Mysteriet er oppklart

Vårt stadig voksende bildearkiv inneholder etterhvert mange godbiter fra den tidlige starten på 60-tallet og fram til dagens BLNO-kamper. Vi mottar innspill og bilder flere ganger i uken, selv om det sjelden var kameraer på kampene i tidlige år, finnes det noen blinkskudd godt gjemt i pappesker eller gamle fotoalbum. Etter iherdig jobbing har vi nå endelig funnet ut hvem den ukjente dommeren var på bildet fra tidlig 80-tall i Haukelandshallen som vi omtalte i en artikkel 3. november.

Anders Svedberg dømmer i Haukelandshallen på begynnelsen av 80-tallet.Med bidrag fra aviser og privatpersoner representerer bildesamlingen vår nå flere tiår med basketballdommere på jobb. Etter at vi startet dette arbeidet i høst har responsen vært god fra mange hold, og det dukker stadig opp bilder som ingen visse fantes.

Bildet som vi publiserte i begynnelsen av november har inntil nå vært av en uidentifisert dommer, men nylig fikk vi bekreftet at dette er den svenske forbundsdommeren Anders Svedberg som bodde i Oslo i mange år. Som nøytral i alle sammenhenger ble han mye brukt som dommer i NBBFs øverste serier, og han dømte kamper både i Oslo/Bærum, Bergen og Drammen.

Svedberg tok forbundsdommerkurs i Sverige i 1967, og dømte basketball i 26 sesonger totalt i Norge og Sverige. Han dømte mye sammen med dommere som Stein Evju, Bård Saunes og Robert Persson, og ble nominert til både NM-finaler og landskamper i den tiden han var her.

I 1982 ga han seg som dommer, og har ikke sett eller drevet med basketball på mange år. Anders Svedberg er en av dommerne som du kan lese mer om i et kommende portrettintervju i serien "Hvor er de nå?".