Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /customers/8/3/c/basketballdommer.com/httpd.www/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Kvinnelig ligadommer

I Danmark debuterte nylig en kvinnelig dommer for første gang i en ligakamp for menn. Anja Bach Press (34) dømte for noen uker siden kampen mellom Svendborg Rabbits og SISU CPH sammen med FIBA-dommer Rune Larsen og Claus Rasmussen. Både i Sverige, Finland og Norge har kvinner for lengst inntatt denne bastionen, og her hjemme har vi på et tidspunkt hatt så mange som tre kvinnelige ligadommere på samme tidspunkt. Vi gratulerer uansett Anja med debuten og ønsker lykke til. Men hvorfor er det så få kvinnelige basketballdommere?

Ligadommer Anja Bach PressFor første gang i Canal Digital Ligaens historie dømte en kvinnelig dommer en herrekamp da Svendborg Rabbits og SISU CPH møttes i slutten av september. Anja Bach Press, til daglig karrierekonsulent i C3 Ledelse og Økonomi, har sin dommererfaring fra den danske dameliga, men har altså blitt valgt ut til å dømme på øverste nivå denne sesongen.

I Sverige er det for tiden kun en kvinnelig ligadommer. FIBA-dommer Åsa Johansson har flere sesonger bak seg i den svenske Basketligan, men heller ikke i Sverige er det mange kvinner som dømmer basketball. I Elitedommergruppen teller de totalt 5 kvinner med Johansson, de fire andre dømmer ikke i ligaen for menn.

Finland har også fostret fram kvinnelige toppdommere som også har nådd FIBA-status, f.eks. Kati Nynäs og Karolina Andersson, men helller ikke der er det flere enn kanskje en håndfull kvinner på dette nivået.

Hva status er på Island for øyeblikket vites ikke, men det er neppe grunn til å anta at det er mange kvinner som dømmer i herreligaen. De har hvertfall ingen kvinnelige FIBA-dommere.

FIBA-dommer Siv Th. UnderlandI Norge har vi faktisk hatt kvinner som basketballdommere siden 70-tallet, men fortsatt ikke mange. Det blir forøvrig en presentasjon av en disse kvinnene fra pionertiden i vår portrettserie "Hvor er de nå?" med det første.

I nyere tid er det Siv Therese Underland fra Trondheim som regnes som den første kvinnelige ligadommeren i Norge. Hun debuterte i desember 2000 med BLNO-kampen mellom BV Bees og KB Pirates som gikk direkte på TV2, og ble senere også internasjonale FIBA-dommer. 

Senere har både Linda Evensen (Trondheim) og Josefin Winther (Bergen) debutert som dommere i BLNO.

Men jeg undrer stadig over hvorfor det er så få kvinnelige dommere i forhold til antall mannlige dommere. Noen som vet? Kommenter gjerne eller diskuter dette på vår Facebook-side.