnering i Øst Berlin med Juniorlag fra store deler av Europa og husker godt kampen mellom et lag fra tidligere Øst Tyskland mot tidligere Vest Tyskland. Det var noen hundre tilskuere tilstede og kampen endte med 1 poeng seier til laget fra Vest etter at jeg ikke godkjente en 2 poenger (etter at tiden var ute, mente jeg) for laget fra Øst. 50-60 tilskuere stormet banen og jeg ble guidet inn i garderoben av vaktene i hallen, det var både en skremmende men også en utrolig opplevelse som sitter den dag i dag.

Savner du dømmingen eller sporten generelt? Noen dommere du husker spesielt godt?

Svar: Nei.

Hva har du drevet med siden du la opp som basketballdommer?

Svar: Jeg jobber fortsatt i samme bedrift (American Express Business Travel) som jeg gjorde mens jeg dømte. Har jobbet der siden 1991. Etter at fløyta ble lagt på hylla, så har de sportslige aktiviteter dreid seg rundt bedriftsidretten gjennom jobb. Vi har et stort aktivitetstilbud på jobb innen diverse idretter og jeg har holdt meg aktiv innen Bowling. Mix Volleyball og de siste årene Golf. Golf er fritids aktivitet #1 og jeg er blitt helt hektet. Kun spilt i 5 år, men stortrives når jeg er ved et golfanlegg.

Har du på noe tidspunkt vurdert å begynne å dømme basketball igjen, eller kanskje en annen idrett?

Svar: Var inne på tanken etter at jeg kom tilbake til Oslo i 2000 om jeg skulle vaske fløytene og kanskje melde meg inn i en klubb for å dømme på lavere nivå, men det ble med tanken.

Har du kastet/brent alt dommertøy og fløyter, eller finnes det noe igjen langt der inne i skapet eller på loftet?

Svar: Jo da, her tar vi vare på det meste. Alle dommerfløytene ligger på hylla sammen med noen av de medaljer, pokaler og annet som det har blitt gjennom mange år med idrett. Tror jeg også har både dommertrøyen og jakken fra den siste sesongen jeg dømte.

Har du i ettertid bidratt, eller kommer du til å bidra, med noe annet arbeid innenfor basketballsporten, f.eks. et tillitsverv, trener, etc.?

Svar: Ikke etter at jeg ”la opp”, har kun fulgt med basket via den lille media dekning som gis i Norge.

Hvor lenge er det siden du så en basketballkamp ”live”? Hvor var dette? Hvilken kamp?

Svar: Mener å huske at jeg så en kamp i Trondheim i 1997 mens jeg bodde der, har ikke vært og sett en kamp siden det.

Kommer du til å se en basketballkamp på nasjonalt eller internasjonalt nivå denne sesongen, eller kanskje neste?

Svar: Hadde planer om å se en kamp forrige sesong, helst med Ullern (klubben der jeg begynte med basket), men rakk ikke dette. Da må det bli et mål for 2010/2011 sesongen.

 

Fakta:


Espen Semmerrud

Alder: 40
Antall sesonger: 5-6
Bosted: Tranby, Lier
Ev. arbeidsgiver/firma:

American Express Business Travel AS

Hjemmeside:

http://www.americanexpress.no/travel