Blinkskuddet: NM 1978

Våren 1978 tok Bærum sitt tiende strake NM-gull med seier over rivalen Ullern i to kamper i en best-av-tre serie. Bærum vant den første finalen i Nadderudhallen med knappe tre poeng, men knuste Ullern 87 - 101 i den siste og avgjørende kampen dagen etter. I utklippsboken til Bærumspilleren Thorbjørn Gjerde dukker det opp et bilde som går direkte inn i vår lille serie med blinkskudd fra gamle dager. Som oftest var nemlig ikke dommerne i kameralinsen når avisfotografenes fokus var rettet mot basketballkampen, men i denne artikkelen presenterer vi nok en godbit for de som er interessert i litt dommerhistorie.

Året er 1978, og Bærum har vunnet NM de ni foregående sesongene da de møter Ullern i en best-av-tre finalerunde om det gjeveste trofeet i Norge, Kongepokalen. Den første kampen spilles i tradisjonsrike Nadderudhallen på Bekkestua, og hjemmelaget vinner med knapp magrin 84-81. Dommerne i den kampen er Anders Svedberg og Geir Matthiasen.

Stein Evju tar hoppball i NM-finalen 1978 mellom Bærum og Ullern i Idrettshallen på Kongsberg. Foto: Knut Helbak, Budstikka.

Det var derfor stor spenning knyttet til returoppgjøret da lagene møttes i Idrettshallen på Kongsberg, et bevisst valg fra NBBFs side for å promotere basketsporten også utenfor kjerneområdet i Bærum. De mange fremmøtte, både lokale entusiaster og tilreisende tilhengere, fikk se en fartsfylt og målrik kamp som til slutt endte med Bærumtriumf 87 - 101, og lagets niende Kongepokal.

Fra vår gode bidragsyter Tore Vik har vi mottatt nok et historisk bilde fra sportens tidlige dager. I utklippsboka til den nylig omtalte Bærumspilleren Thorbjørn "Thobben" Gjerde, dukket det nemlig fram et bilde av FIBA-dommer Stein Evju idet han tar en hoppball i nettopp denne avgjørende NM-finalen på Kongsberg våren 1978. Evjus meddommer er forøvrig Bård Saunes.

Dommerne brukte som vi ser sorte bukser med "sleng" på den tiden, og antrekket bestod ellers av den lett gjenkjennelige dommerskjorten levert av "hoffleverandør" Nordenfjeldske Tekstil i Trondheim med NBBFs logo korrekt påsydd på venstre side av brystet.

På bildet (klikk på bildet for større versjon i bildearkivet) ser vi forøvrig, regnet fra venstre mot høyre (Bærum i lyse og Ullern i mørke drakter), ytterligere noen kjente navn:

Øystein Juva (8), en delvis skjult Carl Rønneberg og en helt skjult Ullernspiller, Morten Jakobsen (11), Harald Sommerfeldt og Thorbjørn Gjerde som hopper, Stein Evju med fløyten, Ståle Frey (7) og Pål Vik (12).

Tilstede i hallen var også Asker & Bærum Budstikkes daværende journalist Tor Chr. Bakken, og i lokalavisens omtale av kampen dager etter heter det:

 

Dommere var i lørdagens kamp Anders Svedberg og Geir Matthiasen, og i søndagens kamp Stein Evju og Bård Saunes. I begge kampene var dømmingen tilnærmet prikkfri.

 

Vi kan hvertfall trygt slå fast at Bakken har lang erfaring i å evaluere basketballdommere, både som journalist og senere dommerinstruktør.

En takk til Tore Vik som igjen har funnet et artig dommerbilde og litt tilhørende historikk til vår stadig voksende samling.

 

Pokalkuriositeter:

  • Seieren i 1978 var Bærumherrenes 10. strake NM, men kun den 5. kongepokal.
  • Den første kongepokalen i basket ble utdelt i 1970, og i god tidsånd ble den delt ut til herrenes mestre (Bærum), det var ikke en til hvert kjønn.
  • I 1971 ble den ene pokalen fra Kongen utdelt til damevinneren - Bærums damelag.
  • I 72, 74, 76 og 78  gikk pokalen til Bærums herrer, og i 73, 75 og 77 til Bærums damer.
  • Sum for Bærum som klubb 9 kongepokaler - 5 til herrene og 4 til damene.
  • Først i 79 ble det utdelt en pokal til hvert kjønn. Derfor mangler også Sandvikas damer som vant i 78, en kongepokal for sitt første NM.