Featured

Idag: Reidar Skorpen

Reidar Skorpen er kanskje mest kjent som spiller på Askers herrelag for en del år siden, og ikke minst som mangeårig ildsjel i Asker BC. Men allerede tidlig på 70-tallet dømte han basketball på nasjonalt nivå, som så mange andre i tillegg til selv å spille på grunn av dommermangel. Han  har også fått med seg 30 kamper som spiller for det norske herrelandslaget. Skorpen har senere vært trener for yngre lag i Asker, og mange kjenner ham sikkert godt fra basketskoler og turneringer der. I fjor begynte han å dømme igjen etter 16 års pause, men nå kun på kretsnivå der han nylig dømte sammen med sin datter. Til daglig jobber Reidar Skorpen som salgssjef i SeeYou.

Basketballdommer Reidar SkorpenNår dømte du sist basketball på nasjonalt nivå? Hvilken tidsperiode var du aktiv på nasjonalt nivå?

Svar: Jeg har ikke dømt på nasjonalt nivå siden midt på eller tidlig på 80 tallet – vanskelig å huske, men dette finnes sikkert i arkivene. Begynte hvertfall som dommer tidlig på 70-tallet, men egen spilling tok etter hvert all tid og fokus.

Kan du nevne et eller flere høydepunkt(er) eller en god historie i din tid som forbundsdommer/dommer på nasjonalt nivå, enten for deg personlig eller for sporten/dommerne?

Svar:  Jeg har vel aldri hatt dømming som noe jeg satset på, men med stort hjerte og engasjement har jeg alltid villet delta og bidra. Den gang jeg dømte i hovedserien var det få dommere. Noe av det jeg husker veldig godt var på begynnelsen av 80 tallet, før jeg hadde blitt kretsdommer, at jg ofte bare møtte i opp i gamle Bondihallen og måtte dømme kamper gjennom en hel dag for den gang skjedde det ofte at dommeren ikke møtte opp.

Videre husker jeg veldig godt når vi arrangerte åpningsturneringer med mange av topplagene fra Norge, samt mange utenlandske lag. Der gikk dagen med til egne kamper, dømming direkte etter egen kamp og så spilling igjen – skjønner ikke helt hvordan jeg orket det når jeg i dag ser hvor sliten jeg er etter å ha dømt 3 kretskamper. Engasjementet var stort.

Savner du dømmingen eller sporten generelt?

Svar: Egentlig ikke, men som spiller fikk du etter hvert et nært forhold til mange av dommerne og mange av personene er det alltid hyggelig å møte igjen. Den gang var basketfamilien mye mindre, alle ”brant” mer for sporten og svært mange var både spiller, dommer, lagleder, medlem av utvalg i forbund eller krets eller egen klubb. Alle møtte hverandre på svært mange arenaer.

Hva har du drevet med siden du la opp som basketballdommer?

Svar: Det var spillingen som etter hvert tok all min tid og gjorde at jeg trappet ned på dømmingen. Deretter kom egne barn som jeg har trent helt frem til våren 2009 med en finale der vi tok hele laget til USA på rundtur og spilte kamper mot highschool lag.

Hva driver du med for tiden?

Svar: Jobber i dag som salgssjef i SeeYou – sjekk selv hva vi gjør på internett – og er engasjert på prosjektbasis i Asker BC. Det blir en trenerpause i år, men det blir helt sikkert et nytt lag en eller annen gang. Har alltid trivdes best med å trene yngre, og det å starte et helt nytt lag og bygge det opp har gitt mye. Det blir vel det igjen. Ellers trener jeg mye, det går i løping og mye langrenn på vinteren. Det finnes faktisk mange gode utfordringer utenom basketbanen som mange kan klare – om de selv vil.

Har du på noe tidspunkt vurdert å begynne å dømme basketball igjen, eller kanskje en annen idrett?

Svar: Begynte å dømme litt igjen i fjorårssesongen, og det som skulle bli kun en hjelpende hånd og et ønske om å prøve litt dømming igjen, endte med dømming av over 70 kamper. Nå er ny sesong i gang, og det har så langt blitt langt flere kamper enn planlagt. Dette gjør jeg for å hjelpe til, holde meg i form med å løpe litt på en basketbane og jeg synes det til tider er artig. Det er allikevel en ting som ikke har forandret seg  - som dommer er du ikke alltid like populær.

Har du kastet/brent alt dommertøy og fløyter, eller finnes det noe igjen langt der inne i skapet eller på loftet?

Svar: Her har jeg lite.

Har du i ettertid bidratt, eller kommer du til å bidra, med noe annet arbeid innenfor basketballsporten, f.eks. et tillitsverv, trener, etc.?

Svar: Som sagt trener og hjelper til i Asker. Prøvde å starte en ny ungdomsturnering for 2 år siden – Asker Cup – som begynte bra, men som i år måtte avlyses grunnet dårlig påmelding. Her er lite forandret – klubber og lag er utrolig dårlig organisert og er altfor mye basert på foreldredrift av foreldre som gjør sitt beste, men som ikke alltid har god nok oppbacking fra egen klubb.

Har du barn som på noe tidspunkt har begynt med basketball, enten som dommer eller spiller/trener?

Svar: Jeg dømte faktisk for første gang med min 15 år gamle datter i går og håper hun kan dømme litt fremover. Hun tok entusiastisk aspirantdommerkurs i fjor, men etter kun 1 gang på parketten hadde hun fått så mye kjeft at hun ikke torde mer. Det måtte derfor mye overtaling til for å få henne med i går så vi får se om hun tør mer fremover. Ellers spiller begge døtrene og eldstemann er i år å på highschool i USA og stortrives så langt. Det blir nok fortsatt mye basketball i familien fremover.

Hvor lenge er det siden du så en basketballkamp ”live”? Hvor var dette? Hvilken kamp?

Svar: Jeg er jevnlig på Alienskamper og følger med. Noen av oss gamle er fortsatt ihuga NBA fans, og er omtrent daglig inn på nba.com for å bli oppdatert.

Kommer du til å se en basketballkamp på nasjonalt eller internasjonalt nivå denne sesongen, eller kanskje neste?

Svar: Kommer helt sikkert til å se flere kamper. Hvor mange blir avhengig av hvor godt Asker gjør det. Med jevnlige USA turer, så får man der alltid med seg både college og proffkamper – enten live eller på TV.

 

Fakta:


Reidar Skorpen

Alder: 51
Antall sesonger: 10
Bosted: Asker
Ev. arbeidsgiver/firma: SeeYou
Hjemmeside:

http://www.seeyou.no