Idag: Jan Ove Johansen

Jan Ove Johansen tok forbundsdommerkurs i 1986 og var i en årrekke blant NBBFs mest rutinerte dommere. I 2007 fikk han NBBFs høyeste utmerkelse for dommere; Gullfløyten for 25 år virksomhet som basketballdommer, noe kun 16 dommere har fått. Med mange gode minner fra BLNOs storhetstid og sluttspilloppdrag med tusenvis av tilskuere på tribunen, har Johansen opplevd mer enn mange av dagens dommer noengang vil oppleve. Heller ikke Jan Ove Johansen har kastet alt det gamle dommerutstyret, men det må vel være mest av nostalgiske årsaker ettersom noe comeback ser uaktuelt ut ifølge ham selv. Til daglig er sympatiske Jan Ove Johansen rektor på Skjold skole i Bergen kommune.

Basketballdommer Jan Ove JohansenNår dømte du sist på nasjonalt nivå i Norge?

Svar: Min siste kamp på nasjonalt nivå var for to år siden. Jeg startet opp på dette nivået før jeg tok forbundsdommerkurs. I hovedsak har jeg dømt i Bergen, i storhetstiden var vi stort sett to dommer som tok alle kampene der. Så da det var tre herrelag og to damelag i seriespill ble det fort mye kamper i helgene. Endringen til dagens situasjon er stor, og fører nok også til en forbedret kvalitet på dommerne.

Kan du nevne et eller flere høydepunkt(er) i din tid som forbundsdommer/dommer på nasjonalt nivå?

Svar: Mitt høydepunkt er nok uten tvil en 5. finale i BLNO i Haukelandshallen, sammen med Kjell Løvold, med ca 4000 mennesker på tribunene. Stor stemning og mye liv, Ulriken med David Swan i spissen vant tilslutt kampen. Det ble noe kaotisk når alle skulle inn på banene rett etter kampslutt. Vi dommerne fant fort frem til garderoben, selv om stemningen i hallen var meget god

Savner du dømmingen eller sporten generelt? Noen dommere, coacher eller spillere du husker spesielt godt?

Svar: Jeg savner ikke selve dømmingen. Har nok gjenomgått en lang prosess før det endelige punktum nå er satt. Men det er menneskene som en har blitt kjent med som en savner og også delvis mister kontakten med. Det er mange engasjerte dyktige personer som har betydd mye. Det å treffe noen av mine meddommere igjen i andre sammenhenger er alltid kjekt - og det er alltid mye å snakke om.

Det har vært så mange dyktige spillere og trener i aksjon i den tidsperioden jeg har fått være en del av, slik at det er vanskelig å trekke frem noen, men som spiller er vel Haakon Austefjord en jeg husker godt.

Hva har du drevet med siden du la opp som basketballdommer?

Svar: Det er fremdeles basketball som er på agendaen. Først og fremst som trener for Hop gutter 93 gjennom flere år, dernest som spiller i 3. divisjon for Landås basketball klubb.
Engasjementet i Hop kommer av at jeg har en sønn som spiller på laget, slik at sporten forsetter i familien. Ellers har min datter også vært innom Hop for flere år siden, og ettersom min bedre halvdel også er engasjert noe innenfor 93-laget er hele familien deltagende i samme hobby. Men vi ser at det etter 10 år med samme trener er på tide med et bytte for laget - så om det er frivillige er de velkommen.

Har du på noe tidspunkt vurdert å begynne å dømme basketball igjen, eller kanskje en annen idrett?

Svar: Definitivt ikke  - men jeg dømmer nok de fleste kampene fra sidelinjen allikevel.

Har du kastet/brent alt dommertøy og fløyter, eller finnes det noe igjen langt der inne i skapet eller på loftet?

Svar: Det er lagret utgaver av de forskjelligste antrekk, alt fra blå glinsende jakke ( som stadig seirer i bad taste party) til metallfløyter og ullvang sokker. Mye gode minner i disse plaggene.

Har du på noe tidspunkt bidratt, eller kommer du til å bidra, med noe annet arbeid innenfor basketballsporten?

Svar: Jeg har hatt enklere verv i kretsen tidligere, men jeg anser meg ferdig med denne type arbeid. Men det å trene lag å få til den utviklingen innenfor ferdigheter i samspillet med barn og unge er en prosess som gir meg svært mye. Så når jeg avslutter med det laget som er i fokus nå - kan det hende jeg kommer igjen i andre lag.

Hvor lenge er det siden du så en basketballkamp ”live”? Hvor var dette? Hvilken kamp?

Svar: Det blir mye kamper. I og med at 93-laget spiller i tre ulike serier tar det mye tid. Det har derfor ikke blitt prioritert å se BLNO-kamper ennå i år. Når sluttspillet begynner er det vel noe mer aktuelt. Den siste kampen jeg så var to perioder mellom Gimle og Tromsø i fjor. Det er vel andre aktiviteter som frister mer enn å gå på en kamp der en ikke er involvert. Trim og trening, familie og felles hobbyer er viktige biter i det gode liv.

Kommer du til å se en basketballkamp på nasjonalt eller internasjonalt nivå denne sesongen, eller kanskje neste?

Svar: Kanskje...

 

Fakta:


Jan Ove Johansen

Alder: 44
Antall sesonger: 26
Bosted: Bergen
Ev. arbeidsgiver/firma:

Bergen Kommune

Hjemmeside:

http://www.bergenskolen.no/skjold