Idag: Joacim Holter

Joacim Holter fra Bergen tok forbundsdommerkurs i 1997 og fikk historiens underligste debut i hovedserien da han i 2000 måtte hoppe inn i en kamp med 8:33 igjen da en av dommerne ble skadet. Siden ble det mange kamper i alle de nasjonale seriene, og da han ga seg i 2008 var Holter en av NBBFs høyt ansette forbundsdommere. Men en karrriere som advokat krever sin mann, i dette tilfelle faktisk en dommer, og med både egen advokatpraksis, giftemål og tvillinger på hjemmefronten måtte fløyten vike. Som så mange andre x-dommere har han fortsatt alt dommertøyet hengende, men ser ikke for seg et umiddelbart come-back. Til daglig finner vi Joacim i egen advokatpraksis i firmaet Advokat Holter i Bergen.

Basketballdommer Joacim HolterNår dømte du sist på nasjonalt nivå i Norge?

Svar: Siste kampen var høsten 2008 – mener det var i Tromsø. Dømte aktivt på nasjonalt nivå fra 1997 til 2008, fikk med meg 8 minutter og 33 sekunder av Hovedseriekampen mellom Ulriken og Asker i sesongen 1999/2000 og har senere dømt BLNO, EK og 1M frem til 2008.

Jeg dømte kamper i Bergen, Stavanger, Kristiansand, Kongsberg, Bærum, Oslo, Ulsteinvik, Trondheim, Narvik, Harstad og Tromsø.

Ellers ble det noe turneringsdømming i Sverige, privatlandskamper som medfølgende dommer i Luxembourg og noen kamper i den baltiske kvinneligaen når det var turneringshelg i Bergen

Kan du nevne noen høydepunkter?

Svar: Mange høydepunkter. Den artigste episoden var i 2000 i nevnte Hovedseriekamp mellom Ulriken og Asker. Jeg var tilskuer inntil Jan Korshavn pådro seg en strekk og måtte avbryte når det gjensto 8,33 av kampen. Tribunene var fulle (tror det var oppunder 3000) og kampen ble tv-sendt som opptak. Det viste seg etter en liten stund at jeg var den minst ferske dommeren tilstede, hvorpå det bar i garderoben. Jan kledde av seg og jeg kledde på meg. Den gang var det to-dommersystem, slik at Jan hadde løpt og tøyet var fuktig, men dommertøyet og skoene passet noenlunde.

Jeg rakk ikke å bli nervøs verken med tanke på tilskuere, det faktum at jeg fikk på meg en TV2 mikrofon eller at herrene Swan og Stoller vandret på sidelinjen. Jeg husker imidlertid veldig godt min første ”avgjørelse”: En Ulrikenspiller tok retur og tråkket på endelinjen. Dette var godt synlig for meg og for Stoller, men jeg fant tydeligvis ingen grunn til å blåse! Jeg tittet opp og møtte Stollers lunefulle øyne, han trakk pusten før han tydeligvis bestemte seg for å la meg slippe unna. Jeg tror at jeg etter forholdene kom meg inn i kampen etter dette og er glad for at Stoller viste storsinn. Takk Bård!

Husker også en episode i Narvik hvor jeg skulle dømme 1M mellom Narvik og Stavanger sammen med Øyvind Persson. Etter lang flytur, lang biltur og oppvarming blåste jeg som førstedommer 1 minutt. I det samme øyeblikk klare en Stavangerspiller å dunke i stykker kurvopphenget under oppvarming. Det fantes ikke alternative kurver eller haller, vi forsøkte sågar å få tak på en sveiser (ikke lett i Narvik på en lørdag). Etter å ha drøftet med Persson og lagene besluttet vi å spille kampen, dog med et absolutt og krystallklart forbud mot å tenke på å berøre kurv/plate.

Trekker også frem privatlandskamp mellom Sveits og Portugal i Luxembourg. Jeg var på baseline når ballen gikk ut og jeg valgte å holde blikket mot spillerne for å opprettholde kontrollen. Det jeg ikke var forberedt på var at bak meg satt det to portugisiske journalister som sannsynligvis ikke var fornøyd med min innsats. Da jeg snudde meg for å hente ballen var den ”vekk”, det vil si at den var plassert av de nevnte herrer i ballstativ sammen med 15 andre baller – og jeg hadde ikke merket ballen før start. Det ble jeg veldig påpasselig med etter den episoden.

Det var også noen episoder på kveldstid som jeg husker, men som jeg ikke nevner mye av. Stikkord som Lunde, brannslange og Per Brunæs hotellrom i Harstad kan nevnes. Jeg husker også godt når Lind og jeg var på camp i England og først oppdaget konsekvenstenkning på morgenkvisten.

Savner du dømmingen eller sporten generelt? Noen dommere, coacher eller spillere du husker spesielt godt?

Svar: Ja, jeg savner dømming, meddommere, dommermiljøet og sporten.

Hva har du drevet med siden du la opp som basketballdommer?

Svar: Etter at jeg la opp har jeg prioritert familien og jobb. Har nå i langt større grad anledning til å følge opp familielivet som i helgene omfatter lokale friluftsaktiviteter og turer til Geilo så ofte som mulig (sommer som vinter). Har to småpiker på 5 år som etter hvert briljerer både i langrennsløypen og slalombakken. Har så vidt begynt å jakte, det har gitt mersmak.

Har du på noe tidspunkt vurdert å begynne å dømme basketball igjen, eller kanskje en annen idrett?

Svar: Jeg tenker innimellom på at et hadde vært gøy å dømme igjen, men jeg innser at tiden ikke strekker til. Ut over å rive og slite meg i håret på Brann stadion tenker jeg ikke på andre idretter.

Har du kastet/brent alt dommertøy og fløyter, eller finnes det noe igjen langt der inne i skapet eller på loftet?

Svar: Det eneste jeg har kastet er Ulvangsokkene som NBU med Frank Sanden i spissen leverte ut en gang tidlig på 2000-tallet. De var godt slitt. Ellers er dommertøyet intakt og møysommelig pakket ned.

Har du på noe tidspunkt bidratt, eller kommer du til å bidra, med noe annet arbeid innenfor basketballsporten?

Svar: Jeg var i sin tid leder av minikomiteen i Hordaland baskeballkrets og senere styremedlem og nestleder både i Hordaland og i NBBF. I tillegg var jeg NBBFs oppnevnte styremedlem i BLNO en periode.

Mulig det har vært noen flere verv, uten at jeg husker det nå. I tillegg var jeg trener i Gimle i en årrekke og en periode assistenttrener for juniordamelandslaget.

Jeg ser ikke for meg at jeg i nærmeste fremtid vil ha anledning eller ønske om å bidra, men kanskje en gang.

Har du barn som på noe tidspunkt har begynt med basketball, enten som dommer eller spiller/trener?

Svar: Enn så lenge har ikke mine barn prøvd seg, og jeg har egentlig bestemt meg for at de skal få velge selv. Kan hende jeg tar dem med til en kurv for å gi de en smak av basketballen.

Hvor lenge er det siden du så en basketballkamp ”live”? Hvor var dette? Hvilken kamp?

Svar: Det er litt flaut å innrømme at jeg ikke husker siste kamp jeg var på. Antar at det var en sluttspillkamp i Bergen hvor jeg var kommisær, sannsynligvis våren 2009.

Kommer du til å se en basketballkamp på nasjonalt eller internasjonalt nivå denne sesongen, eller kanskje neste?

Svar: Ingen konkrete planer, men i anstendighetens navn burde jeg få meg meg noen kamper innimellom. Jeg registrerte at min gamle trenerkollega Jan Erik Price er tilbake i manesjen og jeg fikk da lyst til å se en kamp med Gimles damer.

 

Fakta:


Joacim Holter

Alder: 34
Antall sesonger: 11
Bosted: Bergen
Ev. arbeidsgiver/firma:

Advokatfirmaet Holter

Hjemmeside:

http://www.advokatholter.no